
| Kategori : / ÎMAN VE ÝSLÂM | Okunma Says: 3907 |
Bir hanm kardeimizden, kadnn toplumsal hayattaki rolü konusunda zikre deer tesbitler ihtiva eden bir e-posta aldm. Uzunca bir metinden oluan o e-postann önemli yerlerini aaya alyorum:
"(...) Dr. Muhammed Ekrem Nedwi veya Muhammet Ylmaz'n "bn Hacer'in Hocalar Balamnda Kadn Hadisçiler kitaplarn okuduumuzda, kadnn slami ilimler balamnda slam toplumunda ne kadar aktif olduunu görüyoruz. Daha dorusu soru u: Görüyor muyuz hocam, görmeli miyiz?
Kadnlarn arlkta hadis rivayet etmeye ve ezberlemeye younlatklarn ve muhaddis olmalarn delil olarak kullanarak kadnn toplumun merkezinde, daha dorusu toplumun içinde olduunu söyleyebilir miyiz? Yoksa muhaddis sadece bir ariv midir ki, Resulullah (s.a.v)'in hadislerini toplar, ezberler ve aktarr. Bu konu balamnda kadnn darda/toplumun içinde aktif olduunu söyleyebilir miyiz?
"Bu hafta Cuma günü slam Tarihinde (...) Kadnn Toplumdaki Rolü'nü ilemeyi düünüyorum. Zikrettiim kitaplar okuduumda öyle bir tablo ortaya çkt: Kadnlar slamî ilimleri öreniyor ve öretiyor. Sandmz kadar toplumdan soyutlanm, sadece evinde duran ve çocuk yetitiren bir figür deil. Asla evde durup çocuk yetitirmeyi kötü ve deersiz saymyorum. Sadece slam tarihinde kadnn konumu gerçekten nerede idi ki, buradan yola çkarak bugün için de kadnn toplumdaki rolünü benimseyelim? (Aslnda burada da küçük bir soru ekleyebiliriz: slam tarihine bakp kadnn bugünkü konumunu belirlemeli miyiz? Bugünün artlar kadnn rolünü belirlemede ne kadar rol oynamal?) Yoksa muhaddisler hakknda yazarken aslnda biraz da kelimeler mi bizi yanltyor? Yani muhaddis dendiinde toplumda çok aktif olan bir alime akla geliyor; ama muhaddis olmalar gerçekten kadn toplumda sandmz kadar aktif yapyor mu? (...)
"Resulullah (s.a.v)'in hayatna baktmzda hanmlarn salk ve ilim alanlarnda aktif olduklarn görüyoruz. Bu zamana baktmzda evren boluk kabul etmez ilkesine dayanarak (...) hanmlarmza bu alanlarda bilgi sahibi olarak aktif bir ekilde cihad etmelerini mi telkin etmeliyim, yoksa annelie, evin (içinin) inasna ve çocuk yetitirmeye arlk vermelerini mi, yoksa her ikisini birden yapmalyz m demeliyim?..."
Baz yerlerdeki cümle düüklüklerine küçük müdahaleler ve e-posta sahibinin kimliini belli edebilecek mahiyetteki yerlerin hazf dnda yazda herhangi bir tasarruf yapmadm. Cevabm -imdi yaptm baz küçük ilavelerle birlikte- öyle oldu:
Modern zamanlar öncesinde müslüman kadn, "dardaki" hayatta kendisine ihtiyaç duyulan eitim, ticaret, salk... vb. alanlarda elbette var olmutu. Ama sadece "kendisine ihtiyaç duyulduu kadar. Bir baka deyile, modern zamanlar öncesinde "dardaki" kadnlarn says ile erkeklerin says arasnda bir kyaslama yapmak mümkün deil. Zira "dardaki" hayatn erkeklerin egemenliinde yürüdüünde üphe yok.
Esasen bunun artc bir yan yok. Zira "içerideki" kadn, aslnda bu ümmetin gelecei olan çocuklarnn eitimi ile meguldür. Bugün adna "okul öncesi eitim" dedikleri bu süreç, mutlaka anne-çocuk iletiiminin salkl bir ekilde gerçekletii bir ortamda yürütülmesi gereken bir süreçtir. Zira pedagoglar çocuun en kalc bilgileri 0-6 ya arasnda aldn söylüyor. Bu çadaki bir çocua annesinin tbiî/ftrî bir iletiimle verdiini hangi kurum, hangi eitim metodu ve eitimci verebilir?
