srâil’in yaylmacln merkeze koyan Neocon siyâsetleri esas olarak ABD’deki küreselci ve finans kapitalin çkarlarna göre siyâset belirleyen derin ngiltere’nin ekillendirdiini düünüyorum. Baltk’tan balayan, Dou Avrupa’y içine alan; oradan da Dou Akdeniz’e kavuan hattn Hint Denizi ile birlemesini salayan boyutlar olduunu görebiliriz. Hindistan-srâil ve Yunanistan arasndaki ittifak bunun düüm noktasna iâret ediyor. Farkl sâiklerle de olsa her ekilde Türkiye, Rusya ve Çin devreden çkarlyor. Bütün mesele ABD siyâsetlerinin bu plâna göre nasl ekillendiini anlamaktr.
ABD’de Cumhûriyetçilerin bu plân sahiplenirken Demokratlarn, en azndan ilk balarda bu plâna mesâfe gelitirdiini düünmek için çok sayda sebep var. Hatrlayalm; ilk devrinde Trump srâil’e kar çok scak bir yaklam sergilemi; Kudüs’ü bakent olarak tanm, srâil’in Golan Tepeleri’ndeki haksz, hukuksuz igâlini merûlatrmt. Bununla da kalmam, ran ile salanan Nükleer Enerji anlamasn çöpe atmt. Körfez Arap devletleri ile srâil’i bartran Abraham Anlamas da Trump devrinde imzâlanmt. Biden ise iktidâr aldnda, srâil’e kar mesâfe alm, Suudlar suçlam, hattâ Kakç cinâyeti sebebiyle Suud veliahtnn yarglanmas ihtimâli bile konuulur olmutu. Bu gidiâta bakarak herkes Demokratlarn srâil’in ilerini bozduunu, srâil’in ABD’deki yegâne hâmisinin Trump ve Cumhûriyetçiler olduunu düünmeye balamt. Demokratlar, derin ngiltere’nin bastrmasyla NATO’yu canlandrarak Rusya’y sktrdlar ve Ukrayna’y kkrtarak sava balattlar. Avrupa da bu anafora kendisini kaptrmakta gecikmedi.
7 Ekim ve arkasndan balayan Gazze igâl ve katliam Demokratlar için tam bir aknlk oldu. Bunu açalm: Tekmil Ukrayna-Rusya savana odaklanan Demokratlar Ortadou’yu ihmâl ediyordu. Çin bu frsat deerlendirdi. ran ile uzun vâdeli ve çok boyutlu anlamalar yapt. Dahas, ran ile Körfez Araplarn bartrmak için diplomatik bir ataa geçti.(Abraham Anlamasn delen ve aksini yapan bir teebbüstü). Bunda da hayli ileri kazanmlar elde etti. Derin ngiltere ve küreselci finansal sermâye bundan çok rahatsz oldu. Kanaatimce 7 Ekim, bu krlmann mahsulüdür. Derhâl harekete geçildi. srâil sâhiplenildi ve önü açld. ran ve iî Hilâli’nde ona müzâhir unsurlarn tasfiyesine giriildi. Hindistan ile srâil, srâil ile Güney Kbrs ve Yunanistan yaknlamalar saland. Artk karar verilmiti. ran evvelâ Ortadou’dan tard edilecek; arkasndan Mollalar Rejimi yklarak artan Çin ve tabiî Rusya varl bu corafyadan silinecekti. srâil’in Lübnan’da Hizbullah’a indirdii darbeler, arkasndan Esed’in devrilmesi için dümeye baslmas da, hâdisenin nasl derinletiini gösteriyor.
Bu arada beklenmeyen bir ey oldu. Trump seçimi kazand ve ikinci defâ iktidâra geldi. Tabiî ki herkes bu iktidâr deiiminin, ileyen süreci daha da rahatlatacan düündü. Burada gözden kaçrlan, Trump ilk devri ile ikinci devri arasndaki krlmadr. Trump’n teopolitik angajmannn Evanjelizm olduunu biliyoruz. Trump’ Siyonizme balayan ban bu olduunu biliyoruz. lk devrinde etrafndaki çekirdek kadroda çok sayda Evanjelist olduunu da biliyoruz. Trump Evanjelizmin kültürel ve ideolojik tematiklerini fazlasyla kullanyor. Ne var ki, süreç içinde Evanjelist kadrolarla arasnn pek de iyi gitmediini görüyoruz. Hemen hatrlayalm; ilk devrinde Trump’n etrâfnda çok sayda Evanjelist isim vard. Steve Bannon, Mike Pence ve Mike Pompeo bunlarn en bilinenleriydi. Gelin görün ki, ikinci devrinde bunlarn hiçbiri hükümette veyâ kritik mevkilerde yer almad. Trump bunlarn bir ksmndan soudu, bir ksmyla düpedüz kavga etti ve yanndan uzaklatrd. Hâsl I. ve II. Trump devirlerini farkl deerlendirmek gerekiyor. Ben bunu Paleoconlarla Evanjelizm arasndaki krlma olarak deerlendiriyorum. Unutulmamas gereken husus, Paleoconlarn ideolojisinde köklü bir antisemitizmin varldr.
Trump’n ikinci devrinde Evanjelizme görece mesâfeli, Paleoconlara daha yakn bir konumda olduunu düünüyorum. Trump’n yeni kadrosunda Vance gibi koyu Katolik, Musk gibi Evanjelistlerden hiç haz etmeyen, içinde ise antisemit hisler tayan isimler sivrilmi durumda. Musk ile Trump arasndaki kopuun sebeplerinden birisi de, Musk’n Trump’ lâyk veçhile Evanjelizmden kopmam olarak deerlendirmesiydi. Bu iki isim arasndaki kopu yaandnda, Steve Bannon, Musk’n snr d edilmesini istedi. Bu da, husûmetin karlkl olduunu ve Evanjelistlerin de Paleoconlardan nasl nefret ettiini gösteriyor. Musk’n X’i u aralar Siyonizmi mahkûm eden bir sosyal medya atan köpürtüyor.
Trump, ikinci iktidârnda, anaakm Beyaz Amerikal kavramnn derinlerinde yatan; lâkin artk aça çkan antisemitist ve kapanmac yeni sa hissiyatlara yakn duruyor. Ama dier taraftan Evangelizmden tam mânâsyla da kopmu deil. Hâsl iki arada bir derede. Hem Rusya-Ukrayna savan bitirmek, hem de Ortadou’da srâil’i dizginlemek istiyor. i gerçekten de zor. Siyonistler, Epstein Dosyasn hatrlatarak onu ran’a saldrmaya zorluyor. Bakalm tercihini nereden yana yapacak; Küreselci finansal sermâyenin dayatmalarna boyun mu eecek; deilse direnip ran mâcerâsnn dnda m kalacak?
srâil-ran sava dönüü olmayan trajik bir nokta. Evet bu son hesaplama. Eer ABD devreye girmez, sava uzar ve ran daha da toparlanp ayakta kalmay baarrsa srâil ve onun arkasndaki küreselci a yenilmi olacak. Eer ABD, Evanjelist-Siyonist aa taklr, devreye girerse Çin ve arkasndan Rusya muhakkak sûrette bu savaa dâhil olacaktr. Çünkü ran’ kaybetmek onlar için de sonun balangcdr. Bu arada unutmayalm; ran düerse Pakistan ve Türkiye’yi hiç de güzel günler beklemiyor.
Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.