HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / KÝTAP
Okunma Says: 547
Yazar: Hüseyin Öztürk
Bir kitap: BAÐIMIZA GAZEL DÜÞTÜ

Bir kitap: BAIMIZA GAZEL DÜTÜBir anadan dünyaya gelen yolcu
Görünce dünyaya gönül verdin mi?
Kimi büyük kim böcek kimi kul
Merak edip hiçbirini sordun mu? Neet Erta.

…………..

Bu hafta tantmaya çalacamz eser, Muhit Kitaptan çkan “Bamza Gazel Dütü” isimli kitap.

Eseri kaleme alan isim ise Türk halk müziini icra, beste ve bu topraklarn sesi olan halk iirlerini tantma çalmalar yapan Bayram Bilge Tokel.

Neet Erta’, türküleriyle ve hayatyla yeniden gündeme getiren ve para, an, öhret merkezli elence sektörünün mezesi olmaktan kurtaran isim Bayram Bilge Tokel’dir.

“Bamza Gazel Dütü” isimli kitapta bu serüven anlatlmaktadr. Neet ustann kendi deyimiyle:

…………..

Eserin sayfalar arasndan u tespitleri nakledelim:

“Hesabi ve gayri samimi ilkel popülist yaklamlar bir tarafa, halk hiçe sayan, küçümseyen bir medyann, halkn gerçek sesi, nefesi olan türkülere birden kucak açmas beklenmeyebilirdi fakat bu sefer durum ciddi idi ve türkülerin o tarihi uzun yürüyüleri zaferle noktalanmak üzereydi…

Artk bunun önünde kimse duramazd. nsanlarn kendilerine, kendi geçmilerine, yerel, milli ve mahalli deerlerine ve ayaklarn bastklar topraa daha yakndan daha dikkatlice bakmak ihtiyacn hissetmeleri, belki de küresellemenin tersinden bir tezahürü olduu söylenebilir.

Belki de asl eletirilmesi, hatta kzlmas gereken mesele; her biri acyla, gözyayla, yoksulluk ve gurbetlerle yorulmu türküleri, büyük bir samimiyetsizlikle içinde kalarn gözlerini yararak okuyan türkücülerdir.

Hele bunu yorum yapmak adna uç noktalara götüren kifayetsiz muhterisler var ki, o saf, temiz, dürüst ve hilesiz hurdasz türküleri bunlarn elinden kim kurtarrsa hem halk müziine hem de sözlerin sahiplerine büyük hürmet etmi olurlar.

Türkü adna programlar icra eden televizyonlar; türkülere, bestecilere büyük bir hakszlk ve hürmetsizlik göstererek, esas yapmalar gerekenler yerine her türlü rezillie prim veren hatta kümesin anahtarn tilkinin boazna takan tutumu ile olumsuz bir rol oynamakta ve elbette eletiri oklarna hedef olmaktadrlar”.

……………

Ezcümle:

Eser hem Neet Erta’n hem de halk müziinin ksa tarihi olmu. Türkü ve arklar bu topraklar vatan edenlerin tarihinden, edebiyatndan, kültüründen domutur vesselam.

Eser hakknda: muhitkitap.com.tr

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Hüseyin Öztürk
30-09-24
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Bir kitap: BAÐIMIZA GAZEL DÜÞTÜ
Online Kii: 27
Bu Gn: 606 || Bu Ay: 5.698 || Toplam Ziyareti: 2.928.773 || Toplam Tklanma: 58.610.867