HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 366
Yazar: Gökhan Özcan
KELÝME ANLAMINDAN KÜÇÜKTÜR

KELME ANLAMINDAN KÜÇÜKTÜR“Kelimeler, gerçeklii insan zihninin kavrayabilecei bir boyuta indirger ve emin olun, bu da o kadar derin bir boyut deildir” diyor Eckhart Tolle, ‘Var Olmann Gücü’ kitabnda.

Alemdeki her eyin yaratlnn bir kelime ile baladna inanyoruz. Allah “Ol!” dedi ve her ey onun ardndan zuhura geldi. Bu izahn insan idrakine uygun olacak bir ekle indirgendiine üphe yok. Ancak izahn bir kelimeye ihtiyaç göstermesi bahsi önemli... Bizim bir eyi idrak edebilmemiz için kelimeye, kelimelere ihtiyacmz var. Kelimelerle düünebiliyoruz, bir anlamda zihnimizin yürümek için att admlar onlar...

Kelimelerimiz kadar söyleyebiliyor, söyleyebildiimiz kadaryla yetiniyorsak yine kelimelerimiz kadar anlayabiliyoruz. Burada bir açk kap var deil mi; söyleyebildiimiz kadarndan daha fazlasn anlamak da mümkünmü sonucu çkyor buradan. Dorusu öyle, kelimelerin anlamlar tümüyle aktarabilmesi neredeyse imkansz. letiim kurmak için kelimelerin içlerine sdrabildiimiz eyler yeterli olabilir ama anlamak ve anlamak için daha fazlas lazm elbette. Anlam zihnin içinde kendini büyütürken kelime bir yerden sonra kendi snrna dayanp orada kalyor. airin, dilin söyleyiinin tükendii yere geldiinde çaresiz kalp ‘kelimelerin kifayetsizlii’nden ikayet etmesi bouna m?

Eckhart Tolle’nin söylediinde bir hakllk pay var; evet, kelimeler kaçnlmaz biçimde anlamn, muhtevann, kastn daha basit bir düzeye indirgenmesini gerekli klyor, iin tabiat bu... Yüzlerce aaca, o aacn belki de binlerce yllk hikayesine, o hikayeyi o aaçlarla birlikte yaayan saysz dier canlya biz yeri geldiinde ‘orman’ deyip geçmiyor muyuz? Evet, baka ayrntlara girebiliriz orman hakknda ama o zaman baka kelimelere ihtiyaç duyarz ve onlar da yine kaçnlmaz olarak yüzey anlamlarna indirgeriz. Çünkü konuma daha ziyade gündelik hayatn emrindeki bir eydir, hayatn gündelik ihtiyaçlarn karlayan basit söz alverileriyle ilerler. Daha fazlas tefekkürün ve tasavvurun neticesi olmaldr ki, hem insanlarn büyük ksm istisnai olarak bu meselelere girer hem de orada oluan birikim kelimeler için fazla dourgan ve genitir. Kelimeler yaayan, akan, canl eyleri ifade etmekte tabiatlar gerei acizdir, ancak anlam sabitleyerek ya da baka bir ifadeyle dondurarak içlerinde barndrabilirler.

Öte yandan Tolle’ye bir itiraz olarak deil ama belki bir ilave olarak unu da söylemek lazm: Kelimeler her insan için belli bir yerden sonra kifayetsiz olmakla birlikte, kiiden kiiye deien derinlik ve genilik kazanabilirler. Bu en üst idrak seviyesinde dahi kelimeleri mutlak ifade gücüne kavuturmaz ama onlarn ifade imkanlarn azmsanmamas gereken seviyede arttrabilir. Ancak bu da yine insann kelimelerle yürüyemedii yerlere doru admlar atmaya azmetmesiyle olabilecek bir ey... Yani, zihnimizin ve kalbimizin sadece kelimelere emanet edemeyeceimiz kadar büyük olduunu hatrmzda tutmalyz. Ve belki kelimelerin ördüü dünyaya skp kalmamak için kelimelere gelmeyen eylere merakmz da canl tutmalyz.

Emil Michel Cioran, ‘Çürümenin Kitab’nda kelimeleri yeniden düünmemize sebep olabilecek bir anlam penceresi açyor: “nsan aktarlamayan kelamn sonsuz vecdi içinde yalnzca kendini dinlemeliydi, kendi sessizlikleri için kelimeler ve sadece kendine ait pimanlklar için iitilebilen akortlar uydurmalyd. Ama evrenin gevezesidir o, ötekiler adna konuur, benlii çoul biçimi sever.”

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Gökhan Özcan
05-10-23
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
KELÝME ANLAMINDAN KÜÇÜKTÜR
Online Kii: 24
Bu Gn: 587 || Bu Ay: 5.679 || Toplam Ziyareti: 2.928.749 || Toplam Tklanma: 58.610.546