
| Kategori : TÂRÝH / DÜNDEN BUGÜNE | Okunma Says: 6470 |
23 Nisan bayram. Milli Egemenlik ve Çocuk Bayram. 23 Nisan bayram bu sene tam da zamanna denk geldi. Ülke genelinde seçim havasnn hakim olduu bir zamanda "Milli Egemenlik" üzerinde düünmek önemli. Ama bizde resmi bayramlar hep birbirinin ayn. Ruhsuz. Resmi bir "i". Resmi açklamalar da basmakalp ayn. in içine biraz da çocuk katlnca ie biraz da olsa nee katlm oluyor. Çocuksu bir masumiyet. Ama öte yandan iin siyasi boyutu hiç de masum deil. Resepsiyon krizi, Türk-Kürt tartmalar, Resmi ideoloji, Laiklik filan… Meclis özel gündemle toplanyor toplanmasna da olanlar ortada. 23 Nisan' "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram" haline getiren 12 Eylül cuntas. Milli Egemenlik kavramnn üzerine cunta al örtüldü böylece. Çocuklarmzn ufkunu karartan adamlar bir de bu bayram çocuklara armaan ettiler utanmadan. Bu resepsiyon krizlerini çkartanlar da bu gelenein mirasçlar aslnda. Bu bayram Türkiye'de ve KKTC'de kutlanyor ve ayn zamanda resmi tatil günü.
Bu günün Atatürk tarafndan çocuklara armaan edildii filan bir rejim efsanesinden ibaret...
23 Nisan Millî Bayram, 1921 ylnda Hakimiyet-i Milliye Bayram olarak kutlanmaya balanm (1921 sonras 1 Kasm, sonra 1935'te 23 Nisan, 14 yl), saltanatn kaldrlnn ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluunu gerçekletiren TBMM'nin açlnn egemenlii padiahtan alp halka vermesini kutlamak amacn güdüyormu. Yani bayramn temelinde "Milli Egemenlik" yok, o daha sonra eklenmi. 1 Kasmda yaplan kutlamalarn maksad "Halifeden kurtulma bayram". Hilafet kaldrlmad biliyorsunuz. Devrim yasasna göre "Hilafet mana ve mefhum olarak TBMM'nin / Cumhuriyetin ahs manevisinde mündemiçtir" Yani bu bayramn asl, "dini otoriten kurtulma, dini siyasetin emrine verme bayram"dr. te Diyanet leri de tam bu zeminde hayat buluyor. Yani bu gün Ayn zamanda Hilafet yerine Diyanetin kurulmas "bayram"dr.
Hâkimiyet-i Milliye Bayram 1935 ylnda gündeme geldi. Bu i dine ve dindarlara bir meydan okuma eklinde anlaldndan 1935'te TBMM'nin açl günü kutlamasna dönütürüldü. Maksat biraz da Hilafetin tamamen unutturulmas ile ilgili idi. Bu arada Çocuk Bayram bamsz, ayr bir bayram olarak 1927'de kutlanmaya balanmt zaten. Bu bayramn resmen "Milli Egemenlik ve Çocuk Bayram" olarak kutlanmas 1982'de olan bir ey. Yani Kenan Evren'in milletimize armaan. Bu bayramda kimse bunlar anlatmaz. Bunlar yazlp, çizilip, konuulmaz. Ama artk neyse ki internet var, çocuklar öretmenlerinin anlatmad eyleri internetten örenme ansna sahip.
1935'te 23 Nisan Millî Bayram'yla birletirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayram ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettii ve ilki Mustafa Kamal'n himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk enlii, 1980 darbesi döneminin Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram" adn vermesiyle bu günkü eklini ald. Çocuk enlii sava srasnda yetim ve öksüz kalan yoksul çocuklarn bir bahar enlii ortamnda sevindirmek amacn tamaktayd. Yani bu bayram, 2 ayr bayram ve bir enlik'in birlemesi ile olutu. Balangc Himaye-i Etfal Cemiyeti ile ilgili. Resmi bile deil. Bayramn kutlanmasna gelince sayg duruunda bulunulur, stiklal mar okunur, Vali, Belediye Bakan ve Garnizon komutan halk selamlar, Valinin elinde genel olarak fotr apkas olur. Eskiden frak da giyerdi. Akam kokteyl düzenlenir. Eskiden balo da düzenlenirdi. O günün ansna pul baslr, sergiler açlr, konser verilir. Çankaya ve Mecliste resepsiyon verilir, Balo düzenlenir. Piyango çekilir. Antkabir ziyareti yaplr, Fener alay düzenlenirdi eskiden, Resmi geçit yaplrd. Devlet büyükleri konumalar yapar, halkoyunlar filan... At kousu, spor karlamalar filan da yaplrd.
Doç. Dr. Veysi Akn 1997'de bir makale yaynlayarak bu bayramn ortaya çkn aratrd. Bu aratrmann ortaya çkartt bir gerçek var. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram'nn ortaya çknda 3 ayr bayramn pay vardr. Çocuk Bayram tamamen ayr bir kavram olarak geliirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramlar batan ayr bayramlarken, birlemiler; en sonunda da onlara Çocuk Bayram katlmtr. (…) "23 Nisan", 1921'de çkarlan "23 Nisan'n Milli Bayram Addine Dair Kanun" ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayram olmutur. lk kez ortaya çkan bu bayramda ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi. Zaten daha o yllarda Osmanl saltanat hala kanunen hüküm sürmekteydi. 1 Kasm 1922'de saltanatn kaldrlmasyla 1 Kasm, Hakimiyet-i Milliye Bayram (Ulusal Egemenlik Bayram) olarak kabul edilmitir. Daha sonraki yllarda, TBMM'nin açl tarihi olan 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayram" olarak kutlanm ve bu durum 1 Kasm'n uzun vadede "Ulusal Egemenlik Bayram" olarak unutulmasna neden olmutur. 1935'te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun deitirilmi ve "23 Nisan Millî Bayram"nn ad "Millî Hakimiyet Bayram" haline getirilmi, böylece 1 Kasm Hakimiyet-i Millîye Bayram ile 23 Nisan Millî Bayram birletirilmitir."
Bu konu burada bitecek gibi deil, en iyisi biz bu konuya yarn da devam edelim. Selam ve dua ile.
YEN AKT
Yazar: Abdurrahman Dilipak |
23-04-11 |
||
| E mail: islamigundem.com | Tweet | ||