HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar)
Okunma Says: 411
Yazar: Ufuk Coþkun
Yeni müfredat hangi yaraya merhem olabilir?

Yeni müfredat hangi yaraya merhem olabilir?Çok deil bundan be ay kadar evvel ülkenin tüm örencileri bando eliinde, askeri düzende, uygun adm marlarla tören yürüyüü gerçekletirdi. Mülki amirin bulunduu protokol alanna geldiklerinde de saa bakmak suretiyle bir de selamlama yaptlar.

2024 ylnda böyle bir uygulamay dünyada kaç ülkede gösterebilirsiniz? 19. yüzyldan kalma tören ritüellerinin bundan be ay kadar evvel ülkemizde uyguland bir zamanda yeni müfredat hazrlayan akademisyenler ne yapyordu acaba?

Akademisyenlerimizin süslü cümleleri bir tarafa ben size hakikati söyleyeyim;

Türkiye’de eitim, yüz yllk bir kanun olan Tevhid-i Tedrisat çerçevesinde tanzim edilmektedir. Bu ayn zamanda yllardr eitim araclyla bireylerin tek bir anlaya mahkûm braklmalar anlamna geliyor.

Yani ülkemizdeki eitim sistemi, ideolojik, tekçi, Kemalist, pozitivist, merkeziyetçi bir anlayla ilerler. Bu anlay, kiinin kendini tanmasna, kefetmesine, kendi içine doru bir seyahat yapmasna imkân tanmayan bir eitim anlay ve modelidir.

Aksi olsayd ülkenin kaliteli airleri, sanatçlar, bilim adamlar, akademisyenleri, yazarlar, gazetecileri, mimarlar, mühendisleri ve düünce adamlar olurdu.

Her insann beyin yaps, parmak izleri gibi dierlerinden farkldr. Bu denli farkl özelliklere sahip olan insanlar tek bir anlaya mahkûm brakmak/dayatmak ayn zamanda insan tabiatna yaplm ciddi bir müdahale deil midir?

Biz yllardr eitim ad altnda bunu yaptk.

2013 ylndan beri müfredatta yaplan yüzde 35’lik bir seyreltmeyi asrn en büyük reformu olarak tantrsanz bu ülkenin çocuklarna hakszlk etmi olursunuz.

Büyük laflar ederek düzelebilecek bir sistemden bahsetmiyoruz burada.

Bu ülkenin çocuklarn son elli yldr heba eden, yeteneklerini körelten, akl yürütme melekelerini dumura uratan, FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerinin ana düüren, ruhsuz, derinliksiz, tarihsiz, içinde “biz” olamayan, özgürlük olmayan bir eitim sisteminden bahsediyoruz.

Türk eitim sisteminde neden köklü bir reform düünülmüyor? Akademisyenlerimiz boyundan büyük lafla edeceine neden ana soruna eilmiyor ve bu alanda düünce üretmiyorlar?

Bu ülkede eitim, anlay olarak insan ve deerlerini öne çeken, ahlak, erdem, vicdan ve ahsiyet sahibi bireyler yetitirmeyi hedef yapan bir anlaya hizmet etmek için ilev görecekse evvela eskiden kalma kanunlar revize etmekle ie koyulmaldr.

Matematik dersinden integral konusunu çkarmakla çözülebilecek bir sorun mu bu?

Günde ortalama yedi, haftada otuz be saatlerini okul duvarlar içerisinde geçiren ve yaklak on be farkl derste en iyisi olmas istenen bir okul düzeneinde muhakeme ve analiz yetisi geliir mi?

Bizim ülkede çocuklar yeteneklerine ve ilgi alanlarna göre deil yalarna göre snflara ayrlr.

Bu snflarda eitim gören çocuklar ise, güzel iirler yazacak, iyi resim çizecek, sporda baarl olacak, matematik problemlerini çözdüü gibi, en az iki dil örenecek ve dier derslerde de yüz üzerinden belirlenen bir puanlama modelinde en iyi rakam tutturacak.

Peki, böyle bir ortam çocuklarn doutan getirdii yeteneklerini köreltmez mi? Açkças böyle bir okul modeli çocuklarn ilgi ve yeteneklerini köreltmek için var edilmi gibi duruyor.

Üstüne bir de tekçi, ideolojik, batc, taklit bir anlay ve sistemi ekleyince olan çocuklara oluyor. Sonra ne Atatürkçü olabiliyorlar ne milliyetçi ne de muhafazakâr-dindar. Ortalk deist gençlerden geçilmiyor.

Demem o ki, bizim asl meselemiz, sorunumuz budur. O yüzden diyorum “çürük temel üzerine yeni bina ina edilmez” diye. Eitimin topyekûn köklü bir reforma ihtiyac vardr.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ufuk Coþkun
02-05-24
E mail: milatgazetesi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Yeni müfredat hangi yaraya merhem olabilir?
Online Kii: 24
Bu Gn: 721 || Bu Ay: 5.813 || Toplam Ziyareti: 2.928.923 || Toplam Tklanma: 58.614.201