ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 1998
Yazar: Kerime Yıldız
ZENGİNLERDEKİ 'Fakirler bizi ham yapacak!' KORKUSU

ZENGİNLERDEKİ 'Fakirler bizi ham yapacak!' KORKUSUSİTEril Hayatlar (*)

Me­xi­co City'de, yük­sek du­var­lar, tel ör­gü­ler ve ka­me­ra­lar ile çev­ril­miş bir si­te. Ka­me­ra­lar­dan bi­ri­si arı­za­la­nın­ca üç fa­kir genç, tel ör­gü­le­ri aşa­rak si­te­ye, hır­sız­lı­ğa gi­rer. Si­te sa­kin­le­ri, gü­ven­lik­le­ri­ni teh­dit eden bu genç­ler için ken­di adâ­let­le­ri­ni, ken­di kâ­nûn­la­rı­nı uy­gu­la­mak adı­na si­te için­de sü­rek avı­na çı­kar­lar.

2007 ya­pı­mı La Zo­na (Ya­sak Böl­ge) fil­mi­nin ko­nu­su böy­le. Sı­nıf ay­rı­mı­nın me­kân­la­ra yan­sı­ma­sı­nı ve gü­ven­lik­li si­te ta­bu­su­nu eleş­ti­ren bir film.

“Yük­sek du­var­lar, tel ör­gü­ler ve ka­me­ra­lar ile çev­ril­mi­ş” ifâ­de­si ya­ban­cı gel­me­di sa­nı­rım. Teh­li­ke­le­re kar­şı her tür­lü ted­bi­rin alın­dı­ğı “yüz­de yüz gü­ven­lik­li­” si­te ha­yât­la­rı­na alış­tık ar­tık. Her yer­de, "kor­ku mî­mâ­ri­si"nin or­ta­ya çı­kar­dı­ğı min­ya­tür şe­hir dev­let­le­ri yük­se­li­yor. Or­ta­ça­ğ’­da­ki şe­hir dev­let­le­ri, düş­man­lar için sur­lar­la çev­ri­liy­di. Za­mâ­nı­mız­da ise ay­nı şe­hir­de ya­şa­yan ge­lir dü­ze­yi dü­şük in­san­la­ra kar­şı sur­lar yük­se­li­yor.  

Me­se­le­nin ve­hâ­me­ti­ni da­ha iyi an­la­ta­bil­mek için İs­tan­bul'da­ki Ke­mer Co­untry bül­te­nin­de yer al­mış şu cüm­le­yi dik­ka­ti­ni­ze su­nu­yo­rum. “Ke­mer Co­unt­ry’­yi, şe­hir­den ge­le­bi­le­cek her­han­gi bir is­ti­lâ ola­sı­lı­ğı­na kar­şı ko­ru­mak için eli­miz­den ge­le­ni yap­ma­lı­yız.” Şe­hir­den ka­sıt, İs­tan­bul.

Bir ve­sî­le ile git­ti­ğim yüz­de yüz gü­ven­lik­li bir si­te­de, üç gü­ven­lik aşa­ma­sın­dan son­ra gi­de­ce­ğim dâ­ire­ye ulaş­mış­tım. Si­te, Üm­ra­ni­ye­’de. Ke­mer Co­unt­ry’­nin na­sıl ol­du­ğu­nu ta­hay­yül ede­mi­yo­rum.

Bur­ger Kin­g’­den ne­re­le­re gel­dik. Su­ri­ye­li ço­cu­ğun dö­vül­dü­ğü Bur­ger King, Şi­ri­nev­le­r’­de, çok il­ginç bir yer­de. Az öte­sin­de bir üst ge­çit var. Bu üst ge­çit, gü­ven­lik­li ha­yât­lar ile gü­ven­lik­siz ha­yât­la­rı bir­bi­ri­ne bağ­lı­yor. Bir ta­raf Şi­ri­nev­ler; di­ğer ta­raf Ata­köy. Eğer bu hâ­di­se Ata­köy ta­ra­fın­da, yâ­ni ste­ril si­te­le­rin ol­du­ğu ta­raf­ta ol­say­dı, kim­se­nin ha­be­ri ol­maz­dı emin olun. Zâ­ten, Su­ri­ye­li ço­cuk da o ta­ra­fa ge­çip do­la­şa­maz. Ha­di içe­ri­ye sız­dı di­ye­lim, ce­zâ­sı ve­ril­di­ğin­de, sos­yal med­ya­ya düş­mez­di. Köp­rü­nün di­ğer ta­ra­fın­da, “ön­ce gü­ven­li­k” de­me­yen bi­ri­le­ri var ol­du­ğu için bu hâ­di­se­yi duy­duk. Gü­ven­lik ta­bu­su ora­la­rı da yüz­de yüz esir al­dı­ğın­da ne ola­cak bi­le­mem.

