ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 2326
Yazar: Kenan Alpay
Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!

Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!Irak ve Afganistan’ın işgalini, Mısır’da Mursi yönetiminin askeri darbeyle düşürülmesini destekleyen uluslararası aktörler, Suriye rejiminin ömrünü uzatmaya ve bu arada mümkün olursa PYD-PKK üzerinden bölgede yeni bir çekim merkezi inşa etmeye soyunmuş durumdalar. IŞİD tarafından Yezidilerin Şengal’den sürülme sürecine paralel olarak IŞİD’in Kobani kuşatması da PKK-PYD’nin hem medyada, hem de diplomatik arenada kahramanlaştırılmasına start verilen zaman dilimi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun Ortadoğu politikasının çöktüğüne ilişkin veri üretmek, örnek getirmek pek makbul bir moda oldu ya, işte Kobani meselesi de bu bağlamda esaslı bir yer tutuyor. Türkiye’yi hem Irak ve Suriye’de, hem de içeride Kürt meselesiyle boğmak için Kobani/Aynel Arap krizi çok yönlü bir giyotine dönüştürülmüş durumda.

AMERİKA'NIN LEJYONU OLMA YARIŞI

Şam, Halep, Hama, Humus, Rakka gibi şehirlerde 4 yıldır öldürülen Sünni Arapların, Kürtlerin, Türkmenlerin acı ve kayıpları değil ama, Kobani’de seküler-ulusal bir kanton devlet kurma peşindeki PKK-PYD’nin idealleri ‘bütün bir dünyayı’ ayağa kaldırmaya yetti de arttı bile. Bu vesileyle Kobani’de PYD-PKK’nın ilan ettiği kanton devleti koruma mücadelesi aynı zamanda emperyalizm, despotizm, işbirlikçilik, kardeş halklara ihanet gibi pek çok siyasi söylemi de bir anda unutturabildi.

ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve İran kendi kafalarına göre IŞİD’ten kurtulmak için, PKK-PYD kanton devletinin selameti için Türkiye’ye lejyoner rolü biçiyor ve diplomatik, askeri, medyatik vs. her türlü baskıyı yapıyor. Daha enteresan olanı ise, Türkiye’nin bahsedilen ülke ve örgütlerin lejyoneri olması için buradan da çok sayıda aktör ve kurumun baskı yapmasıdır.

En tipik örneği Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Aslı Aydıntaşbaş, Amberin Zaman gibi gazetecilik faaliyetinden öteye düpedüz Batı adına konuşma, talimat bildirme hatta posta memurluğu düzeyinde seyredenler gelinen aşamadan son derece memnunlar.  Güle oynaya atılan manşetler, ‘oh olsun işte’ frekansından yapılan sözde analizler, koridor açılması meselesini şuraya bağladılar bile: ‘ABD baskısı önünde eğilme’, ‘geri basma’, ‘yere çakılma’.

Suriye ama özellikle Kobani meselesinde ABD yönetiminin, istihbarat servislerinin ve medyasının ne yaptığı ve söylediği, ne önerdiği veya nelerden sakındırdığı öylesine merkezi bir hal aldı ki aksi bütün tercihler hatta ayak sürümeler bile otomatik olarak insanlığa karşı işlenmiş suçlar kategorisine dâhil edilir oldu.

ÇELİŞKİYE VE VANDALLIĞA ÖVGÜ

“PKK-PYD Amerika’nın, Avrupa’nın yeni müttefiki oldu, Erdoğan ve Davutoğlu’nun burnunu sürtecekler şimdi” gibi tehdit ve şantaj içerikli kıyaslarla varılmak istenen hedef nedir? Alenen ABD adına, PKK-PYD adına lejyonerlik yapmak, Esed rejimin bekası için krizi derinleştirmek ve geniş Sünni Arap-Kürt-Türk toplum kesimleri üzerindeki tasallutu ağırlaştırmak isteniyor.

6-7 Ekim’de KCK-HDP’den yapılan çağrılarla girişilen cinayet, kundaklama, sabotaj, yağmalama ve nihayet dün itibariyle 10 işçinin kaçırılması adeta hiçbir sorun yokmuş gibi merkez medyaya taşındı. İktidar sınıflarını temsil eden aktörler tarafından sergilenen “AK Parti Hükümeti’nin inatla sürdürdüğü günahlar” ve “PKK-HDP kitlesinin taşan sabrı” denklemine oturtulan haber dili ve analiz-çözümleme formülleri şiddetin tırmandırılmasına duyulan özlemin en bariz göstergesidir.

Şiddetin her türünü barındıran sürecin ‘provokasyon’ değil de ısrarla ‘protesto’ olarak nitelenmesi, PKK-HDP saldırılarının HÜDAPAR’la karşılıklı çatışma olarak lanse edilmesi, 90’lı yıllara dönüş gibi vurguların PKK-HDP’nin sergilediği kin ve nefret dolu saldırganlıklardan tamamen arındırılarak tümüyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve HÜDAPAR’a hamledilmesi organizasyonun ne kadar profesyonel ve tecrübeli olduğuna dair önemli bir göstergeydi.

Amerika bölgeye yine ve yeniden Tomahawk füzeleriyle, bombardıman uçaklarıyla geldi. Bu sefer bir diktatörü yıkmak, geri bir bölgeye demokrasi getirmek filan için değil. Kobani gibi avuç içi kadar bir beldede PKK-PYD’nin kontrolünde kanton devlet kurulamayacağını, kurulsa bile ancak ABD-Esed ve İran’ın silahlı desteğiyle yaşam destek ünitesine bağlı olarak bir zaman hayatta tutulabileceğini görmemek için kör olmak lazım.

Manzaraya bakınca kör ve sağır olmayı tercih edenlerin sadece öteden beri iflas etmiş sol-ulusolcu çevrelerden ibaret olmadığı anlaşılıyor. Ancak PKK-HDP’nin eteğine tutuşarak siyaset üretebilmekle maruf müflis odaklar gibi AB ve ABD, İran ve Rusya’da aynı menzile girmiş durumda. Sadece sol-sosyalist-Alevi kesimleri değil, İran’ı da resmen ABD’yle, Suudi Arabistan’la bitişik nizam olmaya mecbur tutan süreç hiç kimsenin içinden kolayca sıyrılabileceği kadar basit olmayacak. Kobani sadece onu reddedenler için değil, asıl olarak benimseyenler için büyük bir tuzağa dönüştü bile.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kenan Alpay
24-10-14
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!
Online Kişi: 12
Bu Gün: 305 || Bu Ay: 5.875 || Toplam Ziyaretçi: 2.195.516 || Toplam Tıklanma: 51.877.004