Dolaysyla "slam'da kadnn rolü" balkl çalmalarn pek çounda gördüümüz gibi, "Aslnda slam kadn sosyal hayatta ikinci plana itmemitir; bunu yapanlar "geleneksel" bak açsna sahip olan müslümanlardr" türünden söylemler son derece yanltcdr. Kadn evin dnda ancak kendisine ihtiyaç duyulduu kadar var olmaldr. Tpk erkein evin içinde kendisine ihtiyaç duyulduu kadar var olmas gerektii gibi. Ftrat, tabii hayat ve slam bunu gerektirir.
Modern hayat algs bize hayatn sadece "dardakinden", yani sokaktakinden ibaret olduu düüncesini telkin ediyor. Aklmz kartran esas nokta buras. Hayat niçin "evin dndan" ibaret olsun ki?! Evin içi de "en az" d kadar önemlidir oysa ve oras kadnn sorumluluuna verilmitir. Bizi yanltan nokta uras: Dardaki hayat modernite tarafndan ina edildii için, erkekle kadn yanyana/birlikte görmeye al-trl-m bulunuyoruz. Oysa kadnla erkein -zikri burada çok yer alacak pek çok sebep dolaysyla- hayatn ayr ayr cephelerini ina etmekle görevli olduklarn düünürsek mesele biraz daha kolay kavranr hale gelecek. Yani modern bir duruma, modern olmayan bir durumdan, modern algyla örtüen cevaplar aryoruz!..
Modern hayat kadnn, hayatn hiçbir alannda erkekten geri kalmad tezini ilerken, aslnda kadnlar evlerinden çkmaya tahrik ve tevik ediyor. Kadnlar evlerinden çknca ne olacak? Erkeklerle birlikte "dardaki" hayat ina edecekler. Ya evin içindeki hayat? Onu kim ina edecek? Geleceimiz olan çocuklarmz okul, medya, internet ve sokak terbiye (!) edecek, bizse "kadn erkek eitlii" ideolojisinin gereklerini yerine getirmek suretiyle "slam'da kadn haklar"n savunmu olacaz???
Efendimiz (s.a.v), kadnn kld en efdal namazn, evinin en kuytu köesinde kld namaz olduunu haber veriyor. Bugünün Diyaneti kadnlar camilere çekmekle aslnda sokaa çekmeye, adeta evinden uzaklatrmaya çalyor ya da öyle diyelim: bunu yapanlarn ekmeine ya sürüyor. Asr- saadetteki kadnn camiye gidi gerekçesiyle bugün kadn camiye çekmek isteyenlerin gerekçesi, arka planlar ve hedefleri arasnda kesinlike bir irtibat yok.
Müslümanlarn yapmas gereken en önemli ilerden birisi, "ev içi" hayat yeniden ihya etmek ve hayat -özellikle de kadnlar için- sokaktan eve tamaktr. Elbette bunun sosyal bir olgu olarak bugünden yarna ve "tek bana" gerçekleebileceini söylemiyorum.
slam, erkee ayr, kadna ayr mükellefiyetler yüklemitir. Kadnn sosyal hayata "itilmesi", ona ve aile kurumuna yaplabilecek en büyük zulümdür. Unutmayalm, adalet, her eyin olmas gereken yerde olmasdr. slam adaleti böyle tarif etmitir.
Yazar: Dr. Ebubekir Sifil |
17-01-12 |
||
| E mail: milligazete.com | Tweet | ||
| uðurlu | |||
Ailenin ihyasý |
Tarih : 18-01-12 | ||
'Ev Ýçi' hayatýn ihyasýna yalnýz çoçuklar deðil ayný zamanda aile reisinin ve ailenin yakýn çevresinin de son derece ihtiyacý var deðilmi? Ýþte o zaman kýsýr döngü tartýþmalar azalacak ruhi dayanýþma maddi dayanýþmayý beraberinde getirecektir. Artan boþanmalar , kaybedilen hayatlar azalaktýr diye düþünüyorum. |
|||