
| Kategori : / PORTRELER | Okunma Says: 603 |

1947’de Zonguldak-Kozluda’da dünyaya gelen aban Teoman Dural, fikir ve yazn dünyamzda kalc bir yer edinmi, yakn siyasi ve medeniyet tarihimize dorudan k tutacak nitelikteki kültürel hafza deerlerimizden biridir. Kozmopolit bir soyun tüm renklerine ve farkllklarn harmonisine sahip genleriyle Osmanl mparatorluu’ndan genç Cumhuriyet’e geçi evrelerinin tümüne hem âhitlik etmi hem de aktif katlm salamtr. lk ve orta örenimini Ankara’da tamamladktan sonra stanbul’a felsefe ve biyoloji eitimi için gelmi fakat elbette bununla kalmayarak çok çeitli akademik disiplinlerde aktif vazifeler almtr. Örenim gördüü üniversitede önce asistan, sonra felsefe doktoru ve doçenti, son olarak da 1988 ylnda profesörlük unvan alarak felsefe tarihinin en çok içerik üreten hocalarndan biri olarak akademik camiada yer bulmutur. Kendisi, muhtelif dillerde yaynlanm pek çok makale ve kitabn müellifi olmakla birlikte asl meselesi; zamana en doru ekilde âhitlikle ân idrak etmektir.
Gazeteci Ali Deermenci’nin kiisel hayranlnn bir röportaj vesilesiyle bizzat tankla varmas sonucu kesien yollar, sonrasnda ciddi bir ballkla ve nihayet bu sra d hayatn her yönüyle yazl bir esere dönütürülmesiyle taçlanr. Turkuvaz Kitap’tan biyografi türüyle yaynlanan “Öyle Geçer ki Zaman”da; milyonda bir insana nasip olacak bir hayat, nehir söylei dizisiyle kaleme alan Ali Deermenci, bir madenci gibi çok deerli bir cevher bulmann sevincini yaadn ifade eder. Çocukluundan gençliine, ban alp gitmelerinden vicdan muhasebelerine, akla tututuu akademiye ve aratrmalarna kadar Hoca’nn anlatt birçok konunun kendisini ölesiye heyecanlandrdn ve tüm kitaplarn okumu olmann altyapsyla felsefeye var olan ilgisini, bir tutkuya dönütürdüünü anlatr. Hoca’nn; dersleri, katld programlar, yazd kitaplar, Osmanl mparatorluu’na uzanan ailesinin hikâyesiyle birlikte dedelerinden devrald kültürel mirasn izdüümlerini
anlatrken birebir yaad hatralar, soru-cevap eklinde kitapta yerini alr. Müellifinin baka bir açdan vurgulad ey; bir dönem okumas ve tarihsel tanklktan öte bu eserin bir hakikat yolcusunun hikâyesi olduudur. Mevcut kültürel arka plan, gezip gördükleri ve bitmek-tükenmek bilmeyen aratrma/okuma merakyla birletirerek nev-i ahsna münhasr bir üslupla ifade eden Dural’nn, günümüzde olup bitenlerle alâkal görüleri ve felsefi analizleri de ciddi bir kymete haiz görünmektedir. Kendisi, ‘Aristoteles’te Bilim ve Canllar Sorunu’, ‘Çada Küresel Medeniyet’, ‘Biyoloji Felsefesi’ gibi eserleri ve yetitirdii örencilerle Türk felsefe kültürüne ve düünce hayatna önemli katklar salam biri olarak zihnimizi açmakla kalmaz, ayn zamanda kim olduumuz ve neden yaratldmz noktasnda bize farkl bir ufuk tayin eder.
Daysyla yaptklar özel muhabbetleri, ailenin; insan hayatndaki sarslmaz temel deerine atfta bulunarak özlemle anarken, hiçbir zaman sevemedii okul yllarndan elinde kalann; dil merak olduunun özellikle altn çizer. Her hayat yolculuunda olduu kendi hikâyesinin ini çklarn, gelgitlerini ve çelikilerini samimi bir ekilde ifade ederken Norveç’te kaptanlk hayaline kaplmasndan, Kapalçar’daki esnaflk tecrübesine varncaya kadar oldukça zengin bir tecrübe membandan haberdar oluruz. Dural’nn yakn siyasi tarihteki her dönüm noktasna bizzat âhitlik etmesi ve hatta Türk siyasetine damgasn vurmu olan siyasetçilerle birebir tankl ve onlarn üzerindeki etkisi de kayda deer detaylar olarak göze çarpmaktadr.
Kitaba adn veren; “Öyle Geçer ki Zaman”n, Teoman Dural’nn 23 Mart 2015’te kaleme ald bir iir meneili olduunu örendiimizde ise hem aryor hem de heyecan duyuyoruz. Dizelerden derdest edilecek anlamn, hemen her insann ünsiyet kurup kendisinden bir parça bulabilecei ihtivas, okuyan dorudan içine çekiyor ve hikmetli bir yolculua çkaryor:
Öyle geçer ki zaman,
Seni unutmak ne mümkün.
Gençlik günlerimizde ömür dediin
Haklymcasna sonsuza uzayagiden…
Meer bir göz açp kapama kadarm,
Öte âlemde ne zaman, ne mekân varm.
Mezcolmucasna dumanlarz,
Kenetlenmi hâlde Tengri’ye aarz.
Yitirilmedik ne kald bana,
Varlmdan baka
Varoluum sudur etmi Varlk’tan,
Domuzdur, asln inkâr eden.
Yeni bir hayat aryorum kendime,
Dünya dar gelir oldu artk bendenize.
Kalmad kefedilmedik ufuk ötesi,
Merak eder olduk ahireti.
Bu kere hayata kulaç atarsn,
Buz kesen pnar suyuyla.
Almm âbdestimi, son ânmda,
Çakmm vedam zamanl-mekânl evrene.
Kelimeyiehâdet yeliyle yelken açyorum, zamansz-mekânsz âleme
Heyhât öyle geçer ki zaman,
Seni unutmaa var m imkân.
Yazar: Hacer Yeðin |
08-12-21 |
||
| E mail: dunyabizim.com | Tweet | ||