ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER
Okunma Sayısı: 7788
Yazar: Harun ŞAHİN
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (İnananlar Kardeştir)

                                 İNANANLAR KARDEŞTİR1

 Bu ülkenin bütün ırklarını, tek ırk, tek kalp, tek insan hâline getiren İslâmiyet olmuş. Biyolojik bir vahdet2 değil bu. Ne kanla ilgisi var, ne kafatasıyla. Vahdetlerin en büyüğü, en mukaddesi. İster siyah derili, ister sarı... inananlar kardeştir. Aynı şeyleri sevmek, aynı şeyler için yaşamak ve ölmek. Türk’ü, Arap’ı, Arnavut’u düğüne koşar gibi gazaya3 koşturan bir inanç; gazaya, yani irşâda4. Altı yüzyıl beraber ağlayıp, beraber gülmek. Sonra bu muhteşem rüyayı korkunç bir kâbusa kalbeden meşûm5 bir salgın: maddecilik6. Tarihin dışına çıkan Anadolu, tarihin ve hayatın. Heyhat, bu çöküşte kıyametlerin ihtişamı da yok, şiirsiz ve şikâyetsiz.7

 

 

 


1 Bu Ülke İletişim Yayınları İstanbul 1996.s.179

2 Vahdet: Bir olma, tek olma, birlik, teklik

3 Gazâ: İslam dinini korumak veya yaymak amacıyla Müslüman olmayanlara karşı yapılan savaş, kutsal savaş

4 İrşat: Doğru yolu gösterme, uyarma.

5 Meşûm: Uğursuz.

6 Maddecilik: Materyalizm. Ontolojide maddeyi değişmez, aktif ve dinamik bir prensip ve cevher olarak kabul eden ruh ve fikir gibi manevî cevherlerin bu maddenin bir tezahürü olduğunu iddiâ eden yahut bunları inkâr eden felfesî sistem. Özdekçilik veya materyalizm olarak da isimlendirilen bu felsefe okulu, madde ve maddenin hareketleri ile değişimleri haricinde hiçbir şeyin varolmadığına dair felsefi teori ve inança sahiptir. Bu görüşü benimseyene maddeci, özdekçi veya materyalist denir. Gündelik kültürde materyalizm, maddî varlıklara ve fizikî rahatlığa ruhanî değerlerden daha fazla önem verme anlamında kullanılır.

7 Değerli Hocam, Şâir M. Emin Alper’in “Ölmek İçin Yürüş” şiirini hatırlayalım.  “Vuruldum, düştüm yerlere…/ Yıkılışım bin devin ayağa kalkışı gibiydi.”

Yazar: Harun ŞAHİN
22-08-11
E mail: harunsahin75@gmail.com
 
 
Yorumlar: 2
büyük türkiye
maneviyatsızlık ve maddecilik
Tarih : 30-04-13

Din dil ırk renk gözetmeksizin iman kardeşliği ile bağlanılmış olan ve 600 y.y. hüküm süren osmanlıneden?sonrsında tarihten sessizce çekildi?O heybetli osmanlı ya birden ne oldu acaba dersiniz?

 
Şener Şen
Yorumsuz
Tarih : 22-08-11

Toplumlar bir bayrak altında islam çimentosuyla yoğrulup bir harç oluşturularak ihtişamlı bir bina oluşturmuştur. Onun adı Osmanlıdır.

 
CEMİL MERİÇ'TEN SEÇMELER (İnananlar Kardeştir)
Online Kişi: 30
Bu Gün: 110 || Bu Ay: 7.464 || Toplam Ziyaretçi: 2.217.941 || Toplam Tıklanma: 52.142.359