ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 5813
Yazar: D. Mehmet Doğan
MÜSLÜMAN GÖZÜYLE KISA BİR YAŞAR KEMAL PORTRESİ

MÜSLÜMAN GÖZÜYLE KISA BİR YAŞAR KEMAL PORTRESİÇok Yaşa Yaşar!

İki ha­ber ga­ze­te­le­rin pa­zar nüs­ha­la­rın­da bi­rin­ci say­fa­dan “de­ğer­len­di­ril­di­”. Ba­zı­la­rı bi­ri­ne ağır­lık ver­di, ba­zı­la­rı di­ğe­ri­ne. Bir kıs­mı iki ha­ber­den bi­ri­ni hiç gör­me­di. İki­si­ni bir­den gör­me­yen­ler de var el­bet­te!

Te­rör ör­gü­tü­nün si­lah bı­rak­ma­sı ile il­gi­li açık­la­ma, ga­ze­te­le­rin ço­ğu­nun bi­rin­ci say­fa­sı­nın önem­li bir kıs­mı­nı kap­la­dı. Bu ha­be­ri önem­siz­leş­tir­mek is­te­yen­ler için Ya­şar Ke­ma­l’­in ölü­mü can si­mi­di et­ki­si yap­tı. Ba­zı ya­zı iş­le­rin­de “tam za­ma­nın­da öl­dün Ya­şar ba­ba, yok­sa biz bi­rin­ci say­fa­yı ne ya­pa­cak­tık!” çığ­lık­la­rı­nın atıl­dı­ğı tah­min edi­le­bi­lir!

Bun­lar öl­çü­süz Ya­şar Ke­mal med­hi­ye­le­ri ile dik­kat­le­ri hem top­la­mak, hem de da­ğıt­mak is­te­di­ler. “Ya­şar Ke­ma­l’­i kay­bet­tik yer gök ağ­la­sı­n” (Hür­ri­yet) ve “Yer Ya­şar gök Ke­ma­l” (Cum­hu­ri­yet) ör­nek­le­rin­de ol­du­ğu gi­bi... Ta­bi­i Ya­şar Ke­ma­l’­in ölü­mü ar­tiz­ler ale­mi­nin de müt­hiş yo­rum­la­rı­na yol aç­tı. Ço­ğu eli ki­ta­ba değ­se al­kol­le yı­ka­ya­cak cins­ten er ve di­şi ki­şi­ler ömür­le­ri­ni Ya­şar Ke­mal oku­ya­rak ge­çir­miş gi­bi ah­kâm kes­ti­ler...

Bir ta­raf­tan şu­nu söy­le­ye­bi­li­riz: Öle­nin ar­ka­sın­dan iyi ta­raf­la­rı söy­le­nir ve ona gö­re öne­mi bi­raz mü­ba­la­ğa edi­lir. Bu du­rum­da bi­le ba­sı­nı­mı­zın öl­çü­yü ka­çır­dı­ğı ko­lay­ca gö­rü­le­bi­li­yor.

El­bet­te Ya­şar Ke­mal (so­ya­dı Göğ­çe­li) önem­li bir ya­za­rı­mız­dı. Ba­ba­sı Er­me­ni ko­mi­ta­cı­la­rın kat­li­amın­dan kur­tul­mak için Va­n’­dan aşi­re­ti ile hic­ret et­miş­ti. Ada­na­’da yer­leş­miş, Ke­mal Sa­dık (ya­za­rın asıl is­mi) da Ada­na­’nın He­mi­te (Göğ­çe­li) kö­yün­de doğ­muş­tu. Köy­lü, ara­la­rı­na son­ra­dan ka­tı­lan bu ai­le­ye ay­rık­sı dav­ran­ma­mış­tı.

Ço­cuk yaş­ta iken ba­ba­sı­nın ca­mi­de bı­çak­la­na­rak öl­dü­rül­me­si on­da ka­lı­cı bir kı­rıl­ma (trav­ma) mey­da­na ge­tir­miş ol­ma­lı­dır. Ya­şar Ke­mal Ala­in Bos­qu­et’­e bu hu­sus­la il­gi­li şun­la­rı söy­lü­yor: “Ben dört bu­çuk ya­şın­day­ken, ba­bam ca­mi­de na­maz kı­lar­ken onu, Va­n’­dan ge­lir­ken ölüm­den kur­ta­rıp bes­le­yip bü­yüt­tü­ğü Yu­suf adın­da­ki oğul­lu­ğu yü­re­ğin­den bı­çak­la­dı. Ben ba­ba­mın ca­mi­de na­maz kı­lar­ken ya­nın­day­dım. Han­çer­len­di­ği ak­şam­dan son­ra, sa­ba­ha ka­dar yü­re­ğim ya­nı­yor di­ye ağ­la­dım. Ar­dın­da ke­ke­me ol­dum. Ba­ba­mın ölü­mü de be­ni çok üz­dü. Ba­ba­mın ölü­mü­ne uzun yıl­lar ina­na­ma­dım ve onun me­za­rı­na hiç git­me­dim. Uzun yıl­lar me­za­rın ya­nın­dan bi­le geç­me­dim. Öl­dü­ğün­den do­la­yı da ona de­rin­den kı­rıl­dım, küs­tüm.”

Bu kı­rıl­ma­nın onun dün­ya gö­rü­şü­nün şe­kil­len­me­sin­de­ki iz­le­ri­ni eser­le­rin­de ta­kip et­mek müm­kün­dür.

