HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / ÂKÝF EMRE
Okunma Says: 2284
Yazar: Akif Emre
KEMALÝSTLERÝN ÝSLÂMCILARLA BARIÞI?

KEMALSTLERN SLÂMCILARLA BARII?Bir önceki yazda Cumhuriyetin Osmanlyla barmasnn mahiyeti üzerinde durmutuk. Kemalist elitin Osmanlyla barmas, aslnda 'Osmanly deforme eden' bir yaklamd. Devrimlere tarihsel bir arkaplan salayarak meruiyet sorununun almas, bu vesile ile kitlesellemenin amaçland söylenebilir. Tarihi tümden redderek var olmann, ne kadar radikal olursa olsun hiçbir devrim için mümkün olmadn geç kavrad Kemalist elit. Bir zamanlar her türlü menfiliin, geri kalmln nedeni olarak gösterilen Osmanlya kar sergilenen anakronik durumun almas amaçland. Özellikle din balamnda itirazlar seküler bir tanmlamayla formüle edilerek yeni bir Osmanl yorumu kullanl hale getirilebildi. Deforme edilmi bir Osmanl tanm yaygnlatrlarak varlan uzla ile aslnda devrimlere tarihsel bir geçmi kazandrlaca düünüldü. Bu dönemde özellikle televizyonlardaki tarih programlarnn, tarihi sevdirmekten çok yeni Osmanl tanmn geni kitlelere kabule yönelik içerii dikkat çekicidir. Bu vesile ile toplumla da ortak bir dil yakalama, daha dorusu yeniden tanmlanm Osmanl üzerinden ideolojik meruiyetin salanmas amaçland. Tarih sohbetleri sofistike bir endoktrinasyon aygtna dönütü.

Daha önce yaplan baarl bar hamlesi sisteme, tarihsel süreklilik anlamnda bir meruiyet salarken, batllama sürecine itiraz olarak öne çkan tarih ve özellikle Osmanl imaj deformasyona uratlarak yeni bir tarih yazm üzerinden ideolojik ina gerçekletirilmi oldu.

Kemalist seçkinlerin aradklar tarihsel süreç bu ekilde halledildikten sonra bugüne ilikin en önemli adm atmalar beklenirdi. Bu aamada sorun batllama sürecinin devam ve benimsetilmesiydi. Yani bugün ve yarna yönelik süreklilik, meruiyet unsurlarnn salanmas gerekiyordu. Rejim adna ortaya çkanlarn bavurduu sürekli gerginlik politikalarnn sürdürülebilir olamayacan kavram olduklar varsaylabilir.

Postmodern darbenin sonuçlar bir bakma Türkiye'nin de postmodern bir süreçten geçtii gerçei pek çok söylemi, projeyi hatta otoriter yapy, bu arada sistemin dokunulmazlarn da tartma alanna çekmekte gecikmeyecekti.

Nasl tarihsel süreklilik iddiasn mümkün klmann yolu Osmanlyla “barmak”tan geçiyorsa, yarnlara ilikin olarak da toplumsal destein salanmas, en azndan muhalefetin krlmas gerektii geç de olsa fark edildi.Gelimeler bir kez daha teyit etmitir ki, bu ülkede slamc kadrolar en dinamik unsurlar oluturuyordu. Sistem d slamc unsurlarla uzlamak için elde bir tarihi uzlama tecrübesi vard ve bundan model çkartlabilirdi: Bu da “deforme edilmi slamclk”la uzlamak anlamna geliyordu. Zira bu toplumda her türden düünce, eylem, toplumsal projenin bir ekilde slam'la yüzlemesi kaçnlmazd.

Bu gerçek,zorunlu olarak Kemalist elitleri “slamclarla uzlama” ya itti. Bunun pek de holandklar bir tercih olmad çok açkt. Gerek uluslararas konjonktür, gerekse iç dinamikler; merkezin dlad, ancak lüzumlu görülen durumlarda sistemi pekitirmeye yönelik ilevi olduu sürece snrl olarak dikkate alnan slâmî unsurlarla uzlamaya, dikkate almaya zorluyordu. Türkiye'nin iç dinamikleri tekelci- buyurgan biçimlendirmelerin, toplum projelerinin uzun süre sürdürülebilir olmadnn söylüyordu.

Bu durumda, slamclarn da Kemalistlere yaklat ölçüde slamclklarndan, iddialarndan uzaklatklar, vazgeçtikleri bir vaka.

Sistemin merkezine çekilen ya da sistemin merkezini igal eden/oturan bu “sorunlu kesim” artk ne kadar slamcyd? Buna verilecek cevap, Kemalist elitin bart Osmanl ne kadar Osmanl ise uzlalan slamclar da artk o kadar slamc olabilirdi.

Orta yerde “deforme bir Osmanlclk” olduu kadar “deforme bir slamclk” türetilmiti.

Üstelik slamclk iddialarndan vazgeçerek.

Ortodoks Kemalistler açsndan rejim tehlikeye girmi, gericilik ve eriat tehlikesi sistemi kuatm olabilirdi. Ancak sistemin sahipleri böyle düünmüyor. Deforme edilmi bir slamcln sistemle sorunu olmayacan, Kemalizmle uzlamaya yatkn kadrolarn sisteme taze güç salayacan fark etmemeleri düünülemezdi.

Sonuçta slamclk iddiasndan vazgeçildii oranda bu kadrolar merkeze çekiliyordu. Tersinden, bazlarn iddia ettii gibi Kemalizmin de eski haliyle kalmad söylenebilir. Sonuçta, her sistem kendini bir ekilde yenileyerek ayakta kalabilecekti. Önemli olan sistemin temel ilkelerinin korunup, muhaliflerinin içeriye çekme becerisini göstermesidir.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Akif Emre
17-09-09
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 1
Yolcu
Bütün Mesele
Tarih : 12-09-20

Nefsini bilen, Rabbini bilir... Ya olduðun gibi görün, ya göründüðün gibi ol. Akif Emre'nin ve benzerlerinin münzevi hâllerini anlýyoruz... Allah rahmet eylesin. Hâlini bilen bütün dostlarýna muhabbetlerimizi arz ederiz...

 
KEMALÝSTLERÝN ÝSLÂMCILARLA BARIÞI?
Online Kii: 29
Bu Gn: 729 || Bu Ay: 5.821 || Toplam Ziyareti: 2.928.933 || Toplam Tklanma: 58.614.568