HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar)
Okunma Says: 2204
Yazar: Serdar Demirel
MÜHÝM BÝR KÝTAP: BAÞARILI HÂFIZ OLMA VE YETÝÞTÝRME METODLARI

 

Yaznn baln, Kur’an kursu örencileri ve eitmenleri için “baar motivasyonu salamak ve psikoloji rehberlii yapmak” amacyla sayn Ziya Saliholu tarafndan yaymlanm bir kitaptan aldm.

Kitab önce internette gördüm, imdi de elimin altnda. Bu satrlar yazmadan önce sayfalar arasnda gezintiye çkmtm bile.

Yazar çok önemli bir konuyu ele alm. bâdet akyla Kur’an ezberlemek isteyen ama bunu nasl yapacan pek bilmeyen nice insan var. nsan yöntem bilmeyince kolay bile zorlarken zor olan ise imkânsz gibi gelmeye balyor.

Bu yüzden yöntem deyip geçmemek gerek. Nice insan var ki, azimet sahibi olduu hâlde yöntem bilmedii için hedefe giden yolda tökezlemitir.

Bu yüzden yazarn, kitab niçin kaleme aldn izah ederken “Size yol göstereceiz ama yürümek zorundasnz!” demesi çok anlaml geldi bana. “Elinizdeki bu kitab, kafanz doldurmak için deil beyninizi tututurmak için okuyun” tavsiyesinde bulunmas da, yazarn meakkatli bir yolculuu kolaylatrmak için pratik çözümler sunacann iaretini veriyor. Kitab okumaya baladnzda da bunu görüyorsunuz.

Hâfzln Türkiye’de yapan Saliholu, slâmî eitimini Pakistan’daki Uluslararas slâm Üniversitesi slâmabad’da tamamlam, bir anlamda hem yurtiçi hem yurtd eitim tecrübesini okuyucularyla paylamay hedeflemi kitabnda.

Kitap, hafzlk yapmayla ilgili temel prensipleri ve birçok pratik çözümleri içeriyor. Mesalâ, hafzlk için en ideal dönem ve gerekçelerini, hafz adaynn “örenilmi çaresizlik” kurban olmamas gerektiini, hafzlk öncesi bilinmesi gerekli kurallar, hafzl kolaylatran metodlar, yaplm ezberi korumann yollarn ve daha birçok konuyu kolay anlalr bir uslûpla ele alyor.

Yazar, hafzlk yaplrken takip edilen klasik yöntemleri teknolojinin sunduu kolaylklar da esas alarak zenginletirmeye çalm. Bir taraftan da hafzlk yaptran kurslarda uygulana gelen baz yanllklar kiisel tecrübesinden de yola çkarak eletirmekte ve fakat ykc deil yapc alternatifler önermektedir.

Ben de yazarmzdan bir ricada bulunacam. Kitabn yeni basklarnda yeni bir bölüm açmasn ve milyonlarca insana yol göstermesini önereceim.

Efendim, mesele u:

Müslümanlar, “Sizin en hayrlnz Kur’an’ örenen ve öretendir” hadisini bilirler. Bunun için de hem kendileri Kur’an örenmek ve ezberlemek, hem de çocuklarna öretmek ve ezberletmek isterler.

Evvelemirde Kur’an’n mânas gelir, bu esastr, elbette itirazm olamaz. Ancak bu Kur’an ezberlenmesin anlamna da gelmez. Zaten ezber, anlam da muhafaza etmenin bir yoludur. Birini dierine tercih etmek yerine ikisini de beraber götürmek gerekir. Yazar, bu kitabyla Kur’an kurslarnda hafzlk yapan örencileri ve yaptran hocalar esas alm, onlara yol göstermi.

Kur’an’n tamamn olmasa da birçok sûreyi veya farkl cüzlerden baz sayfalar ezberlemek isteyen, çocuklarna da ezberletmek isteyen büyüklere de yol gösterse diyorum. Bugünün dünyasnda özellikle de çocuklar ezber yapmaya motive etmenin zorluklar âikâr. Bu hususta neler yaplabilir?

Yukardaki hadisin anlatt faziletten mahrum kalmak istemeyen birçok ebeveynin çocuklarna ezber yaptrmak istediklerinden kukum yok. Ancak yol yordam bilmiyorlar. Bu tür duyarllklar olan aileler çocuklaryla zaman zaman çatma bile yayorlar. Bunu kendi gözlemlerimden biliyorum.

Yazarmzn kitaba yeni bir bölüm açmas ve ksmî ezber yapmak isteyen Müslümanlara da bir yol haritas niteliinde tavsiyelerde bulunmas çok faydal olur kanaatindeyim.

Bu yolu önceden yürümü tecrübe sahibi uzmanlarn himmetlerini esirgemeyip birikimlerini paylamas gerekir. Edinilmi tecrübeleri yeniden edinmeye gerek yok.

“Baarl Hafz Olma ve Yetitirme Metotlar”, Yasin Yaynevi tarafndan baslm.

rtibat numaras: (212) 635 30 55 - 635 85 55

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Serdar Demirel
14-03-10
E mail: serdard22@hotmail.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
MÜHÝM BÝR KÝTAP: BAÞARILI HÂFIZ OLMA VE YETÝÞTÝRME METODLARI
Online Kii: 26
Bu Gn: 721 || Bu Ay: 5.813 || Toplam Ziyareti: 2.928.923 || Toplam Tklanma: 58.614.241