HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar)
Okunma Says: 622
Yazar: Ýsmail Aydoðan
OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM VE SÖMÜRGECÝLÝK

OKUL ÖNCES ETM VE SÖMÜRGECLKEitimi dünyeviletirdik. Pragmatizm, eitimin iar haline geldi dolaysyla. Seküler, batc ve dünyevi insanlar yetiiyor her tür eitimden artk. Bundan ülkemiz de payn alyor elbette. Hemen her ülkede Bat d olan yani seküler olmayan düünceler çad kabul ediliyor. Bu nedenle her tür merepten hükümetlerin milli eitim bakanlarnn yaptklar her uygulamann yahut modelin amac batlamayla/sekülerlemeyle balyor ya da sonlanyor. Kendileri farknda olmasa da bu böyle neticeleniyor.

Örnein okul öncesi eitime önem veriyor milli eitim bakanlar. Tek amaçlar bunu yaygnlatrmak. Sanki matah bir eymi gibi imdilerde krk bin anasnf açmay planlyorlar. Hatta köylere bile anasnf açmay hedefliyorlar. Tabiatn kucandaki çocuu alp, duvarlarn arasna hapsetmeyi maharet sayyorlar. Böylece eitimimizin gelieceini sanyorlar. Elbette bunu Batllardan öreniyorlar. Onlar diyor ki okul öncesi eitim alm çocuklarla almam çocuklar arasnda sosyal, duygusal, bilisel, dil geliimi vb. açdan okul öncesi eitim alm çocuklar lehine geliim farkllklar var. Bizimkiler de buna inanyor, çünkü aratrma sonuçlar (!) öyle diyor. Batnn, eitim biliminin namusunu kirlettiine inanmak istemiyorlar. Bu nedenle gelecekte gelimi ülke olabilmek için okul öncesi eitimi yaygnlatrmak gerektiine inanyorlar ve buna çabalyorlar. Tamamen yanl bir anlay, yanl bir tutum.

Eitimin yani okullarn yaklak 200 yldan beri amac belli: Modern dünyaya uygun insan yetitirmek. Sosyoloji biliminin amac, modern dünyay yani modern toplumu kurmak. Psikoloji biliminin amac, bu topluma uygun insan tasarlamak. Okullarn amac ise sosyolojinin modelledii bu topluma psikolojinin tasarlad bu insan yetitirmek. Her üç bilimin (sosyoloji, psikoloji, pedagoji) modern dünyay yaratmak, sürdürmek diye amac bitmi deil henüz (bu nedenle yaplan aratrmalarn hemen hepsinin sonuçlar kurum eitiminin önemiyle sonuçlanyor). Bu amaç, biçim deitirerek devam ediyor. Okulun etkisinin zayfladn sanmak bu nedenle yanltr. Okulun eitme gücü halen var. 1980’lere kadar okul, formal olarak etkiliydi. Neolibaralizmle birlikte informal olarak etkili. Modernizmle öretmen, postmodernizmle arkada, neolibarelizmle iklim etkili oldu. ç içe büyüyen daireler misali, yeni durum eski durumu da kapsayarak etki alann geniletiyor. Burada düülen yanlg, eskiden etkili olann artk etki etmedii yönünde. Oysa eski etki etmeye devam ediyor ama sonra ortaya çkan daha etkili olduundan o eski etkisizmi gibi alglanyor. Örnein müfredat, 1980 öncesi baskn etki konumundayd. Oysa imdi deil. Ama bu günümüzde müfredatn etkili olmad anlamna gelmez. Ardndan öretmen baskn etki faktörüydü. Onun ardndan akran gurubunun etkisi büyüdü. Ama bu öretmenin etkisinin kalmad anlamna gelmez. Her yeni dalga dierlerini de barndrarak etkilemeye devam ediyor. Böyle olunca etki faktörü deil, faktörlerinden bahsetmek gerekiyor. Haliyle neyin etkili neyin etkisiz olduu anlalamyor, kald ki bu, bir süre sonra anlamna da kaybediyor. Bugün çocuu (bireyi), çok karmak etki alanlarna hapsetmi durumdayz. Ne kadar karmak bir dünya kurarsak o kadar çok kendisine gelmiyor insan. te bu nedenle batllar ve bunlarn sömürgeleri insan çaresiz brakyorlar eitimle. Bu “bilinçli çaresizlik”, günümüzde, neoliberal sistemi yaatan ana damar halindedir.

Okul öncesi eitim demek, bu “bilinçli çaresizlie” erken adm attrmak demek. Bunu yaygnlatrmak demek çaresiz insanlar çoaltmak demek. Bu da cahil bir toplum yaratmak demek.

Oysa her türlü düünmede ve uygulamada kültürü / kültürümüzü temel almak durumundayz. Durumunda deil, zorundayz. Aksisi sömürgelemektir. Bu balamda kültürümüz temel alnarak okul öncesi çadakilerin yani 7 yana kadar çocuklarn anne ve babalarnn yannda yetimesi salanmaldr. Aile demek eitim demektir çünkü. En azndan ahsiyetin oluma ça olan 3 yana kadar bu oldukça elzemdir. Çalan annelere bu açdan seçenek sunulmaldr. Çalyorsa maann yarsn verilerek çocuunun yannda olmas salanmaldr. Bunu isterse ilkokul yana kadar sürdürmesi anne-babann tercihine braklmaldr. Bunun dnda belediyeler, okullar, muhtarlar, bina ve ev projeleri vb. gibi her türlü kurum ve yaplacaklar anne-baba-çocuk birliktelii için yönlendirilmelidir. Hayat böyle kurgulanmaldr. Çalmayan anneler için de tevik edici, ödüllendirici çareler üretilmelidir. Yeter ki tek çözümün kurumlar vastasyla verilen eitim olmadna inanalm. “Okul öncesi çan eitiminde kültürel çözümler” balkl bir çaltay bile düzenlense, amaç bu olsa yani, buna benzer çarelerin ne kadar çok olduu görülecektir.

Unutmayalm, okulun eitim verebilmesi ailenin eitim vermesine baldr. Bugün okullar çocuklar eitemiyorsa, bu, ailenin çocuu eitmemesiyle ilgili bir durum. Okulu güçlendirmek istiyorsak ailenin eitici rolünü güçlendirmeliyiz. Aile varsa okul var demektir. Bugün okul etkisiz deil, aile etkisizdir. Bu nedenle okul öncesi eitimi yaygnlatrmak demek ailenin eitimci rolünü azaltmak hatta bitirmek demektir. Hülasa, okul öncesi eitimi deil kadna annelik, erkee babalk, yalya dedelik ve ninelik duygusunu yaygnlatracak bir model oluturmaya çalmalyz. Eer eitimi özgünletirmek istiyorsak buna öncelik, önem ve deer vermeliyiz. stemiyorsak zaten sorunumuz da yok demektir. u an yaplanlar muhteem (!) ve böyle yapmaya devam edebiliriz. Ancak unu da bilelim: Bu bir eitim seferberlii deil, sömürgeletirme seferberliidir.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ýsmail Aydoðan
09-05-22
E mail: maarifinsesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM VE SÖMÜRGECÝLÝK
Online Kii: 29
Bu Gn: 2 || Bu Ay: 5.984 || Toplam Ziyareti: 2.929.154 || Toplam Tklanma: 58.618.833