HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 398
Yazar: Ahmet Kaðan Karabulut
AHLÂKÎ OLANI TOPLUMSAL KILMAK

AHLÂKÎ OLANI TOPLUMSAL KILMAKnsani deerlerden hzla uzaklatmz, kültürel, manevî ve moral deerlerimizi gün be gün yok ettiimiz, gün nda Diyojen misali elimizde kandil, gözümüzde mendil vefa, dost ve insanlk aradmz u acmasz ve acnas zamanlarda güzel ahlakl bir insan olmak, iyilik ve güzellik timsali olmak, hogörülü, merhametli, yardmsever, özü sözü bir, içten, samimi ve ihlasl olmak aslnda bu deerler erozyonunu yaayan, hisseden ve bundan iddetle zdrap çeken her kalbin arzusu olsa gerek.

Bütün semavî dinler, bütün elçiler insanl bu kymet ölçüleri ile yaamaya davet etmekte, hatta beerî ahlak ölçüleri de ayn deerleri, yani aslnda özümüzde, yaratlmzda var olan, ftrî olan yaamaya gayret etmeyi salk vermektedirler. mam Hasan el-Basri’nin de mükemmel ifadesi ile “insanl olmayann, dini de yoktur” zira.

Bu ahlakî deerlere sahip olmak elbette ki insann aile içerisinden balayp okulda devam eden eitimleri ile ksmen ekillenecektir, ancak daha fazlas için bireyin kendi niyeti, samimi gayreti ve yaknlk kuraca çevresini seçiminde gösterecei hassasiyet de bir o kadar önem arz etmektedir. Mehur atasözünde de geçtii üzere “bana dostunu söyle, sana kim olduunu söyleyeyim” ifadesi bu gerçei en yaln bir ekilde dile getirmektedir.

Peki, insanlarn bir ksmnn hüsn-ü ahlak sahibi olmas bir toplumun olgunlua erimesi, düzen ve intizam için yeterli olacak mdr? Her ne kadar “her koyun kendi bacandan aslr” dense de, eer uygun artlarda ve izole deilse zaman içerisinde bozulan et çevreyi de rahatsz edecek, bakalarnn yanllar ve gayri ahlakî tavr ve davranlar özellikle de yeni nesil olmak üzere çevresini olumsuz etkileyecektir.

O zaman toplumsal deerlere sahip çkmann ve bunlar nesiller boyu yaatmann yegâne yolu, “iyilii emredip, kötülükten sakndrmann” emredilmesinin de hikmeti, sadece ahlakl olmann yeterli olmadn fark edip ahlakî olan toplumsal klma mücadelesinin de bil fiil yerine getirilmesidir. Bu da ancak, kenara, köeye, inzivaya çekilmeden, sadece kendi iyiliinin kolayclna snmadan, “halk içinde, Hak’la beraber” olmak suretiyle, iyi insanlarn numuneyi imtisal olmalar ve böyle olabilmenin yollarn tebli etmeleri ile mümkün olabilecektir. Aslnda bu, mutlak rehberimiz olan Efendimiz’in (sav) bu ümmetin fertlerine yükledii manevî ve tarihî bir sorumluluktur da. Bu önemli misyonu ifa ederken de kimseyi krmadan, incitmeden, kardaki ahs deersiz ya da günaha boulmu gibi hissettirmeden, efkatle, merhametle, bir lütufta bulunuyor ya da bir ey ihsan ediyor gibi deil de “Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öütle çar” mesajna uymaya çalarak, sevdirerek, özendirerek iyiye, doruya, güzele çarmak gerek.

Rabbim hepimizi hakka ittiba, batldan ictinab eden, her geçen gün olduundan daha iyi olmaya gayret eden, bakalarnn da iyilii için Hakk’a (cc) iltica eden, dua ve niyazda bulunan, kendi iyiliine ilave olarak toplumun da daha iyi olmas için çaba gösteren, emek çeken kullarndan eylesin.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ahmet Kaðan Karabulut
01-08-23
E mail: maarifinsesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
AHLÂKÎ OLANI TOPLUMSAL KILMAK
Online Kii: 24
Bu Gn: 680 || Bu Ay: 5.772 || Toplam Ziyareti: 2.928.865 || Toplam Tklanma: 58.612.886