ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2086
Yazar: Muhsin Meriç
EN UZUN 100 GÜN'E GİRERKEN...

EN UZUN 100 GÜN'E GİRERKEN...Han­gi açı­dan ba­kar­sa­nız ba­kın böl­ge­miz ta­ri­hi bir kı­rıl­ma ya­şı­yor ve Tür­ki­ye de bu ‘fay hat­tı­’nın tam or­ta­sın­da. En te­mel­den baş­la­ya­rak ‘top­lum bi­na­sı­’nı güç­len­dir­mek, sar­sın­tı­la­ra kar­şı mu­ka­ve­me­ti ar­tır­mak ve bu­gün için alın­ma­sı ge­re­ken tüm ted­bir­le­ri al­mak res­mi-si­vil tüm ku­rum­la­rın, mil­le­ti­ni ve mem­le­ke­ti­ni se­ven her ehl-i in­sa­fın va­zi­fe­si­…

Se­çim dö­nem­le­rin­de ‘si­ya­sî şuu­r’ art­mak­la be­ra­ber bir­çok ‘in­şâ­î’ ça­lış­ma da ma­ale­sef ak­sı­yor. Bu­gün­ler­de, “He­le şu se­çim­le­ri at­la­ta­lım, on­dan son­ra ba­ka­ca­ğı­z” cüm­le­si­ni çok­ça du­yu­yo­rum. Bu at­mos­fer­den yer­li men­fa­at şe­be­ke­le­ri ka­dar ulus­la­ra­ra­sı şer odak­la­rı da is­ti­fa­de edi­yor ama asıl, ül­ke­nin ‘be­şe­ri ser­ma­ye­’si za­rar gö­rü­yor. Bu za­ra­rı en aza in­dir­mek, ‘ah­lak anar­şiz­mi­’nin yo­ğun ya­şan­dı­ğı ve he­men her­şe­yin si­ya­se­te mal­ze­me ya­pıl­dı­ğı, si­ya­si tar­tış­ma­la­rın bir gir­dap gi­bi ci­va­rın­da­ki her­ şe­yi içi­ne çek­ti­ği bir or­tam­da hiç ko­lay de­ğil.

Za­ten bu ‘zo­r’­u ba­şa­ra­bil­mek ma­ri­fet.  Bu­gün, ulus­la­ra­ra­sı sa­ha­da söz sa­hi­bi olan ilim adam­la­rı­mı­zın, mü­nev­ver­le­ri­mi­zin ve ka­lem er­ba­bı­mı­zın ol­ma­ma­sı bu ‘ma­ri­fe­t’­ten şim­di­lik uzak ol­du­ğu­mu­zun alâ­me­ti.

İL­Gİ DA­İRE­LE­Rİ
Her in­sa­nı il­gi­len­di­ren ve için­de is­tis­na­sız her fer­de ba­zı va­zi­fe­ler te­ret­tüp eden iç içe geç­miş da­ire­ler var. Bu da­ire­le­rin en kü­çü­ğü ‘kalp ve mi­de­’ da­ire­si. An­cak en bü­yük, en dai­mi, en ha­ya­ti ve en önem­li va­zi­fe­ler de bu da­ire­de. Ye­me-iç­me­yi ak­sat­mak be­de­nin za­afi­ye­ti­ne se­bep ol­du­ğu gi­bi kal­bi bes­le­yen ma­ne­vî gı­da­lar­dan mah­rum kal­mak da in­sa­nın rû­hu­nu has­ta eder; in­sa­nî özel­lik­le­ri­ni kö­rel­tir.

Top­lum için de du­rum böy­le­dir. Eko­no­mi ih­mal edi­lir­se ve ge­lir da­ğı­lı­mın­da ada­let­siz­lik olur­sa fa­kir­lik ve top­lum­sal ça­tış­ma­lar or­ta­ya çı­kar. Ke­za top­lu­mun ma­ne­vî esas­la­rı za­rar gö­rür ve dü­zen­li bes­len­mez­se, bu sa­ha ih­mal edi­lir­se, söz­ge­li­mi ilim adam­la­rı, il­mî ça­lış­ma­lar, di­nî fa­ali­yet­ler önem­siz gö­rü­lür­se, ah­lak­sız­lı­ğı kö­rük­le­yen fa­ali­yet ve ya­yın­lar teş­vik edi­lir ve önü alın­maz­sa bu­nun be­de­li çok ağır öde­nir. Mer­hum Öz­ge­can üze­rin­den bu ko­nu­ya da­ir tar­tış­ma­lar çok­ça ya­pıl­dı ama önem­li olan bu tar­tış­ma­la­rın so­mut adım­la­ra dö­nüş­me­si­…

İn­sa­nın ikin­ci ‘il­gi da­ire­si­’ ise ‘a­ile­’ da­ire­si. Ni­ce ken­di­miz­ce bü­yük gör­dü­ğü­müz me­se­le­ler için ‘a­ile­’mi­zi ih­mal ede­riz. Oy­sa ‘kalp ve mi­de­’den son­ra en ha­ya­ti va­zi­fe­le­ri­miz bu da­ire­de­dir.
Üçün­cü ‘il­gi da­ire­si­’ ‘ma­hal­le ve şe­hi­r’, dör­dün­cü ‘il­gi da­ire­si­’ ise ‘ül­ke­’ da­ire­si­dir. ‘İn­san­lık ve dün­ya da­ire­si­’ni de be­şin­ci sı­ra­ya ko­ya­bi­li­riz.

Dik­kat edi­lir­se da­ire­ler bü­yü­dük­çe va­zi­fe­ler aza­lı­yor, fert­ler için önem­siz­le­şi­yor ve kü­çü­lü­yor...
Hal­bu­ki, biz­ler ge­nel­de, özel­lik­le se­çim dö­nem­le­rin­de tam ter­si bir an­la­yış­la ha­re­ket ede­bi­li­yo­ruz. Kalp ve mi­de­den kal­bi, ai­le­yi, ma­hal­le ve şeh­ri bir ke­na­ra bı­ra­kıp si­ya­set sa­ha­sın­da me­sa­i har­cı­yo­ruz; ener­ji­le­ri­mi­zi he­ba edi­yo­ruz. Bu şe­kil­de as­lın­da si­ya­set sa­ha­sı­nın il­gi­li ol­du­ğu ‘ül­ke da­ire­si­’ne kat­kı­da bu­lun­muş ol­mu­yo­ruz, ak­si­ne za­rar ve­ri­yo­ruz...  Bu açı­dan ba­kıl­dı­ğın­da 2015’in en uzun 100 gü­nü­ne gi­ri­yo­ruz. Aman dik­kat!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Muhsin Meriç
27-02-15
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EN UZUN 100 GÜN'E GİRERKEN...
Online Kişi: 15
Bu Gün: 358 || Bu Ay: 8.962 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.404 || Toplam Tıklanma: 51.933.176