ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / DÜNDEN BUGÜNE
Okunma Sayısı: 2148
Yazar: D. Mehmet Doğan
İHTİYACA GÖRE ATATÜRK İMAL EDİLİR

Yeni bir Atatürk îmâl etmek!

Tarihî şahsiyetlerin hayatları ölümlerinden sonra yeniden yazılabilir mi? 20. Yüzyılda, herşeyin gözönünde bulunduğu bir dönemde bu mümkün gibi görünmüyor.

Atatürk bir 20. Yüîmâyıl şahsiyeti... Hayatı enine boyuna biliniyor. Kendisi de sağlığında biyografisinin oluşturulması için gayret sarfetmiştir. Bir devlet kurucusu olarak sağlığında biyografisi her ölçekte yazılmıştır. Ders kitaplarında yer alan metinler yanında, daha geniş ilgilere yönelik metinler de oluşturulmuştur. Sağlığında çizilen çerçevenin ölümünden sonra daha katılaştırıldığı, “ortodokslaştırıldığı” yabancı ilim adamları tarafından iddia edilmiştir.

Gerçekten resmî ideoloji gibi bir resmî Atatürk biyografisi de vardır. Bu hayat hikâyesinin gerçekle tetabuk etmeyen yönleri de mevcuttur. Çünkü oluşturulduğu dönemin şartları içinde müsbet ve mükemmel bir Atatürk portresi çizilmiştir.

O dönemin müsbetleri bugün menfi olarak görülebilir mi? Bu hususta bir hayli örnek bulabiliriz.

Resmî Atatürk biyografilerinde onun inanç yönü pek ele alınmaz. Bu metinlerde inanca müteallik unsurlar pozitivizme bağlanan bir Atatürk portresi ortaya koyar.

Bu yanlış mıdır? Daha doğrusu bununla çelişen unsurlar sözkonusu mudur? Mustafa Kemal’in Osmanlı sistemi içinde yetiştiğini, dinle ilişkilerinin de bu çerçevede seyrettiğini söyleyebiliriz. Bu çerçevede okuduğu askerî okullarda namazın mecburi olduğunu, bütün talebelerin beş vakit namaz kıldığını biliyoruz.

Mustafa Kemal okuldan sonra ibadetlerini bu şekilde sürdürmüş müdür? Bunu tam olarak bilmek mümkün değildir. Fakat en azından cuma ve bayram namazlarını kıldığını tahmin edebiliriz. Bu hayatının çeşitli safhalarında tesbit edilebilmektedir. Bu daha fazla gözönünde bulunduğu Millî Mücadele döneminde daha açık olarak bilinmektedir.

Ya zaferden sonra? Paşa’nın bundan sonraki hayatının “pozitivist Atatürk” imajını güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

1930’ların taleplerine uygun Atatürk biyografisinin 12 Eylül darbesini yapan askerler tarafından belli ölçüde değişime uğratıldığı görülmektedir. “Dindar Atatürk” 12 Eylül sonrasının bir imâlatıdır.

Son yıllarda düşünce ve yayın hürriyetinin genişlemesi ile Atatürk üzerinde yapılan yayınlarda da bir hayli çeşitlenme olmuştur. Resmî biyografinin zayıf ve noksan taraflarını ele alarak yeni bilgiler ortaya koyanlar olduğu gibi, doğum yeri ve tarihi dahil bazı hususlarda keskin değişiklik iddiaları da ortaya atılmaktadır. Mesela, Selanik’li Mustafa Kemal Efendi’nin esasında Malatya doğumlu olduğu bunlardan biridir!

Buna benzer bazı iddialar da dindarlığı tartışmalı bir şahsiyeti dindar göstermenin ötesine geçip onun soyuyla-sopuyla müslümanlığını ısbat çabasıdır. Atatürk’ün seyyid ve şerif soyundan geldiği, Kur’an hafızı olduğu iddiaları dayanaktan yoksundur. Osmanlı tarihi boyunca seyyid ve şeriflerle ilgili bir kurumun olduğunu hatırlatalım: Nakibüleşraflık.

Bunlar iddiadan öteye geçmezken, bizim sütunlarımıza almayı uygun bulmadığımız, Atatürk’ün dinle, Peygamber efendimizle ilgili kayda geçmiş görüşleri kolayca ulaşılacak kaynaklarda yer almaktadır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: D. Mehmet Doğan
04-12-14
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 1
Selman Vahabzade
Abdurrahman Dilipak - Dindar Atatürk
Tarih : 08-12-14

(...) Yeni Atatürk hafız biri. Hem de Kur’an-ı Kerim’i 5 yaşında ezberlemiş.. (...) Hani Mustafa Kemal Araplaştırılamayacağına göre, olsun, Hz. Muhammed’i Türkleştiririz olur biter.. CHP’ye mescid boşuna mı açılıyor yani.. Toplu umre yolculuğu, mevlid okutmalar.. Bu da CHP’nin Şeriat açılımı.. Asıl şimdi sormak gerek, “Hangi Atatürk!” “Eskiyi unut, /Yeni yolu tut /Ümmete umut / Sen ol çocuğum. “Hasan Ali Yücel’in şiirini böyle çevirebiliriz (...) Yeni bir Nejla Çarpan gerek.. Hani Çarpan, Mustafa Kemal’in ruhu ile konuşmuş ve o da ona yeni Nutku’nu yazdırmıştı ya.. Hatta Genelkurmay da bu yeni Nutku bastırıp, dağıtmıştı.. Şimdi bir yolunu bulup yeni bir Nutuk’a acil ihtiyaç var.. Zeybek’e rüyasında yazdırmış olsun mesela.. Tekinalp, yani namı diğer Moiz Kohen out, Namık Kemal Zeybek ve Haydar Baş in! (...) CHP’lilere bir akıl daha: Mustafa Kemal’in mezarına anıtkabir demeyin türbe diyin.. Ve sürekli Kur’an-ı Kerim okutun MP3’den.. Zor değil bütün bunlar, dikkat yapılacaaaak, yap! (...) 23 Nisan’a fazla kalmadı. Seçimden önce, CHP milletvekillerine cüz dağıtalım Hacıbayram’da bir hatim indirip hatim duası yapsınlar, (Şimdi Sahihi Buhari okumak ağır gelir.) Kılıçdaroğlu önde, ellerinde kelime-i tevhid bayrakları, ilk Meclis’e doğru tekbir sesleri ile yürüsünler.. Sahi, CHP Kudüs mitingleri yapsa nasıl olur! (...) En iyisi yazının tamamını okumak. Eğlenceli bir yazı... http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/dindar-ataturk-8653.html

 
İHTİYACA GÖRE ATATÜRK İMAL EDİLİR
Online Kişi: 17
Bu Gün: 575 || Bu Ay: 9.179 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.740 || Toplam Tıklanma: 51.939.109