ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / TENKİD
Okunma Sayısı: 3322
Yazar: Cafer Keklikçi
EVET, BEN KİBİRLİ ŞÂİRİM!

1- Güzide bir ilimizin güzel bir ilçesinde her yıl düzenlenen şiir festivaline muhtelif yıllarda iki kere davet edilmiştim. Ve ikisinde de davetleri nazikçe reddetmiştim. 2008 yılında festivale katılan bir arkadaşımız festivali düzenleyen organizatörlere; "Cafer Keklikçi'yi niye davet etmiyorsunuz" diye bir soru sormuş, aldığı cevap şaşırtıcı; "Cafer Keklikçi kibirli bir şair". İşin aslı ise; "davet ettik gelmedi" olacaktı. Evet, bu türlü saptırmalara karşı kibirli bir şairim ben.

2- Her şiir gecesi, gündüzü, zirvesi, zırvası, ödülü mödülüne katılmıyorum. Çünkü bu ülkede, şiir okurları şairin şiirinin değerine göre şaire önem vermesine karşılık, şiir gecesini organize eden organizatörler şairi makam mansıpla ölçüyorlar. Şair kravatlı bürokratsa organizatörlerin gözünde "büyük şair" oluyor, bizim gibi kravatsız ve bürokrat değilse "ilginç şair, cins şair" oluyor. Ama büyük olamıyor. Zaten ben de kendimi büyük şair addetmiyorum. Ne demiş Necip Fazıl; "Ver cüceye onun olsun şairlik". Cücelerin olduğu yerde cüce sayılmaya karşı kibirliyim. Bu sebeple davet edildiğim birçok şiir gecesini, gündüzünü, zirvesini, akşamını reddettim. Katılmadım. Bundan sonra da birçoğuna katılmayacağım. Öte yandan şiir ödülleri de aynı durumda. Şiir ödülleri al gülüm ver gülüm olduğu için hiçbir şiir ödülüne başvurmadım ve hiçbir şiir yarışmasına katılmadım. İlk gençlik yıllarım hariç; iki tane ödül almışlığım var ve bunu hiçbir kitabımın biyografi kısmına yazdırtmadım, yazdırtmaya değerli görmedim. Daha önceden bahsetmiştim, tekrarlamakta fayda var; hiçbir şiir ödülü jüride tanıdığı olmayan bir şaire verilmemiştir. İyi şiir yazarak hiçbir zaman şiirinle jüriyi ikna edemezsin ancak araya adam sokarak bu işi yaparsın. Yani ödülü kaparsın. Bu da bana göre değildir. Benim düşünceme göre; şiir torpil işi değil insanlık işidir.

3- Bugüne kadar katıldığım şiir matinelerinde (şiir akşamı, şiir gecesi) dinleyici tarafından en fazla ilgi gösterilen şair oldum. Üstelik davet edilen diğer isimlerin içinde en yaşı küçüğü olmama rağmen en fazla ilgi odağı ben oldum. Yaşı babamın ve dedemin yaşındaki adamların hiçbir okuru yoktu. Bana ise; önceden kitaplarımı alıp o gecede imzalattırmaya gelen okurlar ellinin (50) üzerinde oluyordu. Bu sözlerimi abartılı bulanlar kanıt olarak; örneğin 2007 yılında İstanbul FKM'de düzenlenen şiir gecesinde kaç kitap imzaladığımı katılanlardan sorabilirler. İmzalamak benim için ölçü değildir ama bazılarınca ölçüdür onun için açıkça yazıyorum. Ben imza gününe karşı bir şairim. Yayıncım davet ettiği halde kabul etmedim. Ama böyle okurumun beni bulup imzalatmasına karşı değilim. Bunu da ilk defa burada söz ediyorum. Yoksa okurumla, eleştirmenimle hava atacak bir yapıda değilim. Hiçbir okuru olmayan sadece organizatörlerin adamı olan kişilere ve bu tür organizatörlere karşı ben kibirli bir şairim. Evet, ben kibirli şairim.

4- Şiiri kız tavlama aracı olarak gören yeni yetme delikanlılara ve kırkın üzerindeki adamlara karşı kibirliyim. Yeni yetme delikanlılara bir noktada hak verebiliriz ama evli ve en az bir çocuk sahibi olan ve kız tavlamak için şiir yayımlatan, şiir gecelerine katılan kırk yaş üstü ahlâksızlara ne demeli. Bunlara karşı kibirliyim.

