ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2452
Yazar: Sema Karabıyık
YASAK, YANLIŞ ROMANDAN ESİNLENMİŞ

Kaliteli dizi tanımlamasının içi doğru bir şekilde doldurulduğunda ekrandaki dizilere gerçekten kalite gelecek. Kostümler, dönemin ruhuna uygun inşa edilen mekanlar, konaklar, kısacası pahalı prodüksiyon göz boyamaya ekranlara kalite geldi çığlıkları attırmaya kafi gelirken; ben senaryoya odaklanıyorum. Ne anlatıyor ve nasıl anlatıyor sorusuna verdiğim cevapta ortaya çıkıyor 'kalite'. Çünkü seyirciyi ekranda tutan da görsellik değil hikayenin içeriği ve gelişimi.

Salt ticari endişelerle geçmişte yakalanmış reytingin açtığı yoldan yürümek için projelendirilen Yasak; tam bir hayal kırıklığı. Adından da anlaşıldığı üzere yasak bir aşkın merkeze alındığı, seyredende biraz Aşk-ı Memnu biraz İffet efekti yaratan Yasak; Fatma Aliye Hanım'ın Muhadarat isimli romanından esinlenme/uyarlanma. Çalıkuşu, Fatih Harbiye, Bugünün Saraylısı'ndan sonra uyarlama/esinlenme adı altında deforme edilecek, özünden uzaklaştırılacak, yine bir roman katledilecek izlenimini oldukça güçlü bir şekilde verdi ilk bölümden. Aşk-ı Memnu çakması yorumunu yapanlara, Muhadarat'ın 1892, Aşk-ı Memnu'nun ise 1900 yılında yayınlandığını hatırlatalım. Ama şu da var ki Aşk-ı Memnu reyting rekorları kırarak izlenmemiş olsaydı kimsenin aklına Muhadarat'tan esinlenmek gelmezdi!

II. Abdülhamit döneminde yayınlanan romanlarda 'Fransız etkisiyle' yasak aşk teması ön plana çıksa da Muhadarat'ta yasak aşk geri plandadır. Aşk-ı Memnu'da olduğu gibi yasak bir aşkı anlatmaz Fatma Aliye Hanım. Amcaoğluna sevdalı olduğu halde zenginlik peşinde bir evlilik yapan ama amcaoğlundan vazgeçemeyen Calibe'nin yaptığı kötülükler sonrası Fazıla'nın(Asude) değişen hayatıdır romanın özü. Fazıla onca kötülüğe maruz kalmasına, hayatının alt üst olmasına rağmen, ahlakıyla ve inancıyla hayatta kalmayı başarır, ismini değiştirir, zengin hayatından vazgeçer, köle olarak hayatına devam eder. Bir yükseliş öyküsüdür Fazıla'nınki, roman da Fazıla'nın romanıdır. Arka fonda gelişen Calibe'nin hikayesi ise bir düşüş hikayesidir.

Reyting rekorları kırarak seyredilen Aşk-ı Memnu; eleştirdiğimiz noktalar saklı kalmak kaydıyla hakkını teslim edelim başarılı bir uyarlama idi. Annesi gibi olmak istemeyen Bihter'in başarılı psikolojik tahliller eşliğinde aşama aşama annesine dönüşmesinin hikayesiydi.

Esinlenme ya da uyarlama Yasak; Fazıla'nın hikayesi merkeze alınarak dizileştirilseydi bir şansı vardı seyircinin ilgisini çekmek adına. Osmanlı'da bir konakta yaşananlar diyerek nereye tezgah açacağını belli etmişti tanıtımlarda. Çok seyredilen dizi formülünün uygulanmış hali ile kötü bir taklitten öteye gidemedi.

Romanda, Calibe ile amcaoğlunu uygunsuz gören Fazıla babasını üzmeyi göze alamadığından evlenerek konaktan ayrılmak ister. Calibe evlense de yakınlarda olmasından duyduğu rahatsızlıktan dolayı, Süha(Nejat) ise Fazıla'ya göz koyduğundan, damat namzedini gözden düşürerek evliliğe engel olurlar. Fazıla sevdiği adamla değil bir başkasıyla evlenir. Eşini sever evliliğini devam ettirmek için elinden geleni yapar, fakat ahlaken düşük profile sahip olan kocasına daha fazla tahammül edemeyince baba evine dönmek ister. Yine Calibe engeliyle karşılaşır, babasından hayır gelmeyeceğini anlayınca intihar etmeye karar verir. Fakat inancı sayesinde hayatta kalır; intihar bir son değil yeni bir hayatın başlangıcı olur.

Hayatın engellerine, karşısına çıkan kötü niyetli insanlara, Calibe'nin entrikalarına rağmen inancı, ahlakı, temiz kalbi ve çalışkanlığıyla ayakta kalan, gerçeklerin açığa çıkmasıyla mutluluğu yakalayan bir karakter Fazıla. Dizinin başlangıcı ve gidişatına bakılırsa Calibe ve Nejat arasında yaşanan yasak aşk, seven/aldatılan koca portresinde Nazım Bey ön plana çıkacak; jenerik, rollerin dağılımı fazlasıyla bu yönde.

Romanların özüne dokunulmasa, yazarın ana fikri deforme edilmese değişik hikayeleri izlemek mümkün olacak ekranda. Ama çok seyredilen dizi formülü, reyting alma yolları gibi yanlış ezberler baştan sonunu hazırlıyor dizilerin. Ama yanlışı tespit etmek yerine yeni bir yanlışa yelken açılıyor hızla.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
24-04-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YASAK, YANLIŞ ROMANDAN ESİNLENMİŞ
Online Kişi: 7
Bu Gün: 247 || Bu Ay: 8.061 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.043 || Toplam Tıklanma: 52.153.784