ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2352
Yazar: Ali Erkan Kavaklı
ÖĞRENCİLER YÜREĞİNİZİ ATEŞLEYİN!



Okul zilleri çaldı. Başarı heyecanı başladı. Biliyorum, birçok okulda dersler haftaya kalacak. Bu haftanın iki günü tanışma, ders araç ve gereçleri, sohbetle geçecek. Ama şunu da biliyorum ki iyi bitirmek için iyi başlamak da lazım. İyi başlamak için de iyi bir proje yapmak gerekir. Öğrencilere sene başında kendilerini iyi bir yol haritası yapmalarını önereceğim. On basamaklı bir yol haritası. Basamaklar şöyle sıralanabilir:

1. Yüksek hedefler seçin.

Okulu bitirdikten sonra ne olacağım sorusunun cevabını bulun. Ömür boyu ne yapmak, neleri gerçekleştirmek istiyorum sorusuna cevap arayın. İnsan sevdiği işi yaparsa yorulmaz. Her öğrenci ömür boyu sevdiği bir mesleğe ulaşmak için hedef seçmeli. İnsanları angarya işler yorar, çalışmak değil. Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez. Sevdiği işi yapanlar ise ömür boyu çalışır ve mutlu olurlar. Birçok insan şartlardan şikâyet eder, akıllı bir kaptan rüzgârdan şikâyet etmez, yelkenini rüzgâra çevirir.

2.Kendinize ve yeteneklerinize güvenin.

Allah her insanı yeryüzü halifesi olacak yetenekte yaratmış. Önemli olan yeteneklerimizi geliştirmektir. Okul ve eğitim, ilim ve öğrenmek insanın yeteneklerini ortaya çıkarmasına yardım eder. İlim insanın zihnini geliştirir. Bilgi insanı yükseltir. Bu sebeple Rabbimizin ilk emri “Oku!”dur. Ülkeleri yöneten insanların büyük çoğunluğu iyi eğitim almış ve kendisini yetiştirmiş insanlardır. Yüksek mevkilerde bulunanlar hep yüksek okul okumuş ve eğitim yoluyla yeteneklerini geliştirmişlerdir.

3. Bilgiye ve öğrenmeye önem verin. İlim insanı yükseltir.

Allah, Hz. Adem'i yarattıktan sonra ona ilim öğretmiş ve ilim sayesinden Hz Adem, meleklere üstün hâle gelmiş ve Cenab-ı Hak, meleklerden Hz. Adem'e secde etmelerini istemiştir. Bugün de Amerika, Japonya, İsveç ve Norveç gibi kalkınmış ülkelerde bilgiye önem veriliyor. Bu ülkeler ilim sayesinde üstünlük sağlıyorlar. Teknoloji, bilimin uygulamasından başka bir şey değildir. Uzun asırlar dünya devleti kuran ve kurdukları medeniyetler bugün de göz kamaştıran Selçuklu ve Osmanlı devletleri ilme ve ilim adamına önem veriyorlardı.

4. Çalışmaya önem verin.

Sevgili Peygamberimiz (sav), çalışıp kazananlar Allah'ın sevdiği kişilerdir, buyurur. Kur'an-ı Kerim, insanlar için sadece çalıştığının karşılığı vardır, buyurur. Başarı insanları mutlu eder, başarmak için de çok çalışmak gerekir. Başarı ter kokar. Bilgi çağında özellikle zihin teri gereklidir. Buluş ve icat yapanlar, zihin gücüne önem veren zihin gücüyle çalışan kimselerdir.

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy şöyle der:

“Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası;

Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası.

Kuzum, ayıp mı çalışmak, günah mı yük taşımak?

Ayıp, dilencilik; işlerken el, yürürken ayak.”

Allah, başarıyı çalışana verir. Alman, İngiliz, Japon başarılı ise çalışmak sayesindedir. Alman'a veren Allah bizden esirgemez. Önemli olan çalışmak ve başarıyı hak etmektir.

5. Öğrenmek zekâyı geliştirir ve insanı daha zeki hâle getirir.

Prof. Manfret Spritzer, Prof. James Flynn, Tony Buzan gibi ilim adamı ve araştırmacılar, bilginin beyin vitamini olduğunu, beynin bilgi ile geliştiğini ortaya koydular. Artık daha zeki olmak elimizde. Okumak ve öğrenmek, beyinde sinir hücreleri arasından sinaptik bağlantıların kurulmasına yol açıyor. Her bağlantı beyin gelişimi demektir. Ne kadar çok öğrenirseniz o kadar zekânızı geliştiriyorsunuz, demektir. Bilim adamları, vücut kasları ile beyin hücreleri arasındaki sinaptik bağlantıların birbirine benzediğini ortaya koydu. Nasıl spor yapan insanın vücut kasları gelişiyor, yapmayanın zayıflıyorsa; ilim öğrenen insanın beynini beslediği ve zekâsını geliştirip parlattığı ortaya çıktı. Okumak, öğrenmek, yen bilgilere sahip olmak, yabancı dil öğrenmek, proje çalışmaları yapmak insan zihnini geliştiriyor.

6. Hedefinize odaklanın. Sizi derslerden ve başarıya yolundan alıkoyan tv, bilgisayar oyunları kız veya erkek arkadaşlardan uzak durun.

7. Mazeretlerinizi yok edin. Hiçbir mazeret bir şeye yaramaz. Hiçbir mazeret yapılmayan işin yerini tutmaz.

8. Birlikte çalışmaya önem verin.

9. Verimli ders çalışma metotlarını öğrenin.

10. Azimli, kararlı ve sabırlı olun.


Yazar: Ali Erkan Kavaklı
24-10-09
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÖĞRENCİLER YÜREĞİNİZİ ATEŞLEYİN!
Online Kişi: 20
Bu Gün: 378 || Bu Ay: 8.982 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.430 || Toplam Tıklanma: 51.933.389