HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / ÎMAN VE ÝSLÂM
Okunma Says: 4220
Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
MEÂL YERÝNE NE OKUMALI?

Meal yerine ne öneriyoruz?

A. Selçuk isimli okuyucu sormu: "Ebubekir Bey, "Düüncelerinizden etkilenen baz insanlarn, insanlar Kur'an ve meallerini okumaya davet eden bizleri sapkn düünceli olarak ilan edip iftira ettiklerini bilmenizi istedim. Ve sorumlu olduunuzu düünüp bu maili size göndermeye karar verdim. Samimiyetime inanp inanmamanz sizin meselenizdir.

"Meal, insanlarn Kur'an'n kendi mesajlarnda anlayabilmesi için yaplm bir eylemdir ve bir alimin Kur'an' arapça okuyup dinleyenin kendi diline çevirerek izah etmesi de mealdir.

"Meal okunmasn önerenler dlandna göre ortaya koyduunuz çözüm nedir? Bu çözümü gerçekten merak ediyorum.

"Kur'an' anlamak için yerküredeki insanlar ne yapmal? Söyleyin ki; size göre sapkn düüncelere sapm olmayalm. Hakkmzda müfteri olmayn.

"Mealsiz bir çözümünüzün olmas imkansz... Ya Kur'an' tamamen saklayacak ve eski usul vaazlarda, vaizlerin okuyup anlayp, anladn insanlara anlatmas gerektiine karar vereceksiniz ya da insanlara bir ey okumalarn önereceksiniz.

"Size göre bamsz Kur'an okuyamayacaklarna göre ne yapmallar? Ne okumallar?"

CEVAP

nsanlar niçin meal okumaktan sakndrdmz sorusunun cevab, samimiyetinden üphe etmediim bu okuyucu tepkisinde gizli. Hemen ilk satr tekrar okuyalm: "... insanlar Kur'an ve meallerini okumaya davet eden bizleri..."

Biz insanlar "Kur'an okumaktan" deil, "meal okumaktan" sakndryoruz. "Kur'an okumak" ile "meal okumak" arasndaki fark, "Kur'an" ile "meal" arasndaki farktan kaynaklanyor. Meal okuyan kii, aslnda Kur'an' deil, meal yazarnn Kur'an'dan anlayp aktard eyi okuyor.

Mesele sadece bu deil. En az bunun kadar iki önemli nokta daha var:

Meal olgusunun snrl imkânlar ve en önemlisi de meal üzerine din tasavvuru ina etme hastal.

imdi soralm: Meal okuma eylemini srarla savunan kardelerimizin büyük bir yekûnu niçin Elmall, Ö.N.Bilmen veya H.B.Çantay merhumlar adna neredilen mealleri deil de "yenilik" ve "farkllk" iddiasndaki meal yazarlarnn çalmalarn tercih ediyor?

Meselemizin bu sorunun cevabyla hayatî bir balants var. Var, zira insanmzn büyük bir çounluu ne yazk ki meal üzerinden "farkl din anlaylar"nn muhatab klnyor.Türlü çeit bid'at görü ve yaklamlar insanmza "meal çalmas" örtüsü altnda servis ediliyor. nsanmz da "Kur'an'n gerei" zannederek meal yazarlarnn (tabii ki hepsini kasdetmiyorum) bid'at düünce ve yaklamlarn benimseyip itikat ediniyor.

Biz insanlara "Meal okumayn, unu okuyun" derken Allah kelamnn yerine baka bir eyi ikame ediyor deiliz. Zira her eyden önce meal "Allah kelam" deildir. Hatta unu söyleyelim: Arapça yazlm bir tefsir için dahi "Kur'an'n Arapça'ya tercüme edilmesidir" diyebiliriz, ancak açklanarak, erh, beyan ve tefsir edilerek...

Kur'an'la aramzdaki ftrî ba, onu bir "entelektüel bilgi nesnesi" olarak görmemize engel olmal. Biz onu okurken -Efendimiz (s.a.v)'in tavsiye ve talimat gerei- alayabilmeli, alayamyorsak dahi "alar gibi" yapabilmeliyiz.

"Meal okumayn" ile "Kur'an'dan habersiz kalmayn" birbirinin ayns deildir. Kur'an'dan haberdar olmak, ilahî hitabn muhtevasn mealde aramaya çalmakla kaim deildir. Aksi takdirde u sorunun cevabn vermekte acze düeriz: "Bizden önceki nesiller "meal" olgusunu tanmadklar halde Kur'an'la irtibatlarn nasl canl tuttu?" Onlarn Kur'an' anlamadn, Kur'an'la irtibatsz yaadn söylemenin ciddiye alnr yan olmadna göre, bu noktada ciddi bir tefekküre ihtiyacmz var demektir.

Son olarak "illa meal okuyacam" diyenlere tavsiyem, önce itikad ve amel plannda salam bir altyap edinsinler; kendilerini garantiye alsnlar. Bunun üstüne yapacaklar meal okumalarnda da "farkllk aray" olarak ifade ettiim zihnî sürecin sahte cazibesine kaplmadan, amele ve ihlasa dönütürebilecekleri pasajlara arlk versinler. Meali, entelektüel ukalalk tavrn beslemek için deil, ibret ve öüt almak, kalp rikkatine ve ruh inceliine ulamak için okusunlar. Ve elbette yanlarnda mutlaka -muhtasar da olsa- bir tefsir bulundursunlar...

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
12-02-11
E mail: milligazete.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
MEÂL YERÝNE NE OKUMALI?
Online Kii: 32
Bu Gn: 881 || Bu Ay: 5.973 || Toplam Ziyareti: 2.929.142 || Toplam Tklanma: 58.618.608