ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / GEÇERKEN UĞRAYAN YAZARLAR
Okunma Sayısı: 7007
Yazar: Zuhal Gedik
KUŞ KANADINDAN DÖKÜLENLER

Rüyaların en neşeli sahnelerini  pencere kenarında durup seyreden  beyaz bir  güvercin olmayı isterdim doğrusu…Ya da boyama kitaplarının sayfaları  arasına düşüveren minik kanatlı, adeta gözlerinin içi gülen, kırmızı gagalı o mavi kuşlardan birisi olmayı…

Sonra, mahalle aralarında kanatlarını çocukların nefeslerine dokundura dokundura uçup balkonlarda asılı duran çamaşır iplerine konmayı, çamaşır seren anneleri seyretmeyi… Ya da camın gerisinden bakıp, hoplayıp zıplayan çocuklarla göz göze gelmeyi, oyuna dalmış bir çocuğun duvar kenarında unuttuğu yarısı ısırılmış elmayı gagalamayı da isterdim. Gökyüzünde kanatlarımı hiç hareket ettirmeden süzülürken,  ancak koşabildikleri için -muhtemelen-  insanlara  acırdım

Masallar Zümrüdüanka ile güzelleşti. Huma kuşu türkülerde yuva yaptı. Kimi gagasında sessiz yuvalara  bebekler taşırken kimileri soğuk sesiyle evlere ölüm korkusunu serpti. Kimini altın kafese koydular  "Yine de vatanım." dedi. Kimisi de mısraları kendisine aşiyan bilip ölene kadar güle aşık yaşadı.

Bazısı  Hüdhüd adını alıp, kendi dillerini bilen Süleyman Peygamberle konuştu ve ona yoldaş oldu. Bazılarına Ebabil  dediler, ayaklarında taşıdıkları küçük taşlarla Kâbe’yi yıkmaya gelen haşmetli orduları târumar  ettiler. Bazıları, Hz. İbrahim, “Ya Rabbi ölüleri nasıl dirilteceksin? İman ediyorum; ama kalbim mutmain olsun istiyorum.” dediğinde dört parçaya ayrılıp ilahi emirle canlanarak Hz. İbrahim’in kalbini mutmain ettiler.

İnsanoğlu kuş tüyü yastıklarda nice zaman dinlendirdi yorgun vücudunu; nice kuş sütü eksik sofralarda doyurdu karnını… Dişi kuş yaptı hep yuvayı, kuş yuvasını yıkanın da yuvası olmadı. Kuş beyinli olanlar yanlış işler tuttuysalar da pek çoğu  sevgililere az mektup taşımadılar.

Rabbimin bir çift kanat bahşederek yarattığı canlılardan en şanssızı tavuklar olmalı. Çocukken onlarla göz göze gelir, bu hallerinden dolayı çok muzdarip olduklarını sanırdım. Bir serçeninkinden çok büyük görkemli kanatları vardı. Vardı var olmasına ama, o kanatlar ayakların emrine mahkumdular. Uçan kuşlara bakıp ne düşünürdü tavuklar? Hem kanat sahibi olup hem uçamamak üzer miydi onları? Her canlı elbette kendisine yazılan kaderi yaşayacaktı. Tavuklar da koca kanatlarına rağmen gökyüzünde süzülememenin kederini yaşıyorlardır mutlaka.

En çok çocuklar hayret etti kuşların uçabilmelerine:

“Aaa uçuyor!” derken, kanıksamış gözlerle onun hayret etmesine hayret ettik hep… Kuştu, elbette uçacaktı; koşacak değildi ya….

Kimilerini süsüne püsüne bakarak kafeslere tıktılar, astılar duvarlara… kiminin yumurtası şifa diye beslediler yanıbaşlarında… Kimileri uzak diyarlara göç etti, kimileri bir iğde dalında doğdu, büyüdü, öldü… Yırtıcı kuşlara dokunmazdı da  ıhlamur dallarında ötüşen serçelerin tek korkulu rüyası geceleri bile gözleri parıldayan acımasız kedilerdi. Şu ağaçların dalları iyi ki yüksekti ve iyi ki Yaratan, kedilerin de sırtlarına bir çift kanat takmamıştı.

Düşlerimize, evlerimize, sokaklarımıza girdiler…

Güvercin gerdanlarına damlattı mürekkeplerini kimi şairler…

Mektuplarımıza,  şiirlerimize, türkülerimize girdiler….

Kanatlarının şıkırtılı sesi ile heyecanlandırıp, cıvıltıları ile gülümsettiler. Ne söylediklerini hiçbir zaman bilemedik. Nereye uçup gittiklerini de… Ama hep sevdik.

Kuşlar yaratılmasaydı onların yokluğunu ne ile dolduracaktık? Doldurulur muydu o boşluk?