Ke­mal Sa­dık bir hal­kı­yat (folk­lor) araş­tır­ma­cı­sı ve der­le­me­ci­si ola­rak işe baş­la­dı. İlk der­le­me ese­ri Ağıt­lar 1943’te Ada­na Hal­ke­vi ta­ra­fın­dan ya­yın­lan­dı. Folk­lor bü­tün eser­le­ri­nin ze­mi­ni­ni ve­ya ar­kap­la­nı­nı oluş­tur­mak­la be­ra­ber, CHP ve sol zih­ni­yet çer­çe­ve­si­ne hap­sol­du­ğu için için­den çık­tı­ğı halk­la il­gi­li or­yan­ta­lis­tik bir ba­kı­şa sa­hip ol­du. İn­ce Meh­me­d’­den iti­ba­ren ba­zı ro­man­la­rı Ba­tı ale­min­de il­gi gör­dü ise, bu so­nuç­ta ya­za­rın ba­kı­şı­nın pa­yı ih­mal edil­me­me­li­dir.

Ya­şar Ke­ma­l’­in şöh­re­ti, se­çim­de ik­ti­da­rı kay­be­den CHP zih­ni­ye­ti­nin DP yö­ne­ti­mi­ne kar­şı kul­la­nış­lı bir ya­zı­cı ola­rak de­ğer­len­dir­me­si ile il­gi­li ol­du­ğu ka­dar, bir Ya­hu­di ha­nım­la ev­li ol­ma­sıy­la da iliş­ki­li gö­rül­mek­te­dir. Ki­tap­la­rı­nı fran­sız­ca­ya çe­vi­ren, bü­tün dün­ya­da mü­es­sir Ya­hu­di lo­bi­le­rin­den ya­rar­la­na­rak No­bel aday­lı­ğı­nı sağ­la­yan o ol­ma­lı­dır. Ya­şar Ke­mal Sov­yet sis­te­mi­nin ül­ke­sin­de­ki Türk top­lu­luk­la­rı­na tak­di­mi­ni uy­gun gör­dü­ğü ya­zar­lar­dan­dı. Bu­nun se­be­bi­ni de tah­min et­mek güç de­ğil­dir.

Tür­ki­ye­’de­ki şöh­re­ti­nin bel­ki de ya­rı­dan faz­la­sı, dı­şa­rı­da ko­ta­rıl­mış ünü ile ir­ti­bat­lı­dır. 20. yüz­yı­lı­mı­zın en bü­yük ro­man­cı­sı Ya­şar Ke­mal ola­bi­lir mi? Onun Ha­lit Zi­ya, Pe­ya­mi Sa­fa, Ah­met Ham­di Tan­pı­nar, Ta­rık Buğ­ra gi­bi bü­yük ro­man­cı­la­rın sa­fın­da ol­ma­dı­ğı­nı ra­hat­lık­la söy­le­ye­bi­li­riz. Ba­şal­tı­na ini­lin­ce ra­kam bir hay­li ka­ba­rı­yor. Onun Ke­mal Ta­hir gi­bi ya­za­rak ha­ki­kat ara­yı­cı­lı­ğı yap­mak gi­bi bir alış­kan­lı­ğı ol­ma­dı­ğı­nı da bi­li­yo­ruz. Bel­ki bir­çok ro­man yaz­mış­tır ama 1950’ler­de­ki eş­kı­ya kah­ra­ma­nı İn­ce Me­me­d’­in sağ­la­dı­ğı şöh­re­tin üs­tü­ne çı­ka­ma­mış­tır. O ro­ma­nın te­zi ile son eser­le­ri ara­sın­da fark bul­mak da güç­tür. Bu an­lam­da ye­rin­de sa­yan Ya­şar Ke­mal, ön­ce ide­olo­jik fark­lı­lı­ğı ile te­ma­yüz et­miş, son yıl­lar­da ise et­nik bir kim­lik is­na­dı­nı şöh­re­ti­ne uy­gun bul­muş­tur.

Ta­rih­çi Cez­mi Yurt­se­ver, onun ba­ba­sı­nın me­za­rı­nın bu­lun­du­ğu kö­yü­ne git­miş, aşi­re­ti­nin ba­zı men­sup­la­rıy­la gö­rüş­müş­tür. Ai­le Li­va aşi­re­ti­ne men­sup­muş. Aşi­re­tin bey­le­ri­ne “Gül­han­bey­le­r” de­ni­lir­miş. Sa­vaş es­na­sın­da Er­me­ni ve Rus­lar sal­dı­rı­la­rı­na kar­şı top­rak­la­rı­nı sa­vun­muş­lar. Os­man­lı or­du­su­nun çe­kil­me­si üze­ri­ne aşi­ret çok sa­yı­da şe­hit ve­re­rek Bit­li­s’­e göç­müş ve ni­ha­yet Çu­ku­ro­va­’ya hic­ret et­mi­ş…

Aşi­re­tin is­mi olan "Li­va" San­cak/bay­rak de­mek­tir. Yurt­se­ve­r’­in  gö­rüş­tü­ğü aşi­ret men­sup­la­rın­dan Ha­san Yü­cel bey “Bi­zim aşi­ret Türk asıl­lı­dı­r” de­miş.

Ta­bi­i Ya­şar Ke­ma­l’­in Tür­ki­ye dı­şın­da “Tür­k” ola­rak bu ka­dar il­gi­ye maz­har ol­ma­sı müm­kün de­ğil. Öy­ley­se? Adı­nı de­ğiş­tir­di­ği gi­bi, et­nik kim­li­ği­ni de de­ğiş­ti­re­bi­lir!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: D. Mehmet Doğan
03-03-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MÜSLÜMAN GÖZÜYLE KISA BİR YAŞAR KEMAL PORTRESİ
Online Kişi: 23
Bu Gün: 8 || Bu Ay: 5.998 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.860 || Toplam Tıklanma: 52.114.886