HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 423
Yazar: Ali Osman Aydýn
TOPYEKÛN ÇÜRÜME!

TOPYEKÛN ÇÜRÜME!Nasl yapmal?

ktidar ve muhalefetiyle siyaset büyük bir çökü yayor. Halkn siyasi kurumlara inanc bence tükenmi durumda. Yani insanlar, (iktidar ve muhalefetiyle) siyasetin herhangi bir soruna çözüm bulacana pek inanmyorlar. Bunlar benim gözlemlerim.

Temel sorun adalet. Yargnn bamszlndan bahsetmiyor artk kimse. Çünkü o bir ütopya. Öyle bir ey geçmite de yoktu imdi de yok. Sokaklar, adaleti bellerinde tadklar silahlarla kendi balarna salamaya çalan insanlarla dolu.

Baz yarg mensuplarnn, pozisyonlarn ve hukuku istismar ettikleri olaylarla çalkalanyor sosyal medya. Savc, hal saha maçnda tartt rakibini tutuklatyor!?

nsanlar adalet sisteminden bir ey beklemekten çoktan vazgeçmiler. Bunun nasl bir umutsuzlua sebebiyet verdiini, toplum psikolojisini nasl allak bullak ettiini anlamaya çalmak lazm. Bu umutsuzluk bir patlamay tetikleyebilir. Çünkü insanlar, can, mal ve namus güvenlikleri olmadan yaadklarn düüyorlar ve haksz saylmazlar. Balarna bir ey gelse, hesabn soracak bir kurum olmadna inanyorlar.

***

Sradan lokantalardaki sradan menülere bile ciddi paralar ödemek zorundasnz artk. Giyim kuam da ayn ekilde çok pahal. Temel gda maddelerindeki pahallk katlanlr düzeyin üzerine çkt. Sermaye her geçen gün fiyatlar yukar çekerek, hukuku çineyerek, halkn srtndaki yükü keyfince artryor. Halk adna bu vahi sermaye gruplarn denetleyecek, onlarla mücadele edecek, onlar yarglayacak bir irade olduu söyleniyor ama biz onu bir türlü sahada göremiyoruz.

Dünyann en pahal ama en salksz meyve sebzesini yiyor millet. Avrupa’nn kapdan çevirdii meyve sebzeler çekinilmeden iç pazara veriliyor. Marketlerden aldnz ürünlere güvenemiyorsunuz. çinde %60 süt olduu yazan ürün teste giriyor ve içinde gerçekte %4 süt olduu ortaya çkyor. Süt süt deil, ya ya deil, eker eker deil! Alveri yaparken kandrlmamak için azami çaba sarfetmelisiniz, size nasl tuzaklar kurulduunu fark etmelisiniz. Çünkü bir ey satmaya çalanlarn büyük bir ksmnn sizi kandrmaya çalt gerçeiyle yayorsunuz.

Bir ev almann, bir ev tutmann, bir evi donatmann maliyeti, be sene öncesinin satn alma gücüne göre kat kat artm durumda. Ev sahibi-kirac sürtümeleri, evlerin dinamitlenmesine, kiraclarn öldürülmesine kadar vard. Halkn meselesini iyi kavrayamayan çözümler, maduriyetler yaratmaya son sürat devam ediyor.

***

Sokak köpekleri meselesi yllardr bir türlü çözülmedi. Bir sürü çocuk köpekler tarafndan parçalanarak öldürüldü. Siyaset olup bitenleri sadece izlemekle kalmad, baz siyasiler, halkn tepkisine karlk, köpeklerle poz vererek, köpekleri metrolara sokarak karlk verdiler. Siyasetin halktan kopuunun önemli kantlarndan biridir bu!

Toplumun genel ahlak düzeyinde gözle görülür düzeyde bir düü var. Bencillik, hazclk, umursamazlk, nihilizm tabann inanlmaz ölçüde geniletmi durumda. Güvenip bir ustaya iinizi teslim edemiyorsunuz! Kandrlmaktan, bekletilmekten, zarara uratlmaktan korkuyorsunuz.

