HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / PORTRELER
Okunma Says: 858
Yazar: Ýdris Nebi Uysal
“GÜL YETÝÞTÝREN ADAM”IN ARDINDAN

TÜRKÇE NEDR?Örencilik yllarnda adn duyduum, baz deneme ve öykülerini okuduum Rasim Özdenören’le esasl tanmam 2010 ylnn yaz aylarna rastlar. Bu hayrl ite Turan Karata hocamzn büyük rolü vardr. Bir sivil toplum kuruluunun Medeniyetin Burçlar Rasim Özdenören Kitab adl armaan kitap çalmasna, yazlarndan baka, Ali Dursun ile birlikte editör kimliiyle de katk veren hocam, ahsmdan Özdenören’in biyografisini yazmam istemiti. Edebiyat ve düünce dünyas ar basan bir ismin dolu dolu hayat hikâyesini hulasa etmeyi gerektiren bu talep, kendisine çalma alan olarak “dil”i seçen bir kii olarak ahsm biraz tedirgin etmiti dorusu. e biraz endie, biraz çekingenlikle giritiimi ifade etmeliyim. Sayn Karata’n bu arzusu, kültür ve medeniyet tarihimizde “Yedi Güzel Adam” olarak bilinen kutlu ekibin son neferi Rasim Özdenören’i, yaygn ifadesiyle “Rasim Abi”yi hem etraflca aratrmama hem de esasl bir ekilde tanmama vesile oldu.

Yine böyle temmuz scayla yandmz o günlerde hemen ie baladm; M. Nezir Eryarsoy’un Gül Yetitiren Adam Rasim Özdenören, Ali Haydar Aksal’n Rasim Özdenören -Ruh Denizinden Öyküler-, Âlim Kahraman’n Iyan Kelimeler Rasim Özdenören isimli kitaplaryla Turan Karata’n “Rasim Özdenören Sözlüü” balkl konuma metni bata olmak üzere birçok çalma ve esere baktm, epeyce notlar aldm hatrlyorum. Elimdeki ilk not, Turan Karata’n yazsnn giri cümlesiydi. Bu söz o vakte kadar yaptm okumalarmn hepsini özetler nitelikteydi: “Rasim Özdenören’e dair, onu anlatan/tantan bir sözlük hazrlasaydm, en mühim kavramlar aaya aldklarm olurdu: aabey, Anadolu, Ankara, anlatmak, arkada, hilm, istikamet, istikrar, okumak, ölçü.” Hocamzn ahsi tespitleri neticesinde oluan “en mühimler”in ekillendirdii bu cümlenin, “yaz, Müslüman, slamiyet, Gül Yetitiren Adam, Dostoyevski, Mavera” gibi baka kelime ve isim ilaveleriyle gelitirilmesi mümkün. Bugün küçük bir deneme mahiyetinde deerlendirilebilecek bu listenin, ileride kapsaml bir “Rasim Özdenören Sözlüü”ne dönümesi ne güzel olur!

O tarihte Rasim Özdenören 70 yalarndayd. Öykülerinin, hayat-edebiyat ve hayat-sanat muhteval denemelerinin, çevirilerinin ve düünce eserlerinin says tek roman olan Gül Yetitiren Adam’la birlikte 35 ediyordu. Rasim Bey, o tarihten sonra da eserler vermeyi sürdürdü. Mektup, hikâye ve inceleme türlerinde yeni eserler vücuda getirdi. Gazete ve dergilerde düzenli olarak makaleler, fkralar, denemeler kaleme almak suretiyle edebiyat, sanat ve düünce dünyamzdaki yerini hep canl tuttu.

Aralarnda Sibel Eraslan, ükrü Karatepe, Sadk Yalszuçanlar, Baki Asiltürk, Köksal Alver, Mehmet Narl gibi kalem sahiplerinin yer ald 40’ akn ismin yazlaryla hazrlanan Medeniyetin Burçlar Rasim Özdenören Kitab, 2011 ylnn ilk aylarnda okurla bulutu. Sonuna eklenen birçok fotoraf, el yazs notu, mektup ve belgeyle günümüz için ariv deeri tayan bu eser, hâlen Rasim Özdenören aratrmalar ile 1970 sonras Türk öykücülüü / denemecilii gibi alanlar için bavuru kayna durumunda.

Yaam öyküsünü yazarken yakndan tanma frsat bulduum Rasim Özdenören’le asl tanmam, 2011 senesinin son günlerinde gerçekleti. Sayn Özdenören Aralk aynn ilk günlerini Karaman’da geçirmiti. ehirde misafir olduu birkaç gün zarfnda söyleiden söyleiye, programdan programa kotu durdu. lkin bir proje kapsamnda lise ve üniversite örencilerine seslendi; kendi okurluk-yazarlk serüveninin balangc, seyri ve o dönemde yaadklar, ahit olduklar hakknda bilgiler verdi. Bu programn bir benzerini lise örencileri için ayrca bir kez daha yapt. Akam bir konferans salonunda ehir, kentleme vb. konularn ele alnd panelde bir konuma yapt. Özdenören, Karaman programnn son gününde Mehmet Akif nan üzerine yaplan bir söyleiye de katld, orada Necip Fazl ve Akif nan ile kurulu dostluklarndan çok özel hatralar paylat. Programn ilk gününde onuruna verilen akam yemeinde ayn masada yer aldm Özdenören’in özel sohbetine katlma ve kendisiyle konuma imkânm olmutu. smimi duyar duymaz Medeniyetin Burçlar kitabndaki biyografi nedeniyle ahsm tebrik etti. “Güzel yazmsn!” diyerek görüünü de paylat.

Rasim Özdenören’in Karaman’a bu ziyaretten daha önce geldiini bilmiyorum. Duymadm da. Ancak ehrin kendisine 2008 ylnda Türk Dil Bayram ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri kapsamnda bir ödül verdiini biliyoruz. Seçici kurul '”Türkçeyi Güzel ve Doru Kullanan Edebiyatç Ödülü” için o sene yazar Rasim Özdenören’i layk görmü. Bu isabetli seçimin hem Karaman hem de Rasim Özdenören için ne ifade ettii ilerleyen günlerde daha iyi anlalacak.

“Yedi Güzel Adam”n son neferi, son temsilcisi Rasim Özdenören dün ebedî istirahatgâhna uurland. O, arkasnda yalnzca zihin, gönül ve ruh dünyamz besleyecek bir eserler mecmuas brakmad. Ayn zamanda geride büyük yaanmlklar, bir hatralar külliyat brakarak gitti.

Mekân cennet olsun.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ýdris Nebi Uysal
26-07-22
E mail: karamangundem.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
“GÜL YETÝÞTÝREN ADAM”IN ARDINDAN
Online Kii: 39
Bu Gn: 773 || Bu Ay: 5.865 || Toplam Ziyareti: 2.929.001 || Toplam Tklanma: 58.616.155