5- Bir hafta boyunca yapılan etkinliklerin haberini kaçırmayan ve tam sayfa giren ama aynı etkinlik içerisinde (şiir gecesi) şiir haberine gelince girmeyen gazete, televizyon, internet editörlerine karşı kibirliyim.

6- Roman sanatını popüler hale getirenlere kızan ama haber popüler roman olunca kaçırmayan kültür sanat editörlerine karşı kibirliyim. Aynı editörler tanıdıkları adamı yağlayıp ballıyorlar. Tanımadıklarına ise hiç yer vermiyorlar. Ölçüleri nitelik değil; müritlik!

7- Abidik gubidik romanların (tanım gereği roman diyorum yoksa hiçbirine roman denilemez), üstelik bu romanların basılırken kaç satacağını bilmemesine rağmen, her gazeteye, gazetelerin kitap eklerine, dergilere ve edebiyatla ilgili internet sitelerine reklâmını veren ama bunun yanında şiir kitaplarının reklâmını çok sınırlı tutan yayınevleri sahipleri ve editörlerine karşı kibirliyim.

8- Gazetedeki köşesinde ıvır zıvır her şeyi yazan ama şairlerin kitaplarına gelince yazmayan popüler köşe yazarlarına (hiçbirinin öldükten sonra adı anılmayacaktır, çünkü kayda değer bir edebiyat ürünü ortaya koyamamışlardır) karşı kibirliyim. Aynı yazarların Türk şiirinden hasbelkader bahsettiklerinde eğer sağcıysa Cahit Zarifoğlu'ndan solcuysa Attila İlhan'dan bu tarafa (günümüze) geçmemelerine karşı kibirliyim.

9- Gazetelerin kültür sanatla ilgili yazı yazan yazarlarının yazılarında bile isteye romanı öne koymasına buna karşılık bile isteye şiirden söz etmeyerek Türk şiirinin kötü yolda olduğuna hükmetmesine ve hükmedilmesine vesile olmasına karşı kibirliyim. Aynı yazarların üç tane okuru (gezicisi) olmayan bilmem ne sanatıyla ilgili yazılarında o sanatı göklere çıkarmasına karşı kibirliyim. Eleştirmen sıfatlı yazarların yan tutmasına, çıkarcılığına, arkadaşlarını yazmasına ve Türk şiirinden söz etmemesine karşı kibirliyim.

10- Dedi kodu manyağı şair geçinen züppelere karşı kibirliyim. Yüz (100) tane satılmayan dergisiyle Türk şiirine yön verdiğini sanan zavallılara karşı kibirliyim. İstanbul'da yayımlanan merkezi dergilere olmadık yalakalık yapan ama aynı zamanda taşrada dergi çıkararak kendini ağırdan satmaya çalışan sahtekârlara karşı kibirliyim.

11- Dergisinde kendisi hakkında dosya yaptıran, yazı yazdıran, kendisinin anlayışı dışında yazıya ve şiire yer vermeyen edebiyat dergisi editörlerine karşı kibirliyim. Eleştiriden bahseden ama kendi dergisini iki satır eleştirince hemen cephe alan editörlere karşı kibirliyim.

12- Şiiri bir tür cıvık duygusallık zannedenlere, işi olmadığı zaman şiire vakit ayıranlara, emekli olunca şiir yayımlatanlara karşı kibirliyim.

13- Yaşı altmışın üzerinde olup şiir yayımlatanlara, ödül alanlara, jüride bulunanlara karşı kibirliyim. Altmış yaşına kadar iyi bir şiir ortaya koymamış olmasına rağmen sırf yaş haddinden dolayı saygı gösterilenlere karşı kibirliyim. Şiiri iyi olmayıp da şairlik iddiasında bulunana ya da bu iddiayı ona atfedenlere karşı kibirliyim.

"Benim dengemi bozmayınız".

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Cafer Keklikçi
18-12-10
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EVET, BEN KİBİRLİ ŞÂİRİM!
Online Kişi: 19
Bu Gün: 9 || Bu Ay: 6.521 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.904 || Toplam Tıklanma: 52.122.174