HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 365
Yazar: Yusuf Kaplan
Savunma / eziklik psikolojisi, bize kazana kazana kaybettiriyor

Savunma / eziklik psikolojisi, bize kazana kazana kaybettiriyor Müslümanlar hep savunmada.

Sürekli atakta, sürekli atlmda olmalar gerekirken hep savunmada Müslümanlar.

Savunmada kaldnz sürece -tabir caizse- sürekli “gol yeme” tehlikesi ile kar karyasnz demektir.

Defanstan çkp, ofans’a geçildii takdirde, oyunun kazanlma ihtimali olabilir.

Yoksa batan kaybetmeye mahkûm kalrsnz.

***

Bu oyun metaforu, ofans, defans metaforlar meseleyi çok iyi anlammz salayacak metaforlar.

Özgüveni olan toplumlar, savunmada olmazlar. Sürekli önlerine bakarlar, atakta olurlar. Arkalarna bakmadan dört nala hedefe koarlar…

Türkiye’nin seküler kesimleri her yerde, bütün mecralarda sürekli saldr hâlindeler. Türkiye’nin slâmî kesimleri ise, bu seküler kesimlerin saldrlarna, saldrganlklarna cevap yetitirmekle meguller.

Enerji ve zaman kayb bu oysa.

Sadece enerji ve zaman kayb olsa, bu, telafi edilebilir.

Bir de ruh da, özgüven duygusu da kaybediliyor. Ki ruh kayb, özgüven kayb yok oluun temellerinin atlmas demektir.

Seküler kesimlerin her geçen gün saldr üstüne saldr üretmesi, slâmî kesimlerin de bu saldrlara cevap yetitirmek için kendilerini sürükli savunma pozisyonuna sürüklemesi, oyunun daha bandan kaybedilmesi demek.

Tek bir taraf için deil, iki taraf için de.

Burada ayartc, yok edici bir kör döüü var: Kimse birbirini anlama derdinde deil.

Büyük bir iletiimsizlik sorunu yaanyor aslnda.

ki asra yakn bir zaman diliminde yaanan bir iletiimsizlik sorunu bu.

Dün, “slâm iletmeye engeldir” diyen Garpçlarlar, “slâm ilerlemeye engel deildir” diyen Osmanlclar, slâmclar ve Türkçüler ayn yerde (ilerleme’yi dolaysyla özneletiren, slâm’, dolaysyla kendilerini nesneletiren bir mevzi’de) duruyorlard.

Zihinleri ayn iliyordu ama sanki farkl eyler söylüyormu gibi birbirleriyle kör kütük bir ekilde kavga ediyorlard. letiimsizliin zaferi!

Günümüzde de ayn iletiimsizlik bütün hzyla ve ayartsyla sürüyor: Hiçbir taraf dier tarafn ne dediini anlamyor, anlama kaygs gütmüyor bile.

Bir taraf sürekli saldryor, dier taraf sanki suçluymu gibi, suçluluk psikolojisine girerek, savunmada kalyor ve kar tarafn saçma sapan saldrlarna cevap yetitirmeye çalyor.

Türkiye’nin bütün kesimlerinin en temel sorunu aalk kompleksidir.

Laikler, Batya kar aalk kompleksinin dibini bulmu durumdalar.

slâmî kesimlerse Bat’y filan taktklar yok. Ama onlarn içimizdeki uzantlar Batclara kar aalk kompleksiyle yaklayorlar.

nanlr gibi deil.

***

Özelde Ak Parti’nin, genelde Türkiye’deki bütün slâmî kesimlerin en temel sorunu, savunma psikolojisiyle hareket ediyor olmalardr.

Savunma psikolojisi, psikolojik üstünlüü kaybetmeniz anlamna geliyor. Bu da eziklik psikolojisiyle hareket etmeye yol açyor.

Savunma psikolojisiyle, eziklik psikolojisiyle aslâ kazanamazsnz. Kazansanz bile kazana kazana kaybedersiniz.

slâmî kesimler, psikolojik üstünlüü ele geçiremedikleri sürece, sadece sosyoloji deil slâm’n kendisi de sürekli kan kaybetmeye devam edecektir.

Oysa sekülerizmin bu topraklarda özgün bir tarihi, hafzas ve geçmii yoktur. En fazla yüz yllk bir tarihi vardr. Tanzimat’ bu sürece ksmen dahil edebiliriz. Peki, nedir bu? Köksüzlüktür. Köksüz aaç meyve vermez!

kincisi de, sekülerizm bu topraklarn ürünü deildir; bu topraklarda din katna yükseltilmeye kalklan sekülerizm / laikçilik, Bat’nn karikatürüdür, gölgesidir; gerçek deil, taklittir!

Asl eziklik psikolojisine seküler kesimlerin kaplmas gerekir aslnda!

Bizim trajedimiz, trajedimizin komediye dönümesi ve bütün duyma, düünme ve harekete geçme melekelerimizi iptal etmesi. Bir toplumun çldrarak intiharn eiine sürüklenmesi bu.

Müslümanlar, savunma ve eziklik psikolojisinden çkamadklar sürece slâm kan kaybetmeye devam edecektir. Bunun yolu, hem slâm’; hem de ça, ça ina eden Bat’y, yani dünyay iyi tanmaktan geçer.

Oysa Müslümanlar zülcenaheyn (çift kanatl) olmaya daha layk ve yatkndr. Bu, slâmî kesimleri, bu ülkenin hem dünü hem bugünü hem de yarn yapan en önemli gerçektir.

Müslümanlar, asaletlerini ve özgüvenlerini kuanarak nefes alp verirlerse, savunma psikolojisine de, eziklik psikolojisine de aslâ sürüklenmeyeceklerdir!

Vesselâm.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Yusuf Kaplan
15-09-24
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Savunma / eziklik psikolojisi, bize kazana kazana kaybettiriyor
Online Kii: 26
Bu Gn: 437 || Bu Ay: 5.530 || Toplam Ziyareti: 2.928.545 || Toplam Tklanma: 58.606.727