
| Kategori : TÂRÝH / TÂRÝHÝN ARA SOKAKLARI | Okunma Says: 612 |
te tam da bu sebeple takip srasnda ortaya çkan çatmada ölü olarak ele geçirilen Topal Osman’dan “Giresun alay kumandan..” diye bahsetmeye kalktnda Babakan Rauf Bey’e kar müthi bir itiraz frtnas yükselir: “Hayr! Ekya reisi, çete reisi. Kumandan demeyiniz.” Kürsüden sorulan “Bu canilere silah veren kimdir? Böyle mahlûklara silah verilir mi?” sorularyla çetecilie, komitacla, ekyala geçit verilemeyecei yönünde irade beyan edilir. Hatta i öyle bir noktaya gelir ki bizzat Hüseyin Avni Bey tarafndan; “ Ömrü dalarda ekavetle (haydutluk) geçmi bir hainin eline silah verdiiniz için bugünkü cinayetlere sebep oldunuz. Günahkârsnz.” gibi cümlelerle Mustafa Kemal ve Hükümete ar eletiriler yöneltilir. Bütün bu tartmalarn sonunda Meclis’te oy birliiyle u takrir kabul edilir: “Din, vatan ve istiklal müdafii olmasndan dolay ehid edilmi Ali ükrü Bey kardeimizin kaatillerinden olup bu sabah Çankaya’daki ikametgâhnda yaplan müsademe (çatma) neticesinde mecruhan (yaral) derdest edilen ve ahiren g..n hunhar katil kaymakam Topal Osman’n, Meclis kaps önünde tehir edilmesini teklif ederiz.”
Peki, Ankara gibi o dönem köy kadar küçük bir beldede Ali ükrü Bey’in vahi bir biçimde katledildii günlerde ve akabinde Mustafa Kemal ne söylüyor, neler yapyordu? Önce derin bir sessizlik, akabinde smail Hakk (Tekçe) Bey’e bir harita üzerinde operasyonu nasl yürüteceine dair kesin emir verir. Zaten operasyon, Falih Rfk Atay’n da açkça belirttii üzere, Topal Osman Aa’y sa ele geçirmek için deil ölü ele geçirmek üzere planlanr. Yani bir tala iki ku vurulacaktr. Nihayet Meclis kararyla kafas koparlm cesedi mezardan çkarlp dokunakl bir ibret tekil etmesi için ayaklarndan aslp tehir edilen muhafz Osman Aa’y Mustafa Kemal ne suçlar ne de savunur. Sadece aradan uzun bir zaman geçtikten sonra cenazesinin Giresun Kalesi’ne nakline izin verilir.
ade-i Siyasal Akl ve ade-i Hukuk Devleti
Ali ükrü Bey, Misak- Milli’nin kabulünde ve bamszlnn elde edilmesinde önemli roller üstlenmi bir asker, siyaset adam ve gazeteci kimliiyle temayüz etmitir. Mustafa Kemal, sahibi olduu Hâkimiyet-i Milliye’nin bayazlarn kaleme alrken Ali ükrü Bey de sahibi olduu Tan Gazetesi’nde bayazlar yazmaktadr. Hem ngilizceye hem de uzun bir dönem kald ngiltere’deki siyasi, askeri ve diplomatik tartmalara ileri düzeyde vakftr. Lozan görümeleri srasnda Meclis’e verilen bilgilerin eksik ve yanl olduunu tespit edip smet (nönü) Bey’in ahsnda Musul-Kerkük bata olmak üzere Misak- Milli’den tavizler verildii için Hükümete ar eletiriler yöneltir. Bu eletirilerin bedelini canyla öder maalesef. Fakat bu siyasi suikasttan daha ac ve utanç verici olan ey ise Ali ükrü Bey’in neden ve kimler tarafndan katledildiini unutup türlü ekavetleri bilinenlerin kimi zaman ulusalclk-milliyetçilik duygularyla kimi zaman da hemerilik hamasetiyle kahraman ilan edilmesidir.
Ali ükrü Bey’in ismini, mesajn ve mücadelesini yaatma noktasnda Meclis Bakan sayn Mustafa entop ne yapmay düünüyor acaba? Meclis’teki büyük salonlardan birine, büyük kütüphaneye veya konferans salonuna Ali ükrü Bey’in ad verilmesine öncülük edebilir mesela. Örnein sayn entop, Meclis’te bir aratrma komisyonu vastasyla suikastn bütün yönleriyle aydnlatlmas, bir sempozyum düzenlenmesi, geni bir biyografik albüm hazrlanmas gibi baz admlarn atlmasn hzlandrabilir. Bu ii hemerilik ii deil elbette lakin Trabzonlu bakan ve milletvekillerinin Trabzonspor’dan önce, hukuki zemini salam bir tarih perspektifiyle Ali ükrü Bey’in mirasna sahip çkacak planlara kafa yormas, kadro kurmas gerekmez mi?
Bürokratik Oligari’nin en hunhar cinayetlerinden biriyle Ali ükrü Bey katledildi. Tek Adam ve Tek Parti Rejimi de militan laiklik-askeri vesayet kurgusu da bu suikastla start ald. Ali ükrü Bey hukuk devleti mücadelesi verdi. Topal Osman ve onu bu ekavetlere azmettirenlerse ülke ve topluma otoriter ve totaliter bir vesayet rejimini deli gömlei gibi giydirmenin kavgasn veriyorlar. Rol model seçimi kiilerden öteye siyasal sistemlere ve kanuni ileyilere iaret ediyor.
Yazar: Kenan Alpay |
17-06-22 |
||
| E mail: yeniakit.com | Tweet | ||