ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 3416
Yazar: Ebubekir Sifil
Kur’an’ın Tarihselliği İddiası Ya da 'Allah’a Din Ögretmek'

Kur’an’ın Tarihselliği İddiası Ya da 'Allah’a Din Ögretmek'Ku­r’­an’­ın ta­rih­sel­li­ği­ni sa­vu­nan­la­rın, id­di­ala­rı­nı, “Ku­r’­an’­da şu ko­nu şöy­le yer al­mış; öy­ley­se Ku­r’­an ta­rih­sel ol­ma­lı­dı­r” man­tı­ğı­na da­yan­dır­ma­sı son de­re­ce an­lam­lı­dır. On­lar da ga­yet iyi bi­li­yor ki, ta­rih­sel­lik da­va­sı­na doğ­ru­dan, açık ve ke­sin bi­çim­de de­la­let eden bir Ku­r’­an nas­sı yok­tur. Ol­ma­yın­ca ne ya­pı­yor­lar? Atı ara­ba­nın ar­ka­sı­na ko­şu­yor­lar!

Bu da­va­nın “but­la­nı­”, ön­ce tes­bi­ti ya­pıp/ka­ra­rı ve­rip, ar­dın­dan bu tes­bi­te/ka­ra­ra de­lil te­da­ri­ki­ne bak­mak şek­lin­de ken­di­ni gös­te­ren ha­re­ket tar­zın­dan bel­li. Da­ha ev­vel Tev­rat ve İn­cil me­tin­le­ri­nin ta­rih­sel­li­ği ko­nu­sun­da mo­der­nist Ya­hu­di ve Hris­ti­yan araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan ya­pıl­mış yı­ğın­la ça­lış­ma bu ko­nu­da on­la­ra is­te­me­dik­le­ri ka­dar ar­gü­man sağ­lı­yor. On­la­ra dü­şen sa­de­ce, Tev­rat ve İn­cil bağ­la­mın­da ya­pıl­mış söz ko­nu­su ça­lış­ma­la­rı Ku­r’­an bağ­la­mı­na uyar­la­mak! Eh, bu ka­da­rı­nı da ya­pı­ver­sin­ler de­ğil mi!..

Efen­di­miz (s.a.v)’in, “Ka­rış ka­rış, ar­şın ar­şın siz­den ön­ce­ki­le­rin yo­lun­dan gi­de­cek­si­niz. Hat­ta on­lar bir ker­ten­ke­le de­li­ğin­den içe­ri gir­se, siz de gi­re­cek­si­ni­z” 1 tar­zın­da­ki uya­rı­sı -Al­lah bi­lir ya- tam da bu tav­ra işa­ret edi­yor. Bu­ra­da­ki “ker­ten­ke­le de­li­ğin­den gir­me­” ben­zet­me­si üze­rin­de cid­di­yet­le du­rul­ma­lı­dır. Bir in­san ker­ten­ke­le de­li­ğin­den içe­ri gi­re­mez. Efen­di­miz (s.a.v) bi­ze, “On­lar bir in­sa­nın ker­ten­ke­le de­li­ğin­den gir­me­si gi­bi ol­ma­ya­cak iş­ler ya­pa­cak­lar; siz de on­la­ra uya­rak o iş­le­ri yap­ma­ya baş­la­ya­cak­sı­nı­z” de­mek is­ti­yor ol­ma­lı­dır. İla­hî ke­la­mın ta­rih­sel­li­ği­ni sa­vun­mak tam da böy­le bir şey!..

Ak­lı ba­şın­da hiç­bir ta­rih­sel­ci, ta­rih­sel­ci­li­ğin kay­na­ğı­nın Müs­lü­man­lar ol­du­ğu­nu söy­le­mez, söy­le­ye­mez. Bir ya­hu­di için Tev­rat met­ni­nin ve bir Hris­ti­yan için İn­cil met­ni­nin ta­rih­sel­li­ğin­den bah­set­mek ka­dar ta­bi­i bir şey ola­maz. Zi­ra bu me­tin­le­rin ta­ri­hin bel­li dö­nem­le­rin­de in­san eliy­le oluş­tu­rul­du­ğu, ay­rı­ca de­lil­len­di­ril­me­ye ih­ti­yaç duy­ma­ya­cak ka­dar açık ve biz­zat Ya­hu­di ve Hris­ti­yan­lar ta­ra­fın­dan da tes­lim edi­len bir ha­ki­kat.

