ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 1884
Yazar: Ali Nur Kutlu
'DİJİTAL DEVRİM' İNSÂNÎ DUYGULARIN ÖLÜMÜ

'DİJİTAL DEVRİM' İNSÂNÎ DUYGULARIN ÖLÜMÜBir dijital devrim yaşıyoruz, bir çoğumuz bunun farkında değil. Bu devrim, internetin keşfiyle başladı ve insanlığın gördüğü en hızlı, en etkili “soft devrim” olarak yayılıyor. Yazının bulunmasından bu yana geçen 4 bin yıllık süre içinde, hiçbir devrim ve buluş bu denli çok insanı etkilememiş ve bu denli yaşamımızı değiştirmemiştir.

Ürkütücü hız ve etki

Dijital devrimin hayatımızda ne kadar faydalı ve ne kadar zararlı etki yarattığı konusunda sağlıklı bir araştırma bulunmuyor. Zira henüz süreç tamamlanmadı, yani devrim devam ediyor. Bu devrimin başlangıcı ve şu anda geldiği durum göz önüne alınırsa, insanoğlunun yaşantısını tahmin edilenden çok daha derin ve radikal şekilde etkileyeceği görülür.

İnternetin doğuşunu Minnesota Üniversitesi’nde ilk ara yüzün yapıldığı 1991 yılı kabul edersek, kimsenin bilmediği bu buluş sadece 23 yılda 1.5 milyar insan tarafından tanındı ve kullanıldı. Akıllara durgunluk verecek kadar büyük bir hız ve yaygınlık bu.

Dijital devrimden önce doğanlarla sonra doğanların yaşamları farklı şekilde etkileniyor. Devrime soğuk bakanlar ve direnenler genellikle, devrim öncesi orta yaş üzeri insanlar. Devrimden sonra doğanların dijital yaşama pek itirazı yok. Çocuklarımız internetsiz ve telefonsuz bir hayatın nasıl olduğunu kavramakta zorlanıyor. Biz de onların her geçen gün bize yabancılaşan dijital iletişim şekillerini anlayamıyoruz.

Endüstriden, psikolojiye her şeyi etkiliyor

İnternetle birlikte yaşantımızdaki derin ve yaygın değişim belki de günlerce yazılacak kadar çok. Bu konuda elbette çok fazla bilimsel çalışma da var. Benim gördüğüm yapılan çalışmaların, fotoğrafın tamamını analiz edecek bir perspektifle yapılmadığıdır. Düşünün ki yaşadığımız dijital devrim endüstriyel üretimden, finansal değerlere, insan psikolojisinden, doğanın gelişimine kadar her alanda bir şekilde etkiye sahip.

Hiçbir fabrikası ve sanayi üretimi olmayan, elle tutulamayan, soyut bir varlık olan Google, Amerikan tarihinin en büyük gücü, araba üreten Ford’dan daha fazla maddi değere sahip. Bu kıyaslama bile başlı başına devrimin gücünü anlamamıza yeter. Dijital devrimin tüm ekonomi ve finansal değerleri baştan sona değiştireceğini, dünyanın en kıymetli  markalarına bakarak anlayabiliriz. Apple, Google, IBM tüm dünya markalarının en kıymetli ilk üç markası.

Ürkütücü hücresel etki: Bazı duygularımız ölüyor

Benim üzerinde daha çok kafa yorduğum şey, dijital devrimin insan davranışları üzerindeki etkileri. Temel yapı birimimiz hücreye yapılmış müdahale gibi, insan doğasının etkilenmesi tüm canlı yaşamını ve gezegeni etkileyecek derinlikte olabilir. Canlıların en akıllısı ve güçlüsü olan insanın davranış ve alışkanlıkları değiştiğinde dünyadaki yaşam döngüsü de değişir.

Bahsettiğim bu hücresel etki nedir?

İnsan duyguları dijital devrimle birlikte değişiyor. Bazı duygularımız ölüyor, bazı duygularımız baskın hale geliyor. Örneğin ‘özlem’ duygusu her geçen kayboluyor. Artık ailemizi, dostlarımızı eskisi kadar özlemiyoruz dikkat ettiniz mi? Çünkü her an onlarla iletişim halindeyiz. Whatsapp’tan, Facebook’tan mesaj gönderebilir, İnstagram’dan fotoğraf paylaşabilir, Tango’dan bedava görüntülü görüşebiliriz. Tüm bunları kolayca yapmak varken, neden bu trafikte bir de o kişinin yanına gidelim ki? Çocuğumuzun aklından geçen bu düşünce, ona çok doğal, bize ise ihmalkarlık olarak geliyor.

Özlemek, sevmek, kızmak, gülümsemek, sohbet etmek, arkadaş olmak ve daha bir çok temel davranışımız değişiyor. İnsanlar bir araya gelmiyor ve gittikçe dijital bir yaşama doğru evriliyoruz. Bu dijital yaşamda insan yalnızlaşırken, merhamet, acımak, yardım etmek, aşık olmak, sahip olmak gibi bir çok insani değerlerin kaybolduğunu göreceğiz.,

Dijital devrimin etkilerinden ürkmediyseniz, devrim sizi de ele geçirmiş demektir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
23-11-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
'DİJİTAL DEVRİM' İNSÂNÎ DUYGULARIN ÖLÜMÜ
Online Kişi: 21
Bu Gün: 158 || Bu Ay: 8.762 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.154 || Toplam Tıklanma: 51.931.828