
| Kategori : SANAT / DÜNYA BÝR OYUN- Sinema | Okunma Says: 2526 |
I-
Bazen deiik zamanlarn renkleri üst üste gelir.
Younluu daha derinden hissedelim diye midir?
Böyle bir zaman Sal günü yaadm.
Anlay dergisi geldi postadan.
Sinema dosyasn okurken telefon çald.
Bir arkadam Ramazan tebriki için aryor.
Konutuk.
En çok da hastalklarmzdan.
Artk yanmzda olmayacan bildiimiz dostlardan.
Kimini siyasete kaptrmtk kimini ticarete.
En kötüsü amansz hastaln aramzdan aldklaryd.
stanbul' un neredeyse bütün sokaklarnn gözyamza tank olduu ölümler.
te böyle konuurken, gözyalarmz birbirimizden saklarken arkadam Yücel Çakmakl Hakk'a yürümü dedi.
Artk ölüm haberlerini birbirimize daha çok veriyor ve tuhaf bir ekilde merhumun arkasndan daha az konuuyoruz.
Sanki söyleyeceimiz her kelam bu dünyaya ait olacak ve ona lazm olan ahret azndan çalacak.
Sanki konuursak duann gücü zayflayacak. Yine öyle oldu.
Rahmet cümleleriyle kapattk telefonu.
II
Bizim kuamz için Yücel Çakmakl önemlidir. Benim hayatma girii Afyon'da TRT ekranndan seyrettiim Filiz Akn –Tark Akan filmi iledir: Memleketim.
Sonra TRT'li yllarn dizi filmleri. Küçük Aa, IV.Murad,Hac Arif Bey.
Ama ille de Küçük Aa. Aradan geçen 26 yla ramen kare kare hatrladm bir dizi.Bir filmin baarsn bundan daha iyi ne kantlar!!! Çolak Salih'in(Fikret Hakan) isyan ateinin oynat gözbebekleri, stanbullu Hoca'nn (Çetin Tekindor) Peygamber Ahlak, Emine (Aydan ener)nin sükut içindeki duru güzellii. Müslümanlar ile gayri Müslimlerin arasndaki gerginlik. Müslümanlar azalrken gayri Müslimlerin kabara kabara artan halleri.
Ailenin bütün fertleri soluksuz seyrederdik. Her birimiz gözya dökeceimiz bir cümleyi bulurduk ille de.
Biz de tpk filmin kahramanlar gibi yaral ve yalnzdk.Nasl yaral ve nasl yalnz olmazdk ki,okuduumuz bütün romanlarda (Vurun Kahpe'ye,Yaban) köylüler cahil ve yobazd.Ve biz evet dindardk ve taralydk.
Tark Bura'nn bu ölümsüz eserini çok iyi bir edebiyat uyarlamas olarak ekrana tamt Yücel Çakmakl. Çok iyi bir edebiyat uyarlamas. Bu cümlenin alt tekrar tekrar çizilmelidir. Çünkü imdilerde ekranda boy gösteren "çalnt edebiyat" uyarlamalar ile uzaktan yakndan bir alakas yoktur. Edebiyat tarihine mal olmu romanlarn yani klasiklerimizin ruhunu çalp, isminden sündürülmü dizi yapanlar; onlarn bu edebiyat bozgununu dizi niyetine seyredenler için, Yücel Çakmakl ismi bir ey ifade etmeyecektir.
Ama bizim için ismi ile müsemma bir insand. Sinemaya "biz" i tad. Yücelterek tad.(...)
Yaznn tamam için tklaynz.
Yazar: Ayþe Karabýyýk Barbarosoðlu |
28-08-09 |
||
| E mail: Mail Adresi Yok | Tweet | ||