Ey Peygamber! Sana da, mü'minlerden senin izince gidenlere de Allah yeter.
Enfal: 64
Ticarette yalan yere yemin, tüccarın zannınca malın kârını artırır. Halbuki hakikatte bereketi giderir.
Buhari, Büyu', 26
Hiç kimse kötüyü kötü olduğu için seçmez; iyiyi, mutluluğu ararken düşer bu yanlışa.
Mary Wollstonecraft
Rota Haber Son Dakika!




Kategori : TÂRİH / TÂRİHİN ARA SOKAKLARI
Okunma sayısı: 196
 
 
BİZ YEDİKITA'YI SEVDİK!
 
 

Bu kapağa iyi bakın!

Aylık tarih ilim ve kültür dergisi Yedikıta, Nisan sayısında farklı bir kapakla okuyucuyu selamlamış.

 

Bu kapağa iyi bakın!

Yeni Datka'lar lâzım bize...

Derginin kapağında, Türkistan Tarihinde Bir Kadın Kahraman Kurmancan Datka’nın karargah olarak kullandığı çadırın önünde çekilmiş fevkalade haşmetli tesettürüyle at üstünde bir resmi yer alıyor.

Datka bir unvan; hakim, idareci manasında. Emperyalist Rus ordusuna karşı Kırgızistan’ın Altay havalisinde cereyan eden mücadelenin baş kahramanı olarak Kumancan Hatun’a Buhara Şeyhülislamının fetvasıyla bu unvan veriliyor. Yıl: 1876.

1877’de Osmanlı Rus Harbi’nin patlak vermesi üzerine Avrupa cephesinde vazifeledirilen Plevne’de pek çok mühim çarpışmayı kazanıp Edirne’yi ve Ayastefanos olarak anılan Yeşil Köyü ele geçirerek 31 Ocak 1878’de Osmanlıları ateşkese zorlayan ve Hokand/ Fergana’nın ilk Rus valisi olan Mihail Skobelev’e karşı verdiği dentansı istiklal mücadelesi hakikaten içimizdeki tarih sevdasını alevlendirecek kadar heyecanlı sahnelerle dolu.

30 sene Kırgızların başında bulunarak onların huzur içinde yaşamalarını temin eden, sahip olduğu yüksek manevi gücü ilmi dirayet ve liyakati devlet ve millet umûruna hasreden Altay hükümdarı Alimbek’in hanımı bu ağa kadın, bu şeyha, 96 yaşında 1907’de vefat ettiğinde 100’e yakın torun ve torun çocuğu bırakmış.

Altay Dağlarının bu kadim hakimi Ziynet mahlasıyla pek çok şiire imza atmış bir hatun şair aynı zamanda.

Elbette ki bu destanvari hayat, bir kapıya bende olmayan insanlara nasip olacak bir devlet değil. Kurmancan Datka’nın da bir mürşidi var: Meşayıh-ı Müceddidiyye’den Salahuddin bin Mevlana Siracüddin k.s. Sâkıb mahlasıyla yazılmış şiirlerinden oluşan bir divanı var. Vefat tarihi şah müridesinden 3 yıl sonra; 1910. Kabirleri, Kırgızistan’ın Oş şehri Sermezar kabristanında.

Şu anda medresesi Ruslar tarafından otel ve kahvehane olarak kullanılıyor. 1940’da yıkılan mescid ve türbesinin malzemeleri ise bir kulüp inşaatında kullanılmış.

Sebeb Ey!..

Velhasıl bu dosyayı okumaya doyamadık. Aktüel dergi kapaklarındaki hanımefendi portrelerinden sonra bu kadın olmanın haysiyetini ve şanını ufuklar ötesine yansıtan yarı renkli kapağı çok sevdik ve anlamlı bulduk.

Kapaktaki o dirayetli, liyakatli manevi otorite olan bir Türk hanımefendisine ait çok çağrışımlı sevimli fotoğrafa bir kere daha bakıyor ve tebessüm tazeliyoruz.

Biz Yedikıta’nın zarfını da mazrufunu da sevdik. En azından bir bayinin önünden geçerken durun ve bu sevimli kapağa bir de siz nazar edin deriz…

Bazan bir fotoğraf ciltlerce kitaptan fazlasını söyler!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

 



 
 
Yazar: Yavuz Gencer
25-04-10
 
  E mail: Haberkültür.net  
 
 
 
 
Yorumlar:0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİZ YEDİKITA'YI SEVDİK! / TÂRİHİN ARA SOKAKLARI Kategorisi


YÜZYILIN SOYKIRIMI




VAR OLMAK- Nurettin Topçu




SRATEJİK DERİNLİK- Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu




İSLÂM'IN SİYASALLAŞMASI- Kemâl H. Karpat




BOŞLUK




SON YORUMLAR

h huseyin
daha neler yolda
yazıyı buraya getirenlere,yorum yazan uğurlu hocama teşekkür ederim.şimdi mevcut meseleler duru...
08-02-12



Solak
Ha gayret
Dikkatinizin isabetli, azminizin sürekli olması dileğiyle elinize sağlık....
08-02-12



uğurlu
Gönül
Ey gönül, gönül gel koybolma. Yoğrul, yoğrul ve doğrul da gel....
07-02-12



uğurlu
Aciliyet arz etmektedir
Evet, eğitimde darbenin izleri müfredatta sistemde var ama en belirgin hali kesintisiz sekiz yı...
07-02-12



hümeyra
güzel
çok güzel olmuş arkadaşım......
07-02-12



N. Arısu
Ne anladığınıza bağlı
Yeniden Milli Mücadele Hareketi, bu harekete mensubiyet duysun duymasın, hüsnüniyet s...
06-02-12



İbrahim Hoca
Görüntü
Ulen içinde yaşadığınız, hatta sömürdüğünüz bu toplumu ve değerlerin...
06-02-12



i tuncer
kaybolan yıllar
Hem yazanlara hem de okuyarak bize hazır lokma haline getiren ahmet hocama teşekkürler. Anlatıl...
06-02-12



uğurlu
Kendini bulma hâli: Sûkut
'Öyle bir sûkutun var ki; Sûkutsuzların da, sûkutu var sûkutunda....
04-02-12



uğurlu
Eskimeyen hatıralar ve dostluklar
Bazen olur:Rüyalarda yaşamak,Hayallerde dlaşmak,Muhabbet ie hem-hâl olmak bir hoş dem olu...
04-02-12




G. Kodu:
d722e
 
Kodu Gir

Online Kişi: 8
Bu Gün: 5 Bu Ay: 374 Toplam Ziyaretçi: 36466 Toplam Tıklanma: 519733
Copyright © 2009 AlanJaweb