
| Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar) | Okunma Says: 3858 |
Haberiniz vardr; zorunlu eitim 13 yla çkarlyor. “Milli Eitim ûras”nda alnan karar, Milli Eitim Bakanl’nn da tasvibini alarak uygulamaya konuluyor. Formül u: “1+4+4+4=13.” Bu formülle “28 ubat Darbesi”nin bir uygulamas olan “kesintisiz zorunlu eitim” uygulamasna son veriliyor; ancak “zorunluluk süresi” 8 yldan 13 yla çkarlarak “kademeli sistem” getiriliyor.
yi de, acaba “yeni sistem toplumsal bünyeye uyacak m, uymayacak m?” diye aratran, soruturan oldu mu, merak ediyorum dorusu. Niye mi merak ediyorum? Çünkü Milli Eitim Bakan’nn u sözleri bu husustaki merakm celbediyor:
“Tüm dünyadaki ülkelerin zorunlu eitim sürelerine baktmzda, ..... dünyann özellikle gelimi ülkelerinde eitim ortalama süreleri 10-12 yllk bir zaman dilimini kapsyor. Bizim ülkemizde ise toplam nüfusun ortalama eitim süresi 6-6.5 yl. Bu açdan bakldnda Türkiye’de eitim seviyesinin yükseltilmesi için zorunlu eitim süresinin artrlmasna ihtiyaç var.”
Yani neymi? Gelimi ülkelerde eitim süreleri 10-12 yllk bir zorunlu dönemi kapsadndan, bizde de öyle olmalym. yi de, acaba o “gelimi ülkeler”deki “eitim sistemi” ile kendi toplumlarnn “kimlik ve kiilik deerleri” arasnda uyumazlk m var, uyumlama m? Buna da “bakmak” gerekmez mi Sayn Bakan? Srf gelimi ülkelerde süre uzun diye eitim süresinin uzatlmas hangi derde çare olacak?
in siyasi taraf böyle de, dier taraflar daha makul sanyorsanz yanlyorsunuz. Ayn akma sivil toplum kurulularmz da kaplm gidiyor. Mesela Esnaf ve Sanatkârlar Dernei’nin, “12 yllk kesintili zorunlu eitim”i desteklediine dair yapt açklamada dayand gerekçeye baktmzda, meselenin esasndan ne kadar uzak olunduu anlalyor. Kesintili eitimin meslek liseleri ve üniversiteye altyap oluturacan, çrak-kalfa-usta silsilesinde önemli yeri olan çrak ve kalfa yetitirilmesine de zemin hazrlayacan vurgulayan dernek, bunun yannda mam-Hatip Okullarnn orta ksmnn açlacak olmasna da seviniyor.
Ancak dikkat edilirse, kimsenin “zorunlu eitimin açaca sorunlar”a ilikin çözüm yollarn da barndran bir teklifi yok. Sanrsnz ki “kesintisiz eitim”i “kesintili” yapnca problem sona erecek. “Oh be, 28 ubat sürecinin bir uygulamasndan daha kurtulduk” gibi ekli sevinç, madurlar iin esasna inmekten alkoyuyor.
Tamam, 28 ubat sürecinin her neyi varsa, buna sonuna kadar kar çkalm ve getirdii bütün menfi izleri silip süpürelim. Bu kapsamda, kesintisiz eitim cinayetini de -ki bu sürece ilikin “Kesintisiz Cinayeti” adl bir de kitabm olduunu hatrlatrm-, tarihe gömecek “kademeli eitim modelleri” üretelim. Hatta, toplumun eitim süresini artracak ekilde düzenlemelere de gidelim. Bunlarn hepsi kabul.
Ancak, mesele sadece bundan ibaret olmasa gerek. Eitimdeki yeni düzenlemeler sadece “kesintili-kademeli” ya da “süre artrml” olacaksa, daha baka eyleri, daha esasl öeleri hesaba katmayacaksak, bunun 28 ubat sürecinde yaplandan daha büyük bir cinayet olacan da bilmek zorundayz.
“Nasl yani?” diyeceksiniz. Siz demeden ben söyleyeyim.
Devlet, yeni getirilecek sisteme göre benim çocuumu daha 6 yandan itibaren “laik eitim” içine alacak ve 19 yana kadar, kiiliinin, inançlarnn ve duygusal deerlerinin, fikri yönelimlerinin biçimlendii ve adeta kemikletii dönemde, tam 13 yl boyunca mevcut sisteme göre ileyecek, yön verecek. Yani benim çocuumu, benim “inanç ve kimlik-kiilik deerleri”me göre deil de “laik sistemin deerleri”yle biçimlendirecek. Ben de Allah’n her günü, daha farkl üretimlerde bulunmak yerine, oturup çocuuma müfredattaki inancma aykr eylerin dorusunu anlatmaya çalmakla vakit geçireceim. Kusura bakmayn ama, böyle bir düzenlemeyi kabul etmem mümkün deil.
Bizim Müslümanlara ne oldu anlayamyorum dorusu. Kimse bu iin vahametini anlayp gerekli “duru”u göstermiyor. Heey, uyann artk! Ölü topra m serpildi üzerinize?
Tamam, zorunlu eitim 13 yla çksn. Hatta u matematiksel denklem de, 1+4+4+4=13 de olsun. Ancak;
1- Eitim sistemi toplumun inanç ve kültür deerleri de hesaba katlarak dizayn edilsin.
2- Karma eitime son verilsin. Ya da çocuklarn kz-erkek karma eitim verilen okullarda deil de, ayr okullarda okutmak isteyen veliler için buna yönelik okullar tahsis edilsin. Dileyen çocuunu karma eitim verilen okula, dileyen de kzn kz okuluna, olunu erkek okuluna gönderebilsin.
3- Çocuklarn bülua erme yalar dikkate alnarak, okullarda dini vecibelerini yerine getirebilmelerine yönelik tedbirler alnsn. Mesela kzlar baörtüsü takabilsin. Dileyen örenciler için, okulunda namazlarn eda edebilecekleri mescid açlsn.
4- Eitim üretime yönelik olsun. Mecburi hale getirilecek liseyi bitiren gençler için, eitim süresinin artrlmasndan önce, “istihdam sorunu” çözülsün. Eitim sonunda mutlaka gerekli olan “istihdam”a dair gerekli tedbirleri almadan, lazm olan yatrm yapmadan sadece “eitim süresi”ni artrmann eitim sistemine getirecei nasl bir fayda olacak?
5- Çocuklarn inanç ve fikir bakmndan nasl biçimlendirileceine aileleri karar versin. Eitim sistemindeki “sisteme eleman yetitirme” niteliine son verilerek, çocuklarn ailelerinin istedii yönde eitilebilmelerine yönelik bir eitim sistemi getirilsin. Çocuklarn 6 yanda devlet tarafndan alnp, 19 yana kadar, inanç deerleri hesaba katlmakszn, laik eitim modeliyle biçimlendirilmesini istemeyenler için alternatif ve seçenekli, talebe bal eitim modelleri uygulansn.
Yaknda yasa teklifi Meclis’e geliyor. Hadi bakalm, herkes üzerine düeni yapsn!
Yazar: Faruk Köse |
11-01-12 |
||
| E mail: habervaktim.com | Tweet | ||