Abart­tı­ğı­mı dü­şü­nü­yor­sa­nız bir ör­nek ve­re­yim. So­ka­ğı­mı­zın kar­şı­sın­da, me­mur loj­man­la­rı var. Gü­ven­lik gâ­yet iyi. Bir­kaç se­ne ev­vel, bu loj­ma­nın ço­cuk­la­rı ile ka­ğıt top­la­yan bir ço­cuk ara­sın­da kal­dım. Si­te dı­şı­na çı­kan ço­cuk­lar, ken­di hâ­lin­de kâ­ğıt top­la­yan ço­cu­ğa ha­kâ­ret edip taş­la­mış­lar. Ço­cuk si­nir­len­miş ve eli­ne kı­rık bir şi­şe ala­rak bun­la­rı ko­va­la­ma­ya baş­la­mış. Ben bu ko­va­la­ma­ca­ya rast gel­dim. Ço­cu­ğu ik­nâ ede­rek şi­şe­yi bı­rak­tır­dım. Az ev­vel kor­kuy­la ka­çı­şan ço­cuk­lar ise gü­ven­li böl­ge­den söz­lü tâ­ciz­le­ri­ne de­vâm edi­yor­lar­dı. Yol­dan ge­çen bir ha­nım da ba­na des­tek ol­du ve si­te­ril ço­cuk­la­rı azar­la­yıp sus­tur­du.

Si­zi te­min ede­rim, eğer loj­ma­nın ço­cuk­la­rı­na “Ha­di ço­cuk­lar, bu bö­ce­ği eze­lim.” de­sem, bu­nu zevk­le ya­pa­cak hâl­dey­di­ler. Ken­di­le­ri­ne zer­re ka­dar ben­ze­me­yen ço­cu­ğa, pis bir bö­ce­ğe ba­kar gi­bi ba­kı­yor­lar­dı. Bu kor­kunç ya­ra­tı­ğın(!), bu sal­dı­rı­yı ha­ket­ti­ği­ne ina­nı­yor­lar­dı. Çün­kü ço­cuk­ca­ğı­zın çok se­fil bir gö­rün­tü­sü var­dı. Ay­lar­dır ban­yo yap­ma­mış gi­bi kir­liy­di. Üs­tü ba­şı yır­tık­tı. Muh­te­me­len ti­ner de çek­miş ola­bi­lir­di.

Dik­ka­ti­ni­zi çe­ke­rim, kâ­ğıt top­la­yan ço­cuk her­han­gi bir gü­ven­lik ih­lâ­li yap­ma­mış­tı. Sâ­de­ce, ken­di sı­nır­la­rı­nın dı­şı­na ta­şan ste­ril ço­cuk­la­rın göz zev­ki­ni boz­muş­tu. Pa­ta­tes kı­zart­ma­la­rı­nı çal­ma­ya kalk­sa kim­bi­lir ne­ler olur.

Bir nok­ta­yı özel­lik­le be­lirt­mek is­ti­yo­rum. Bu me­se­le, he­pi­mi­zin or­tak me­se­le­si. Yâ­ni, CHP’­li­ler si­te­de otu­ru­yor da Ak Par­ti­li­ler ma­hal­le­de de­ğil ya da ter­si. Halk­dan ko­pan ve­ya sı­nıf at­la­yan her­kes gü­ven­lik der­di­ne dü­şü­yor. Bu­nun dî­ni, imâ­nı, par­ti­si yok.

(*) Si­te­ril Ha­yat­lar, Kök­sal Al­ve­r’­in He­ce Ya­yın­la­rı­’n­dan çı­kan ki­ta­bı. Oku­yun de­rim.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
29-01-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ZENGİNLERDEKİ 'Fakirler bizi ham yapacak!' KORKUSU
Online Kişi: 11
Bu Gün: 2 || Bu Ay: 7.819 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.564 || Toplam Tıklanma: 52.150.092