Pe­ki ya Ku­r’­an?

“Nü­zul dö­ne­mi­nin özel­lik­le­ri­nin dik­ka­te alın­dı­ğı­nı gör­dü­ğü­müz ayet­ler ve­ya mu­ci­ze muh­te­va­lı kıs­sa­lar ih­ti­va edi­yo­r” gi­bi bir ge­rek­çey­le Ku­r’­an’­ın “ta­rih­se­l” bir me­tin ol­du­ğu­nu söy­le­mek ne ka­dar doğ­ru olur? Ya Ku­r’­an’­da “ger­çek­li­ği ol­ma­yan abar­tı­lı an­la­tım­la­r” bu­lun­du­ğu­nu söy­le­me­nin iman­la bağ­da­şır ya­nı var mı­dır?

Prob­lem şu­ra­da: Bu bey­ler Ku­r’­an’­a inanç/iman me­se­le­si ola­rak de­ğil, “bi­li­m” me­se­le­si ola­rak yak­laş­ma id­di­asın­da­lar. Aca­ba bu­ra­da­ki “bi­lim­sel­li­ği­n” kri­te­ri­ni kim ko­yu­yor? Bu­ra­da ne ka­dar “ob­jek­ti­f” olu­na­bi­lir?

Ha­ki­kat o ki “ta­rih­sel­ci­li­k” da­va­sı­nın te­me­lin­de, “fark­lı­“ bir Al­lah ta­sav­vu­ru mev­cut­tur. Zi­ra me­se­le­ye ta­rihsel­ci­le­rin göz­lü­ğüy­le ba­ka­cak olur­sak şöy­le de­mek du­ru­mun­da ka­la­ca­ğız: “Al­lâ­mu­’l-ğu­yû­b”, “bi kül­li şe­y’­in Alî­m” ve de “­dil-i mut­la­k” olan Yü­ce Al­lah, in­san­lı­ğa, kı­ya­me­te ka­dar yol gös­ter­sin di­ye gön­der­di­ği son me­sa­jın­da, o me­sa­jın ilk mu­ha­tap­la­rı­nı dik­ka­te alıp, son­ra­ki bin­ler­ce yıl için­de ge­le­cek olan ku­şak­la­rı dik­ka­te al­ma­mak­la ya o ilk mu­ha­tap­la­ra ya da da­ha son­ra ge­le­cek olan ku­şak­la­rın ta­ma­mı­na ada­let­siz dav­ran­mış­tır. Bi­ri­le­ri has­bel be­şer hır­sız­lık yap­tı­ğın­da eli ke­si­le­cek, adam öl­dür­dü­ğün­de kı­sas gün­de­me ge­le­cek; ama da­ha son­ra­ki­ler da­ha ha­fif ce­za­lar­la kur­tu­la­bi­le­cek!! Bu na­sıl ada­let?

Ya da ta­rih­sel­ci­le­re di­ye­ce­ğiz ki: “Siz di­ni­ni­zi Al­la­ha mı öğ­re­ti­yor­su­nuz? Hal­bu­ki Al­lah, gök­ler­de ne var, yer­de ne var­sa bi­lir. Al­lah her şe­yi hak­kıy­la bi­len­dir.” 2

1 el-Buhârî, "Enbiyâ", 51; Müslim, "İlim", 6…

2 49/el-Hucurât, 16.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ebubekir Sifil
04-03-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Kur’an’ın Tarihselliği İddiası Ya da 'Allah’a Din Ögretmek'
Online Kişi: 16
Bu Gün: 214 || Bu Ay: 8.750 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.941 || Toplam Tıklanma: 52.157.248