HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 366
Yazar: Yýldýrým Alkýþ
GÖNÜL MÝMARI ÖÐRETMENLERE ÝTHAFEN

Muhterem Efendim, Arif Öretmenim!1

Bilseniz sizi ne kadar özledim. Bir ben deil, sizi tanyp bilen, hatralarnz dilden dile dinleyen hemen herkes özledi. Ne çok hayr ahitleri biriktirmisiniz güzel insan.

Hatralarnz ve atasözü olmaya aday sözleriniz köyümüzün snrlarn çoktan at. Farkl ehirlere ve ülkelere tananlar sizden alabildiklerini de yanlarnda götürdüler. Sohbetlerine tuz-biber yapmaktalar.

Neydi o günler efendim, siz gelmeden düünler balamaz, davullar çalmaz, kazan kapaklar açlmazd. Düünler bir tarafa siz gelmeyince cenazeler kalkmaz, defnedilmezdi. yi günde, kötü günde gözler hep sizi arard. Siz isim koyuncaya kadar çocuklar isimsiz büyümek zorundayd. Bekir Amca gibi daha niceleri sizin tasvibinizi almadan doktorun verdii ilac dahi kullanmazd.

O zamanlar kalemtra ve silgi pek bulunmazd. Hastalara yaplan nelerin toz ksmnn muhafaza edildii, flakon ielerin kapaklarndaki lastiklerden silgi yapardk. Kalemlerimizi de çaknzla siz açardnz. Kalemlerimizi bir taraftan açarken dier taraftan derse devam eder: “Çocuklar bir gün gelecek, ‘Yaz’ deyince kendiliinden elinizi vurmadan yazan kalemler çkacak.” Nasl olur bu? diye çok düünmü çözememitim. imdi bizim gibi kalem kullananlar knanyor. Sahte akll, etkileimli telefonlara söylüyorsun, yazyor.

Avar Amca’nn olu smail, stanbul’da bir okul kazanmt da kendisi de hanm Hasibe Teyze de göndermemek için direniyordu, tâki siz; “yi olur gitsin, ben smail’e güveniyorum, siz de güvenin, smail bizi utandrmaz!” deyince raz olmulard. imdi savunma sanayiine yazlm programlar yapyor.

Kimin eline bir kitap geçse onu ilkin sizin incelemeniz gerekirdi, sizin onaynzdan geçmeyen kitaplar okunmazd. Hasan Basri Çantay’n Kur’ân- Hakîm ve Meâli Kerîm’i bile günlerce sizin tasvibinizi beklemiti. Üç ciltlik kitabn üçünü birden üç kere öpüp banza koymutunuz.

Baz ileri örnek olsun diye göstererek yapardnz, onu sizin yaptnz herkes bilirdi. Baz iler de vard ki yllar sonra örenirdik sizin yaptnz, bazlarn da kimin yaptn bilmezdik ama gümanmz/zannmz sizden yanayd.

Nazife ile Özdemirlerin Osman ayrlmlar diye duymutuk. Sonradan duyduumuza göre ayrlmamlar da ayrlmaya karar vermiler. Siz bir akam ziyaretlerine gitmisiniz, ertesi sabah âdeta yeni ve mutlu bir yuva domu. Sonras ismini sizin koyduunuz üç çocuk… Hatta büyük kzlar Meryem’in nikâh ahitliini de siz yapmsnz.

Bunlar bildiiniz halde niye mi anlatyorum? Size yazarken, kendimi sizinle sohbet ediyor gibi hissediyorum. Sözü uzatmak için de böyle vesileler buluyorum. Umarm kusuruma bakmazsnz.

Nazife-Osman çiftine hangi tlsm uyguladnz? kimse bilmiyor. Keke bilseydik de ayrlan onlarca, yüzlerce çiftten bir ikisine merhem olsaydk. imdi evlenenlerin üçte birine yakn ayrlyormu. Bazlar da ayrlma olmasn diye nikâhsz olarak birlikte yayorlarm. Geçenlerde bir haberde “Dört çocuunun annesiyle evlendi” diye bahsediyordu. Siz de bilirsiniz Matematik ve Türkçe derslerim hep “pekiyi” olurdu ama bu cümleyi bir türlü anlayamadm.

Selman Amca’nn öküzleri, yoncadan iip ölünce, tüm köy yas tutmutu. Nereden buldunuz, nasl ettiniz Selman Amca’ya ksa zamanda iki öküz aldnz, hasat tarlada kalmad. “Arif Hoca bu kadar paray nerden bulmu?” diye çok konuuldu. Sonradan srrnz örendik, bir yardm kasanz m, sandnz m varm. Bunu bilen ve durumu iyi olanlar mahsul döneminde veya bir ey sattklarnda bir miktarn size verir; siz de sandkta muhafaza eder, acil durumlarda devreye sokarmsnz.

