ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DARBE İZLERİ
Okunma Sayısı: 4067
Yazar:
DARBECİLER SUS PUS!

28 Şubat sürecinde ağzından çıkan her cümle keramet gibi manşetlere taşınan komutanlar, 28 Şubat gözaltılarının ardından derin bir sessizliğe gömüldü. Karanlık dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç ve emekli Tümgeneral Osman Özbek gibi isimler suspus oldu.

KARADAYI KAYIPLARA KARIŞTI

28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan ilk dalga operasyonunda bazı paşalar gözaltına alınırken, gözaltına alınan isimler arasında dönemin öne çıkan bazı isimleri yer almadı. O komutanlardan bir tanesi de dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı idi. Telefonla ulaştığımız Karadayı'nın eşi, “İsmail Beyle görüşebilir miyiz?” sorusuna “Yanlış numara” dedi. “Kimin evi orası” sorusuna ise bir süre durakladıktan sonra “Şey burası lojmanda bir yer. Tanımıyorum o kişiyi” diye cevap verdi.

DARBEDEN 2 GÜN ÖNCE İSRAİL'E GİTTİ

Karanlık Encümen-i Danış üyesi olan Karadayı, 28 Şubat sürecinde Refah Partisi'ne yönelik olumsuz açıklamalarıyla gazetelere manşet olmuştu. 28 Şubat'tan 2 gün önce İsrail'e giden ve İsrail askerlerinin mezarlarına çelenk koyan Karadayı, burada laiklik açıklamaları yapmıştı. Karadayı, ayrıca 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya Meclis'e girmemesi için baskı yaptığı ses kaydı internete düşmüştü.

OSMAN PAŞA PANİKLEDİ

28 Şubat'ın kudretli paşalarından bir tanesi de Emekli Tümgeneral Osman Özbek idi. Özbek, 28 Şubat sürecinde tuğgeneral rütbesindeyken Başbakan Necmettin Erbakan'a “p.....” diye hakaret etmişti. Karadayı'nın destek verdiği Özbek, daha sonra 2000 yılında Jandarma Harekat Başkanlığı'na getirildi. Son dönemde kitap fuarları başta olmak üzere panellere katılan Özbek, iktidara karşı ateşli konuşmalarıyla biliniyor. Telefonla ulaştığımız Özbek, “28 Şubat soruşturması başlatıldı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Sizi duyamıyorum ki” diye telefonu kapattı. Paniğe kapılan Özbek'in yargılanma korkusu içerisine girdiği belirtiliyor. Kendisine BÇG'nin faaliyetleri sorulan Kılıç, “Ben o konuyu bilmiyorum. BÇG'nin faaliyetleri konusunda, artı ya da eksi hiçbir şey söyleyemem” diye cevap verdi.

ÖZKASNAK SORULARDAN KAÇIYOR

28 Şubat soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkartıldığı iddia edilen ancak ismi 31 kişilik listede görülmeyen dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak beldesindeki villasında dinleniyor. İki tane jandarmanın evinin önünde nöbet tuttuğu Özkasnak, gazetecilere herhangi bir açıklama yapmayacağını söyledi. Hortumla bahçesini sulayan Özkasnak, gazetecilerin “Bir açıklama yapacak mısınız?” sorusuna “Daha ne söyleyeyim ya” diye karşılık verdi.

SİLAHÇIOĞLU KAYIPLARA KARIŞTI

28 Şubat sürecinin etkin isimlerinden Emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu ise kayıplara karıştı. Aslen Trabzonlu olan Silahçıoğlu, 28 Şubat sürecinde İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanı idi. Sultanbeyli'de katliama yol açabilecek sözlü bir emir verdiği öne sürülen Silahçıoğlu, Refah Partili Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ile heykel polemiği yaşamıştı. Silahçıoğlu, “Burada hiç Atatürk heykeli yok” diyerek, belediyeye bile bilgi vermeden caddenin ortasına Atatürk heykeli diktirdi ve askerlere heykel nöbeti tutturmasıyla gündeme gelmişti. Silahçıoğlu ayrıca tugaya yiyecek getiren ve üzerinde “Besmele” yazılı kamyonu içeri almamıştı.

Meral Akşener: Soruşturma çok olumlu bir adım.  Refahyol Hükümeti'nin İçişleri Bakanı olan TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen “Siyasette Kadın Olmak” başlıklı konferansın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin 28 Şubat sürecine ilişkin yürütülen soruşturma konusundaki sorusu üzerine Akşener, soruşturmanın ikinci günü olduğunu belirterek, “İzliyorum. Hayırlı bir adım. Yargılanma konusunu çok başından beri dillendiren bir insanım, çok uzun zamandır, bugün değil” dedi.

Soruşturmayı olumlu bir adım olarak gördüğünü, ancak ilerlemesine bakacaklarını kaydeden Akşener, şöyle konuştu:

“Dikkat çekmek istediğim konular var. Birincisi, 28 Şubat'ın işbirlikçileri vardı, bu işbirlikçilerin bir kısmı, süreci o gün en şiddetli şekilde alkışlayanlar, nedamet getirdiğini söyleyip, şu anda sosyal ve yazın hayatımızda baş tacı ediliyor. Sayın Çevik Bir ve arkadaşları da ‘Ben nedamet getirdim, özür dilerim' dediği zaman baş tacı edilecek midir?

İkincisi, yargı mensuplarının brifinge gitmeleriyle ilgili. Korkmuşlardır, gitmişlerdir ona bir şey demiyorum ama 8 dakika ayakta alkışlayan bu yargıçların bugün hangi görevleri yaptığını ve hangi kararları verdiğini bilmek isterim.

Üçüncü konu ise o dönemde devlet ve sivil bürokrasi içinde işbirlikçiler vardı. Bunların bugün hangi konumlarda olduğunu merak ediyorum. Örnek vermem gerekirse, Refahyol Hükümeti'nde, 28 Şubat'ta en derin krizlerden birini çıkaran devrin Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel, bugün Ankara Valisi'dir. Bu tür arkadaşlara dikkat çekmek isterim. Bu soruşturmanın, yargı konusunun çok dikkatli bir takipçisi olacağım.”

Akşener, başka bir soru üzerine de soruşturmanın bütün işbirlikçilere uzanması gerektiğini belirtti.

YAĞLI KAZIK TEHDİDİ SORUSUNA CEVAP

O dönemdeki ‘yağlı kazık' tehdidi iddialarını da cevaplayan Aşener, “Kem söz sahibine aittir. Doğrusu bana kimse talimat verebilme hadsizliğini gösteremedi. Esas olan o. Ben talimat almadım, talimat verme gibi hadsizlikte kimse bulunamadı. Şimdi onun getirdiği bazı çirkinlikler yaşanmıştır. Ben de o konuyla ilgili olarak, kendi tarafımdan gereğinin yapıldığını düşünüyorum” dedi. Soruşturmaya müdahil olup olmayacağı sorusunu ise Akşener, “Hukuki sürecin nasıl işleyeceğini bilmediğim için bu konuda önceden bir şey söylemem mümkün değil” diye cevap verdi.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
14-04-12
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DARBECİLER SUS PUS!
Online Kişi: 22
Bu Gün: 181 || Bu Ay: 8.717 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.879 || Toplam Tıklanma: 52.156.866