Yazar: Zuhal Gedik
11-02-12
E mail: zuhalgedik@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 16
süveyda (meryem nuray)
lalem :)
Tarih : 21-03-12

gokyuzunun latif varlıkları olan kuşları o nazenin yureginle ne guzel anlatmışsın dostum ... yuregine kalemine sağlık...

 
hüseyin manisalı
denizden sahile
Tarih : 04-03-12

ne güzel yazmışsın ağzına gönlüne sağlık

 
sibel şimşek
çok güzel
Tarih : 21-02-12

hayatı sadece yaşamak değil dinlemek ve bazen belkide sadece seyretmek zevk verir insana...bakarken görmediğimiz ayrıntılardadır çoğu zaman hayatın anlamı değil mi?senin izlenimlerin de çok özel gönlüne sağlık :)

 
nevin
Zuhalcim
Tarih : 17-02-12

Ne güzel anlatmışsın. Çalışmalarının devamını diliyorum.

 
hatice kılınçer
gökten toplanmış yazı
Tarih : 13-02-12

Güzel bir kalem güvercinlerin kanadından naif cümleler devşirmiş bize.Göğün en güzel yerinden toplanmış olacak ki cümleler yazı bittiğinde dönüp omzuna bakma gereği duyuyor insan, kanatlarım nerede, ne vakit çıkacak diye.Anka kuşu yollara düşer mi dersiniz bu eğilip bu cümleleri öpmek için.yüreğinize sağlık.yazılarınızın devamını bekliyoruz.

 
tugba
insan denince...
Tarih : 13-02-12

Sevgili Dost! Bu sabah kuş sesleriyle uyandım. Ne güzel değil mi? Hayır, güzel değil! Açık penceremden ok gibi dalıp yastığıma saplanan karga sesleriydi. Kuş sesleri dediğimde aklına asla karganın gelmediğini biliyorum. Bu, karganın da bir kuş türü olduğunu bilmeyişinden değil, karganın türünün en önemli özelliği olan güzel bir ötüşten mahrum oluşundan elbette. Yüzümü yıkarken acaba diyordum; acaba türümüzün en önemli özelliklerini taşıyor muyuz? Hareketlerimiz ve sözlerimiz nerelere saplanıyor? Acaba 'insan' denince hatırlanıyor muyuz? posta kutusundaki mızıkadan..

 
seda
kuşlar
Tarih : 13-02-12

bir de ezgilerden aklımıza ömer karaoğlundan "kuşlar"adlı eser takılır dilimize..onların varlığını temaşaa etmek bir kez daha sanatkarın sanatına hayran bırakır..

 
gülsemin
cok beğendim
Tarih : 13-02-12

cok güzel olmuş Zuhal hanım

 
Derya DEMİRSÖZ
Kuşlar..
Tarih : 13-02-12

KUŞLAR DENİNCE ÖZGÜR OLMAK GELİR AKLIMA.MARTILARI SEVERİM EN ÇOK DA.DENİZE YAKIN OLDUKLARI İÇİN KISKANIIM BİRAZ DA.ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSIN KUŞLARI ZUHALCİM.YAZILARININ DEVAMINI BEKLİYORUM.

 
yasemin erhan
kuşların dili
Tarih : 13-02-12

zuhalcim yazın herzamanki gibi harika olmuş.eline,diline,yüreğine sağlık.yeni güzelliklerinde buluşmak dileğiyle.

 
meltem
çok güzelll
Tarih : 13-02-12

zuhal hanım tebrik ederim gerçekten çok güzel olmuş..

 
adil kuzucu
enfes
Tarih : 12-02-12

Selamünaleyküm mrb Zuhal Hanım nasılsınız kuş kanadı kadar zarif kuş tüyü kadar yumuşak harika olmuş giriş gelişme sonuç birbirini tamamyayan ve örtüşen bir yazı olmuş tarih içindeki seyride çok güzel işlenmiş cümleler anlatım benim çok hoşuma gitti çok beğendim enfes tek kelimeyle başarılar tebrikler kutlarım saygılarımla

 
Hülya
çok beğendim
Tarih : 12-02-12

Zuhalcim eline dline kalemine sağlık, çok beğendim tebrik ediyorum seni.

 
Mavera yolcusu
Melek Kanatlı Güzele...
Tarih : 12-02-12

yazın her zaman ki gibi mükemmel... Sende inşallah bir gün o kuşların kanatlarından bin kat daha güzel kanatlarla cennete süzülürsün. yazılarının hep ruhunun güzelliğini yansıtması dileğiyle... :*

 
seval
müthiş kuşlar
Tarih : 11-02-12

kuşlar bundan daha güzel anlatılabilir mi acaba. çok beğendim kuşları anlatış tarzın çok hoş. tavukları anlattığın kısım beni hem düşündürdü hem de tebessüm ettırdı

 
AHMET
İLHAM
Tarih : 11-02-12

Zuhal Hanım, bu yazıyı kuşlar mı getirdi size? Keşke herkesin böyle kuşları olsa... Kaleminize sağlık...

 
KUŞ KANADINDAN DÖKÜLENLER
Online Kişi: 15
Bu Gün: 355 || Bu Ay: 8.891 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.155 || Toplam Tıklanma: 52.158.184