ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2414
Yazar: Sema Karabıyık
YALANA KARŞI, YALANLA DOLU BİR DİZİ: GÖNÜL HIRSIZI

Derdi olan mahalle dizisi: Gönül Hırsızı

Kurtlar Vadisi atmosferinde Leyla ile Mecnun kafasında başladı Gönül Hırsızı. Konseptinin çok dışında bir başlangıçtı ama sadece sosyal medyada gündem olmak ya da haber olmaya yönelik bir hamle değildi. Yaklaşık on dakika devam eden sahneler eşliğinde hikayeye dair sağlam ipuçları verdi. Siyah takım elbiseli adamlar beceriksiz; kızlar ise fazlaca mahirdi kaçma kovalamaca kavga sahnelerinde. Kızlarla erkeklerin mücadelesi Nadir abinin sesiyle sekteye uğradı. Birbirinizle kavga etmeyin, gücünüzü birleştirdiğinizde taşı deler duvarları yıkarsınız mesajını verdi Nadir abi. Her şey yoluna girmişti ki duvarın arkasından çıkan adam silahını çıkardı, olacakları anlayan Hülya baba diye bağırarak Tarık'ın önüne attı kendini. Baba Hülya'yı vurdu, Tarık rüyadan uyandı.

Ekmek Teknesi'nin gençlere hitap eden versiyonu, samimi bir mahalle hikayesi diye lanse edilen Gönül Hırsızı bu sahneyle başladı. Samimi, içten hikayesiyle arkadaşlık, fedakarlık, paylaşma, vefa, komşuluğun unutulmadığı bir mahalle anlatılma niyetiyle.

Özellikle Nadir abi tiplemesi, seyyar kütüphanesi, ilginç tavırları, konuşma şekli, yaşlı bir kadına yaptığı yardım eylemi, devamında açtığı aşevi ile yardımcısı Meftun'la birlikte izlenesi bir karakterdi.

Tarık ile Hülya'nın aşkı vardı hikayenin merkezinde, dolayısıyla da aileleri. Tarık; sorumsuz, okula gitmek yerine arkadaşlarıyla bilgisayar oyunu oynayan, tek ayak üstünde kırk yalan söyleyen, ergenlik döneminden çıkamamış bir genç. Hülya ise mantıklı, ayakları yere sağlam basan, hedefleri olan, Tarık'tan okulu bitirmesini bekleyen bir genç kız. Çünkü ancak o zaman ailesine karşı Tarık'ı savunabilecek, sorumluluk sahibi olduğuna ikna edebilecek ve evlenmelerinin önündeki engeli kaldırabilecekti. Anne ve baba bu haliyle Tarık'a kesinlikle karşıydı.

Hikaye Hülya'nın sabrının sonuna geldiği, Tarık'a ayrılma kararını söylediği noktada başladı. Hülya'yı kaybetmek istemeyen Tarık planlarını uyguladı. Göz boyama aracı olarak romantizm devreye sokuldu.

Sorumluluk almaktan kaçınan, kolay yalan söyleyen erkekleri 'sözde romantizm' ile gerçek aşık olarak ambalajlamak yanlış evliliklere yolu açan en büyük etken. Nitekim Tarık o kadar ayakları yere basmayan bir karakter ki annesinin kredi kartını çaldı, altı bin lira olduğunun birkaç defa altını çizdikleri tektaş yüzük aldı, o esnada fark edilip kredi kartı iptal edilmese pahalı alışverişine devam edecekti Hülya'nın gözünü boyamak adına. Afişi köprüde gördüğünde ayakları yerden kesilen, mantıkla bağı kopan Hülya, karakoldan sonra ayrılık kararını açıkladı Tarık'a. Aşk acısı çeken Tarık'a yardımcı olmak için tüm mahalleli seferber oldu, yardımlaşma devreye girdi.

Oyuncunun Necdet'i izleyen aileler çocuklardan soğuyacak dediği Necdet; abisine yardım etmek için çıktı sahneye. Komşunun annesine tamamen bitkisel dediği sakinleştiriciyi sahilde Hülya'nın kardeşine içirdi. Plan basitti Hülyanın kaybolan kardeşini Tarık bulacak, ailenin gözüne girecek, Hülya ile de barışacaktı. Komedi adı altında özellikle çocuk karakterlerin yer aldığı çözümlerin muhatabında nasıl bir etkiye sebebiyet vereceği malum.

Yalan varsa Nadir abi yok diyen Nadir, Maradona'nın eliyle attığı golü hikaye ederek başladı. Devamında yalan üzerine kurulu bir sahnede boy gösterdi. Necdet'in dayısı rolünde okula gitti müdürle görüşmek üzere. Yalana karşıydı ama mahalle yardımlaşması adı altında yalanın öznesi olmakta sakınca görmüyordu.

Gençlere yönelik mesaj dediğimiz zaman durmak ve sakince düşünmek gerekiyor. 19 bölüm boyunca ne mesaj verildi gençlere. Herkes; sorumsuz, yalancı Tarık aşkına kavuşsun diye seferber oldu ve içlerinde zarar görenler oldu bu seferberlikten.

Hülya Tarık'ın yalanlarından usandığı için terk etmişti, herkes kavuşsunlar diye dalavereci oldu. Bölüm başı bir ayrılıp bir barışan, kız isteme mevzusu çeşitli sebeplerden sekteye uğrayan Tarık ve Hülya; bir başka bölümde ise nazara geldiklerine hükmedip ayrıldık yalanı altına sığınarak ailelerini mahalleliyi kandırıp aşklarını doyasıya yaşadılar, yakayı ele verene kadar.

Halis niyetlerle, derdi olan mahalle dizisi yaptık, seyirci neden ilgi göstermiyor diye düşünülüyorsa eğer sebep tamamen senaryoda gizli. Yalana sözde karşı olup hikayelerin sürekli yalan üstüne kurulmasından sebep.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
20-04-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YALANA KARŞI, YALANLA DOLU BİR DİZİ: GÖNÜL HIRSIZI
Online Kişi: 24
Bu Gün: 493 || Bu Ay: 9.029 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.402 || Toplam Tıklanma: 52.159.806