Bir kaç gün Müge Anl izleyerek, büyük kentlerden sonra tarada da “aile krizinin” ve çürümenin ne boyutlara vardn rahatlkla görebilirsiniz. Snamz, kafamz dinleyip “kendimizi bulacamz” yegane yer, Anadolu’nun, bir korku filmi setine dönümü olmas herkesi düündürmeli.

Eitim sisteminde büyük ve telafisi mümkün olmayan yanllar yapld maalesef. Bir kuak kaybedildi. Örenciler iki cümleyi bir araya getiremeyecek durumdalar maalesef. Anlama düzeyleri müthi düük. Ivr zvr bilgilerle idi edilmi zihinlere sahipler. Kötü eitim sonumuzu getirecek, daha açk nasl ifade edilebilir ki? Okulun hediye ettii kitaplar toplayp yakan, yakabilen, bu cürmü ilemekte saknca görmeyen bir örenci kua var karmzda.

Televizyonlarmz, dizilerimiz, filmlerimiz, popüler müziimiz insan zekas ve haysiyetiyle badamayacak; çarpk, köksüz ve bombo bir dünya görüünü yanstyor. Anlatlarn temel meselesi, kimin kiminle sevgili olduu veya olaca… Koca bir dizi endüstrisi bu belden aa tema etrafnda dönüp duruyor.

nsanmz gelimemiliimiz ile ilgili geçmie çok fazla bahane buluyor, ama, görüyoruz ki ülkemizde düünceye, estetie ve bilgiye yeteri kadar deer verilmiyor. nsanlar imkanlarn lükse, konfora, gösterie harcyorlar. Bir dergiye sponsor olan, bir tiyatro grubu kuran, sanata para yatran zengine nadiren rastlanyor. Para düünceye hizmet etmiyor. Üretim sevilmiyor. Bir eyler vücuda getirmek için bir araya gelen insanlara pek rastlanmyor. Hazr olan tüketmek tercih ediliyor.

Eine az rastlanr bir atalet, hazrclk, tüketimcilik bütün toplumu kuatarak felç etmi durumda. Anadolu hala büyük uykusundan uyanm deil. Koca ülke birkaç müteebbisin açt alana skm durumda.

***

Bütün bunlarn tek sorumlusu siyaset demeyeceim. Çünkü deil. Siyaset toplumun taleplerinin bir yansmas. Toplumun ilikiler a, deer yarglar siyaseti biçimlendiriyor. Orada gördüümüz kendi yansmamz! Kokuan bir toplumun pirüpak bir siyaseti olamaz zaten.

“Çürümenin nedeni u ve çözümü de u ”gibi hazr bir reçetem yok. Bu tip hazr reçetelere de itibar etmem ahsen. Ama bir çürümenin olduu ve bunun bütün bünyeyi sard konusunda benim gibi pek çok insann kafas net.

Biz her eyin tepeden inme yaplmasna çok alm bir topluluuz. Bütün modernleme tarihimizin barolü iktidar ve bürokrasiydi. Halk hiçbir zaman özne olamad! Halk kendini akntya kaptrmaktan, ve böylelikle sorumluluktan kaçmaktan pek holand. Belki de en büyük sorunlarmzdan biri budur!

Bu toplumu uan olduundan daha güvenli, nezih, saygn ve gelimi bir hale getirmek siyasetin olduu kadar, tek tek bizim de görevimiz! Toplum olarak, dizilerden ve sosyal medyadan kafamz kaldrp, görev ve sorumluluklarmz üzerine ciddiyetle, enine boyuna düünmek, balangç için iyi bir adm olabilir. Gerisi nasl olur, belki siz de bir ey söylemek istersiniz…

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Ali Osman Aydýn
25-05-24
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
TOPYEKÛN ÇÜRÜME!
Online Kii: 23
Bu Gn: 679 || Bu Ay: 5.771 || Toplam Ziyareti: 2.928.864 || Toplam Tklanma: 58.612.863