ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3375
Yazar: Ali Erkan Kavaklı
EĞİTİMDE BAŞARILI ÂİLELER NELER YAPIYOR?

 

Aile en önemli ve en etkili eğitim kurumudur, çocuğun geleceğini belirler. Çoğunlukla çocuklar, anne ve babalarını örnek alır, onları model kabul ederler.

Ayrıca eğitim, sadece okula ve öğretmene bırakılamayacak kadar önemlidir, çünkü çocuğun zihinsel, ruhsal ve duygusal gelişimini inanılmaz ölçüde etkiler. 0-2 yaş, zihin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir, bu süre aile yuvasında geçer. 2-6 yaş, beyin gelişiminde altın çağdır, bu sürenin de büyük bölümü yuvada geçer. Çocuk yuvaları çok önemli, çocuklarımızın yeteneklerinin gelişmesine yardım eder, fakat yuva ailenin yerini hiçbir zaman tutamaz, sadece aileye yardım eder. Yuvaya giden çocuklar, okulda daha başarılı olmaktadırlar.

Özellikle eğitim almamış aileler, gelişen dünya şartlarına uyum yapamayıp çocuk eğitimi konusunda bocalarken eğitimli ve ilgili aileler çözüm üretiyor.

Eğitim zorlaştı, bir sanat ve hüner hâlini aldı. Global ekonomi eğitimi ve okulları etkiledi. Doğu ve Batı arasındaki sınırlar kalkınca bütün dünyayı okuyan ve dünyanın her tarafında iş yapabilecek insanlar yetiştirme ihtiyacı doğdu. Eğitim, artık millî olmanın yanı sıra global olmak zorunda. Çünkü Türkiye'de ürettiğin mermeri Çin'e satmak, Alanya'nın muzunu Moskova'ya ihraç etmek zorundasın. O zaman Çince ve Rusça bilmek ihracatçının işini kolaylaştırır. İngilizce zaten dünya dili sayılıyor. Erken yaşta dil eğitimi önem kazandı.

Bu gerçeklerden hareketle aileler, her zamankinden fazla çocuğa yatırım yapmak zorunda. Almanca Focus dergisi haziran ayında (22.06.09), Der Spiegel ise eylülde (26.09.09) eğitimde ailenin rolünü ve davranışları konulu araştırmalar yayınladılar. İki dergi de ailelerin eğitime daha çok yatırım yaptığını yazıyor.

Veliler, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için şunları yapıyorlar:

1.Çocuklarını özel okullara, özellikle uluslar arası eğitim veren okullara gönderiyorlar. Özel okula giden öğrenci sayısında rekor sayıda artış var.

Eskiden devlet okulları çocuklara ne eğitim verirse razı olan veliler, şimdilerde kalite arayışına girdiler. Çocuklarını geleceğe daha nitelikli hazırlamak istiyorlar. Eğitimin daha fazla şans getirdiği kanaatindeler. Bir araştırmaya göre velilerin % 75'i, çocuğunun iyi bir eğitim alarak diploma sahibi olmasını kendisi için önemli buluyor. Aileler, çocuklarının başarısını, ailenin sosyal statüsü olarak görüyorlar. Toplumda saygı görmek için çocuklarına nitelikli bir eğitim aldırmak istiyorlar.

Eğitimde kalite arayışının yeni motoru, “saygınlığı koruma korkusu” diyor Barbara Esser. Geçen sene ailelerin eğitime ilgisi, beklenmedik bir şekilde zirveye çıkmış.

2. Eğitim programlarını takip ediyor, eğitim kitaplarını okuyorlar. Geçen sene televizyonlardaki eğitim programları izlenme, eğitim kitapları satış rekorları kırdı.

3. Ailelerin % 40'ı günlük olarak çocuklarına ev ödevlerinde yardım ediyorlar.

4. Çocuklara yardım için öğretmen tutuyorlar. Öğrencilerin derste anlamadıkları konularda yardım almaları verimi artırıyor. Bunun için milyarlar harcanıyor.

5. Çocukları kurslara gönderiyorlar.

6. Çocuklarını yuvaya gönderiyorlar. Yuvaya gidiş yaşı 3, okula başlama yaşı 5 kabul ediliyor. Çocuğunu yetiştirme çabaları erken yaşta başlıyor. Veliler, bu maksatla okul öncesinde öğretici oyuncaklar alıyorlar, kitap alıp okuyorlar. Hafta içi eve misafir almıyorlar, çocukları da evde misafir ağırlamıyor.

7. Çocukları ile daha çok ilgileniyorlar, program yapıp günlük 2-3 saat ders çalışmalarını sağlıyorlar.

8. Öğretmenlerle daha sık ve daha çok diyalog kuruyor, işbirliği yapıyorlar. Okulda olup biteni takip eden aile, öğrencideki boşlukları zamanında öğrenip tamamlama çalışması yapıyor.

9. Çocuklarını seviyor ve onlarla ilgileniyorlar. Anne ve babanın çocuğunu sevmesi, ilgisi ve onları takip edip başarılarını takdir etmesi ve ödüllendirmesi çocukların başarısını artırıyor. İlgili aileler, çocuklarını her zaman destekliyor, zor durumlarda yardımına koşuyorlar.

10. Mâneviyâta önem veriyorlar. Çocuklara dinî bilgiler, ibâdet ve duâ öğretmek, onların ruhsal zekâsını geliştiriyor; içki, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan koruyor.

Araştırmalara göre ailelerin beşte biri eğitim konusunda çaresizliğe düşüyor. Özellikle sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenler ve okul yönetimleri; aileleri seminerler vererek ve danışmanlık yaparak desteklemeli. Neticede eğitim çok önemli bir uzmanlık alanı.


Yazar: Ali Erkan Kavaklı
05-01-10
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EĞİTİMDE BAŞARILI ÂİLELER NELER YAPIYOR?
Online Kişi: 28
Bu Gün: 367 || Bu Ay: 5.757 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.385 || Toplam Tıklanma: 52.111.481