HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / ÎMAN VE ÝSLÂM
Okunma Says: 443
Yazar: Taha Kýlýnç
ÝSLÂM'IN GELECEÐÝ

SLÂM'IN GELECEFransa’da yaananlar mutlaka takip ediyorsunuzdur: Eitim Bakan Gabriel Attal, geçtiimiz günlerde yapt açklamayla, ülkedeki devlet okullarnda okuyan Müslüman kzlarn “abâye” (vücudu tamamen örten koyu renkli d kyafet, pardösü) giymelerinin yasaklandn duyurdu. “Okullarmz devaml teste tabi tutuluyordu. Geçtiimiz aylarda, laikliin çinendiine dair örnekler giderek younlat” diyen Bakan Attal, kamusal alanda hiçbir dinî simgenin yer alamayaca ilkesinden hareketle alnan yeni kararla, Fransa’nn laik kimliinin güçleneceinin altn çizdi. (Kamusal alanda dinî simgelere yer yok, ama Yahudi bir babann olu olan genç bakan, mehur bir melein adn tayor: Gabriel, yani Cebrail.)

Laikliin slâm dümanl eklinde tatbik edildii Fransa’da hükümet, 2004’te Müslüman örencilerin baörtüsü takmasn yasaklam, bunu 2010’da kamusal alanda peçenin illegal ilan edilmesi izlemiti. Topraklarnda milyonlarca Müslüman barndran Fransa, kendi vatandalarnn inançlarna ve ibadetlerine böyle fütursuzca müdahale ederken, bu tür uygulamalarn ülkede ar san yükselmesiyle paralel ilerlediine dikkat çekiliyor.

Tüm bunlara ilaveten, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron’un “Fransz slâm’” -kavram kendisine ait- oluturma yönündeki çabalar da gözlerden kaçmyor. “Radikallikle savama” adna ülkedeki Müslümanlar ve Müslüman oluumlar zapturapt altna almaya karar vermi görünen Macron, sklkla Fransz polisini camilere yolluyor, vakf ve dernekleri devlet sopasyla adam etmeye çalyor. Resmî rakamlara göre: 2018’den bu yana Fransa’da Müslümanlarla ilgili (camiler, okullar, i yerleri vb.) açlan soruturma says 26 bini am durumda. Kalc veya geçici biçimde kapatlan kurum says 800’den fazla; banka hesaplarnda el konan paralarn mebla 55 milyon Euro’yu ayor.

Avrupa’nn baka ülkelerinde de slâm ve Müslüman kart tavrlarn younlatna ahit olunuyor. Kur’ân- Kerîm yakma eylemleri, meselenin sadece görünen yüzü. Kurumsallam önyarglar, medya ve dier kanallarla sürekli körüklenen karalama kampanyalar, yerleik kin ve nefret söylemleri, dorudan Müslümanlar hedef alyor.

Dünyay öyle üstünkörü kolaçan ettiimizde, Asya’nn baz ülkelerinde, Müslümanlarn bilhassa zorluklar çektiini görüyoruz. Hindistan mesela, çatmalarn ve basklarn sokaklara tat bir corafya. Milyonlarca kiinin takip ettii sözde kanaat önderlerinin Mekke’yi igalden ve Kâbe’yi ykarak yerine Hindu tapna ina etmekten dem vurduu bir nefret iklimi yaanyor.

Çin yönetimi ise, slâm ve Müslümanlarla ilgili politikasn, geçtiimiz günlerde Devlet Bakan i Cinping’in dilinden ifade etti: “slâm’ Çinliletireceiz.” Bu, uzun zamandr zaten uygulamaya konan baz “tedbirlerin” özetlenmesinden ibaretti aslnda. Dou Türkistan’da Uygurlara yönelik kültürel ve dinî asimilasyon politikalar zaten malum olan Çin, dier bölgelerdeki Müslüman nüfusu da “Arap kültürüne dair unsurlar”dan vazgeçirmeye çabalyor. Bu çerçevede camilerden lokantalara, Müslümanlarn kulland bütün mekânlardan Arapça hadis, ayet ve güzel sözler silinerek, yerlerini Çince ibareler alyor. Klâsik slâm mimarisi izleri tayan camilerin d görünüleri deitiriliyor, kubbeleri ve minareleri yklyor, bunlarn yerini “Çin usulü” binalar alyor. Çin yönetimi, Müslümanlarn eitim materyallerini de sk bir denetime tabi tutarak, kendi ideolojisine göre “zararl” içerikleri ayklyor ve ayklatyor.

Buraya kadar verdiim örneklerden, “Dünyann dört bir yannda Müslümanlarn yaam alannn gittikçe darald” sonucu çkarlabilir. Fakat alternatif bir bak da mümkün:

slâm ve Müslümanlar, dünyann her yerinde gündemin ilk srasnda. ster nefret, ister saldr, ister kovuturma, isterse denetim ve kontrol çabas biçiminde olsun, Avrupa’dan Asya’ya muktedir devletler tamamen slâm’la megul. Üstelik bunca hengâmede, yaplan bütün aratrmalar, yeni mensuplar kazanma bakmndan slâm’n dünyadaki en hzl yaylan din olduunu gösteriyor.

Müslümanlarn içinde bulunduu duruma ve “slâm’n gelecei” konusunda kalem oynatmay çok seven Batl gazeteci ve akademisyenlerin “analiz” ad altnda tedavül soktuu hasis temennilere ramen…

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Taha Kýlýnç
03-09-23
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
ÝSLÂM'IN GELECEÐÝ
Online Kii: 22
Bu Gn: 657 || Bu Ay: 5.749 || Toplam Ziyareti: 2.928.835 || Toplam Tklanma: 58.612.162