ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2283
Yazar: Ali Nur Kutlu
ÂCİL MESELELERİMİZ

ÂCİL MESELELERİMİZSosyal restorasyon ihtiyacı

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı ve yeni hükümetinin pozitif bir enerji ürettiğini ve kamuoyundan olumlu kredilendiğini memnuniyetle görüyoruz. Bu olumlu rüzgarı arkasına aldığında ve rotasını doğru çizdiğinde Türkiye açık sularda güvenle hedefine doğru yol alacaktır.

Davutoğlu'nun Ak Parti Genel Başkanı seçildiğinde yaptığı başarılı konuşmada ilan ettiği 9 maddelik hedefi aynı zamanda hükümet programının da temelini oluşturdu. Bu 9 madde içinde yer alan sosyal restorasyon kısmını öne çekmesi gerekiyor kanaatimce.

Türkiye siyasi sorunlarını tartışmaktan sosyal sorunlarını tartışmaya fırsat bulamadı. Bu nedenle de bazı sorunlar kritik boyutlara gelmek üzere.

Bunlardan bazıları;

1. Aile kurumunda tehlike çanları çalıyor

Toplumumuzun en güçlü yanı ve bizim temel taşımız aile kurumumuzun durumu iyi değil. Boşanma oranlarındaki artış, çocuk ebeveyn ilişkisi ve nüfus oranı artışındaki sorunun gündemimizde olması lazım. Türkiye'nin en büyük gücü ve dinamosu güçlü aile bağlarıdır.

2. Uyuşturucu sorunu

Ak Parti iktidarlarında uyuşturucuyla mücadelede ciddi yol kat edilmesine rağmen, sorun boyut değiştirerek gençlerimizi perişan ediyor. Bonzai medyada yer aldığı için popüler olanlardan sadece biri, bunun yanında diğer sentetik uyuşturucuların da ciddi biçimde mercek altına alınması lazım. Sigaraya karşı yapılan başarılı sosyal kampanyanın en kısa zamanda uyuşturucu için de başlatılması lazım.

3. İnternetin topluma etkisi

İnternetin büyük faydalarının yanı sıra meydana getirdiği çok ciddi tahribatlar da var ama bunlar henüz ortaya çıkmadı. Özellikle gençlerin sosyal medya ve internet alanından ciddi derecede etkilendiğini, bunun ileride geri dönülmez yaralar açabileceğini belirten çalışmalar var. Bu önemli çalışmalardan birini geçtiğimiz yıl Basın yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yapmıştı.

4. Nitelik insan kaynakları sorunu

Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan ve öncü ülke rolünü hedefleyen Türkiye'nin yeterli insan kaynağı bulunmuyor. Türkiye uluslararası sahada etkin oldukça nitelikli insan kaynağı sorununu daha fazla yaşıyor. Özellikle uluslararası finans, ekonomi, enerji, hukuk, medya, teknoloji, siyaset, çevre vb konularda insan kaynağımız çok yetersiz. Tehlikeli olan şey ise bu insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak mekanizmalar da kurulmuş değil.

5. Üniversitelerde kalite sorunu

Nitelikli insan kaynağı sorunumuz biraz da üniversitelerdeki kalite sorunundan kaynaklanıyor. Dünyada söz sahibi olmak isteyen Türkiye'nin dünyada söz sahibi olan üniversiteleri olması gerekir. Başarılı üniversiteler sıralamasında dünyada ilk yüze giren kaç üniversitemiz var? Hiç yok. İlk beş yüzde alt sıralarda 10 üniversitemiz oldu diye seviniyoruz. Amerikan ve İngiltere 500 üniversitenin neredeyse % 70'ine sahip. En başarılı ilk yirmi üniversitenin 17 tanesi ABD, 3 tanesi İngilizlere ait. Üniversiteler Yeni Türkiye'nin vizyonuna da hızına da uygun yapılanma içinde değil.

Bunların haricinde elbette önemli sosyal sorunlarımız var. Benim aklıma gelenler bunlar. Belki Gezi olayları, Paralel Devlet tartışmaları, seçimler ve dış politika sorunlarıyla yakından ilgilenmek zorunda kaldık. Ancak tüm bakanlıklarımızın aynı tartışma içinde olması gerekmiyor. Sosyal sorunları gündemine alacak, projeler, kampanyalar yapacak ve çözümler üretecek bakanlıklarımızdan inisiyatif almalarını bekliyoruz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
10-09-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÂCİL MESELELERİMİZ
Online Kişi: 21
Bu Gün: 204 || Bu Ay: 8.740 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.926 || Toplam Tıklanma: 52.157.155