ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / HABERLER
Okunma Sayısı: 2214
Yazar:
ABD'NİN PERHİZİ YOK... BAĞDAT'TA ÜÇLÜ GÖRÜŞME

ABD'NİN PERHİZİ YOK... BAĞDAT'TA ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Türkiye'nin 'sınırda güvenli alanlar' ve 'uçuşa yasak bölge' tekliflerine ayak sürüyen Obama yönetimi, IŞİD'e karşı 3 koldan ilginç bir atağa geçti. CIA, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir grup, geçtiğimiz hafta hem PYD hem Şam rejimi hem de İran'la masaya oturdu

'ORTAK' GÖRÜŞMELERİ

Tahran yönetimince yıllar boyu 'büyük şeytan' diye nitelenen ABD, 'IŞİD'e karşı işbirliği' başlığı altında bölgede ilginç adımlar atıyor.

CIA, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesinde gerçekleşen ve IŞİD'e karşı'ortak stratejilerin' ele alındığı görüşmeler geçtiğimiz salı, çarşamba ve cuma günü yapıldı.

'ESED' SORUSU CEVAPSIZ

Alınan bilgiye göre, CIA görevlileri ilk olarak Suriye'deki Kürt muhaliflerle geçtiğimiz salı günü gizli bir oturum yaptı. Türkiye'nin 'terör örgütü' olarak ilan etmesine rağmen ABD'nin Kobani'de havadan silah yardımı yaptığı PYD ve onun muhalifi konumundaki 3 partinin heyetleri ile yapılan görüşmede Amerikalılar, muhataplarına 'IŞİD'e karşı birleşin' mesajı verdi.

''ESED'E YAKLAŞIMIMIZI KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN''

Suriye'de Kürt gruplar arasındaki çekişmelerin 'radikal gruplara yaradığı'nı belirten ABD'li görevliler, 'diplomatik görüşmelerde ortak vizyon ve birliktelik görüntüsünün sergilenmesini' istedi. PYD dışındaki diğer Kürt gruplar ise CIA görevlilerine 'Esed rejimi ile ilgili ABD'nin yaklaşımı nedir?' diye sordu. Buna net cevap vermekten kaçınan ABD'lilerin 'Bunu konuşmak için çok erken' dedikleri öğrenildi.

SÜLEYMANİ RAPOR VERDİ

İkinci görüşme ise İran'ın akıncı birliği olarak bilinen Kudüs Ordusu'nun komutanı Kasım Süleymani ile çarşamba günü gerçekleşti. CIA ve Pentagon yetkililerinin katıldığı 4 saatlik temasta ABD'li yetkililer Süleymani'ye 'Hangi Şii grubun ne kadar silahlandırıldığından haberdar olmak istiyoruz. Aksi halde kimin elinde ne tür silah bulunduğunu bilmeden IŞİD'e karşı mücadelede başarılı olamayız' dedi. Süleymani ise muhataplarına '15 Haziran'dan beri silah sevki sürüyor. Şengal'e sevkiyat yapıldı. Kamışlı'ya ise 9 top bataryası gönderildi. Amirli, Tüzünataç ve Beşir'deki Şii Türkmenlere de silah ilettik. Irak Türkmen Cephesi yetkilisiyle temasım da sürüyor' şeklinde rapor verdi.

ABD, İRAN VE ESED REJİMİ BAĞDAT'TA GÖRÜŞTÜ

Toplantıda, İranlılar ile ABD'liler arasında son dönemde 5. kez gerçekleştiği öğrenilen görüşmelerin devam etmesi kararı da alındı. Obama yönetimince bölgeye gönderilen ekibin son teması ise hayli şaşırtıcı. Cuma günü Bağdat'ta toplanan CIA, Pentagon ve Amerikan Dışişleri ekibi, Şam'dan çağırdıkları Baas heyetiyle yine 'IŞİD'le mücadele' başlığı altında görüştü. Amerikalılarla Bağdat'ta 6 saat süren görüşme boyunca Esed'in adamları, Suriye'de IŞİD'e karşı yürütülen istihbari faaliyetleri aktardı. Şam rejimi, toplantıda 'Halep muhaliflerin barındığı üs haline geldi. Oraya operasyon şart'derken, ABD'li ekip ise 'Bu çok riskli olur' cevabı verdi. Muhalifler konusunun Suriye'nin iç meselesi olduğunu belirten Şam rejimi, 'O yüzden bunu çözeceğiz. Ancak IŞİD daha farklı. Küresel bir tehdit. Ortak hareketle çözülebilecek bir sorun' dedi

KÜRDİSTAN'I KONUŞTULAR

Pentagon ve CIA görevlilerinin Şam rejimi ile biraraya geldiği Bağdat toplantısında, Suriye'nin kuzeyinde 'bağımsız Kürdistan' konusu da gündeme geldi. Rojova'daki Kürtlere bağımsızlık yolunu açmamakta kararlı olduklarını ABD'lilere ileten 9 kişilik Suriyeli yetkili grubun, 'Ülkemizde iç savaş başlamadan önce Kürt sorununun çözümüne yönelik paket hazırlamıştık. Ancak bunu hayata geçiremedik. Gerekli şartlar olgunlaşınca bu sorunu çözmek için harekete geçeceğiz. Kürtlerin bölgesel denklemdeki yerine dair çözüm ancak İran, Irak, Türkiye ve Suriye'nin geliştireceği ortak bir strateji ile mümkün. Ancak dört ülkenin kendi arasındaki ilişkileri şu an kopuk durumda. İlişkilerin kopuk olması Kürtlere ilişkin çözümü imkansız kılıyor' dedikleri öğrenildi.

OBAMA: IŞİD ORTAK DÜŞMAN

ABD Başkanı Obama dün gece verdiği mülakatta İran'la görüşmelere değindi. Nükleer müzakereler konuşunda taraflar arasında 'büyük bir uçurum' olduğunu söyleyen Obama'O noktaya (anlaşma) gelemeyebiliriz' dedi. Obama, İran'ın bölgedeki şiiler üzerinde etkisi olduğuna vurgu yaparak IŞİD'in ortak düşmanları olduğuna işaret etti. Ancak Obama, 'IŞİD konusunda İran ile işbirliği yapmıyoruz' iddiasında bulundu.

Yeni Şafak

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
10-11-14
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ABD'NİN PERHİZİ YOK... BAĞDAT'TA ÜÇLÜ GÖRÜŞME
Online Kişi: 17
Bu Gün: 347 || Bu Ay: 8.951 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.386 || Toplam Tıklanma: 51.933.098