Ben küçüktüm ama babamdan dinlediim çok hayretimize giden bir hatray da imdi hatrladm:

Muhtar Ramazan Amca, âzalarla birlikte size gelmiler, muhtarlk mührünü önünüze brakp; “Hoca bundan böyle muhtarmz sensin!” demiler. Sizin, bunun mümkün olmadn, gerekçelerinizi ifade ettiiniz konumalarnz sanki hiç duymam gibi çekip gitmiler. Bir ay kadar mühür sizde kalm.

Köyü gezmeye çktnzda herkes size bir ey ikram etmek için yara girerdi. Sizin gibi zayf bir insan, hiçbirini geri çevirmez, az da olsa ikram edenleri gönüllerdiniz de yine de zayflnza çare olmazd. Sizi erkekler lafa tutarken, Mehpâre Yenge’m de hanmlarn sorularn cevaplar, onlara korsan eitim verirdi. Köyün kadnlar “En güzel turu, en güzel reçel nasl yaplr?” Mehpâre Yenge’den örenmiti.

Ah Arif Hoca’m ah! Erken yalandnz. Allah Hz. Nuh’a verdii ömürden biraz da size verseydi ne olurdu? Hikmetini kendi bilir tabii. “Asl usta sadece maharetli olan deil, ayn zamanda maharetli kalfa yetitirendir.” derdiniz. Sahi siz niye kalfa yetitirmediniz? Yeriniz bo mu kalacak imdi?

Bir Ramazan ayyd; köylü imam bulamamt da “Ramazan ay mahzun olmasn, cemaat teravihsiz kalmasn” diye o sene köyün cami hocal ii de size kalmt.

Size yalandnz diyorum ama talebeleriniz torun sahibi oldu, hatta torunlardan anne-baba olanlar bile var.

Bizler de hamdolsun yayoruz. imdiki gençlere “Z kua” diyorlar. Onlar, ölçüsüz elenmeye “Yaamak” diyorlar. Orta yallara “Y kua” diyorlar. Onlar da yani benim de içinde olduum grup, yiyip içip dolayorlarsa, çene yapacak bir de dostlar varsa buna yaamak diyorlar.

Siz bize yaamay; “Üretmek, artmak, artrmak, gelimek, sevmek, sevilmek ve sevdirmek” gibi kelimelerle ifade ederdiniz. Sizin tarifinize göre yaayanlar çok azald Efendim.

Hep olumsuz hikâyelerimle sizi üzdüm. Güzel eyler de olmuyor deil. Askerimizin ihtiyac olan silah ve mühimmatn çou imdi yerli üretim. Yerli helikopterimiz oldu, insansz hava araçlar üretildi. Böyle giderse yerli uçamz bile olur inallah.

Siz “Rabbimiz önce öretmeni, sonra kitab gönderdi. Öretmensiz kitap, insan bilgiç yapar, ukalâ yapar.” derdiniz. Ne demek istediinizi imdi daha iyi anlyorum efendim. Herkes her eyi biliyor. Ya da bildiini sanyor. “Bence…”, “Bana göre…” diye balayan cümleler kural tanmyor. Usul bilgisi rafa kalkt. Kimi ateist, kimi deist, kimileri de satanist oldu. Hepsinin ortak özellii pozitivist olmak… Konumak kolay, yapmak zor geliyor.

Merhamet, sayg, efkat, fedakârlk, sla-i rahim (akraba ziyareti), kardelik, cömertlik vb. terimler sözlük mahkûmu oldular.

Köyümüze nohut, fasulye, ceviz sizinle geldi. Buday, arpa, yulafn dnda pek ziraatmz olmazd. eref Amca’nn jawa marka motoruyla, bir torba topra ilçe tarma götürmü, bir ay sonra müjdeli haberi getirmitiniz. Mümbit bir topramz varm da kymetini bilmezmiiz.

“Çocuklar okumasnlar, okurlarsa gavur olurlar.” korkusunu siz yendiniz de köyümüzün çocuklar lise ve üniversite ile tantlar.

Mektubuma “Öretmenim!” diye balamadm. Sradan, ismi öretmen olanlarla kartrmamak için öyle yaptm müsamahanza snarak.

Efendim bu mektup size ular da okursanz ne yapar eder cevap yazar veya yazdrrsnz. Yok, eer cevap gelmezse anlarm ki artk fatiha istiyorsunuz.

Sizi çok özledim Arif Öretmenim!

Seni çok özledik Arif Hoca’m!

Sizin gibi öretmenleri çok çok özledik efendim.

Ellerinizden öperim efendim. Talebeniz, snf bakan Yldrm ALKI

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Yýldýrým Alkýþ
27-09-23
E mail: maarifinsesi.com
 
 
Yorumlar: 1
Önser
Sönmeyen meþale
Tarih : 28-09-23

Evet vardý böyle öðretmenler eli öpülesi. Ben de bir öðretmenim umarým bu son kuþak biz olmayýz. Yüreðine saðlýk çok duygulandýmm

 
GÖNÜL MÝMARI ÖÐRETMENLERE ÝTHAFEN
Online Kii: 37
Bu Gn: 637 || Bu Ay: 5.729 || Toplam Ziyareti: 2.928.812 || Toplam Tklanma: 58.611.640