ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1658
Yazar: Kerime Yıldız
İYİ Kİ BEATLES'İ BİLMİYORUM!

İYİ Kİ BEATLES'İ BİLMİYORUMSanırsın Beatles, Amca Oğulları

Bâ­zen gün­de­mi çok ge­ri­den tâ­kip edi­yo­rum. Ku­sû­ru­ma bak­ma­yın.

Ga­ze­te­mi­zin mu­hâ­bi­ri Enes Ba­ba­can, 1 Ma­yıs afi­şin­de­ki Be­at­le­s’­ı li­se­li genç­ler san­mış. Ne ge­yik­ler ne ge­yik­le­r… Ma­şal­lah, her­kes Be­at­les uz­ma­nı ol­du. “Be­at­les is­mi ne­re­den ge­li­yor?” di­ye sor­san ce­vap ve­re­me­ye­cek bir alay zır­câ­hil, sos­yal med­ya­da, “Böy­le câ­hil bir ga­ze­te ka­pan­sın.” di­ye­cek ka­dar ile­ri git­ti. Ne di­ye­yim, si­zin ma­hal­le­den kız is­ter­sek ver­me­yin. Biz­den de kız al­ma­yın.

Afi­şi gör­düm. Bal gi­bi li­se­li genç­le­ri pro­vo­kas­yo­na dâ­vet eden bir afiş. Da­ha ev­vel, Be­at­le­s’­ın o  fo­toğ­ra­fı­nı gör­me­yen bi­ri­nin de bal gi­bi li­se­li genç­ler zan­ne­de­ce­ği bir fo­toğ­raf. Afiş de­şif­re ol­du ya çe­vir ga­zı yan­ma­sın: “A­aa Bi­dıl­s’­ı bil­mi­yo­ooo­” San­ki asıl ko­nu­muz bu.

Ber­kin El­van için de ey­lem çağ­rı­sı yap­tı­lar. Si­yah be­yaz kor­ku fil­mi gi­bi. Hary Pot­te­r’­da­ki hort­ku­luk­lar gi­bi. Sey­re­din­ce in­sa­nın ca­nı çe­ki­li­yor. Rü­yâ­sın­da gö­ren sıç­ra­yıp uya­nır. Son­ra ne ol­du? “Ben öy­le de­mek is­te­me­dim.” di­ye hep be­râ­ber çark et­ti­ler.

Bu se­fer, hort­ku­luk­lar ye­ri­ne, okul bi­tin­ce zıp­la­yan li­se­li po­zun­da­ki  Be­at­le­s’­ı kul­lan­dı­lar. Ne ka­dar mâ­sum de­ğil mi? İn­sa­nın Tak­si­m’­e  gi­de­si ge­li­yor.

Ya ar­ka­daş, bir ke­re de ka­lı­bı­nı­zın ada­mı olun. Bir ke­re de be­del öde­yin. “E­vet, biz li­se­li genç­le­ri so­ka­ğa ça­ğır­dık.” di­ye­cek ba­ba­yi­ğit ne­re­de? Bu se­fer im­dât­la­rı­na Be­at­les ye­tiş­ti.

Be­at­les gru­bu­nun mü­zik ka­abi­li­ye­ti­ni tar­tış­mam. Var­dı ki bu ka­dar ba­şa­rı­lı ol­du­lar. Ama fel­se­fe­le­ri, ya­şa­yış­la­rı beş pa­ra et­mez. Hip­pi­le­rin iyi âi­le ço­cu­ğu ver­si­yo­nu. Ne de ol­sa İn­gi­liz­ler. Kra­vat ve ta­kım el­bi­sey­le iş­lem ta­mam.

Bu hip­pi­le­rin, he­sap­ta fel­se­fe­le­ri var­dı.  60’lar­da, sa­vaş ol­ma­yan, öz­gür bir dün­yâ is­ti­yor­lar­dı. Ta­mam sa­vaş ol­ma­sın, ne ol­sun? Uyuş­tu­ru­cu, al­kol, seks. Ad­la­rı da çi­çek ço­cuk­lar­dı. “Sa­vaş­ma, se­viş!” di­ye baş­la­dı­lar; “Ça­lış­ma, se­viş!” e var­dır­dı­lar. Ee­e, kim ça­lış­sın? Kim ça­lı­şır­sa ça­lış­sın, umur­la­rın­da mı? Pis­lik için­de ya­şı­yor­lar­dı. Din yok, âi­le yok. Gü­yâ ka­pi­ta­liz­me kar­şıy­dı­lar ama, ka­pi­ta­liz­min ye­ni si­la­hı olan uyuş­tu­ru­cu ve seks ti­câ­re­ti­ni can­lan­dır­mak için kul­la­nıl­dık­la­rı­nı bil­mi­yor­lar­dı. Hip­pi­lik, hip­pi­ler­le bir­lik­te yok ol­du. Ne ya­zık ki dün­yâ­ya çok kö­tü bir mî­ras bı­rak­tı­lar.

Bun­la­rın bir de yol­la­ra düş­me ve Uzak­do­ğu fel­se­fe­si me­ra­kı var­dı. Be­at ku­şa­ğı­nın tem­sil­ci­le­rin­den Jack Ke­ro­ua­c’­ın  “On The Ro­ad-Yol­da­” ki­ta­bın­dan yo­la çı­ka­rak, Hin­dis­tan ve Ne­pal için yol­la­ra düş­tü­ler. Hi­kâ­ye­… O yıl­lar­da, Ne­pal uyuş­tu­ru­cu cen­ne­tiy­di. Ne­pa­l’­e gi­der­ken mec­bû­ren Tür­ki­ye­’den ge­çi­yor­lar­dı. Bi­zim ba­tı hay­ra­nı öz­gür, sol­cu genç­ler , da­ha doğ­ru­su bi­zim “çi­çek ço­cuk­la­r”, bun­la­rı bir halt sa­nıp kal­dık­la­rı bit­li pi­re­li otel­ler­de zi­yâ­ret edi­yor­lar­dı.

İş­te bu mis­kin­le­rin en bü­yük pro­pa­gan­da araç­la­rı mü­zik­ti. Be­at­le­s’­ın il­ham kay­na­ğı da bun­lar­dı. Özel­lik­le John Len­non, bir hip­pi gi­bi ya­şı­yor­du. Be­at­le­s’­ın bâ­zı şar­kı­la­rın­da uyuş­tu­ru­cu çağ­rı­sı var­dı. 1930’lar­da Ame­ri­ka­’da es­râ­rın ya­sak­lan­ma­sı ile zor za­man­lar ya­şa­yan uyuş­tu­ru­cu pi­ya­sa­sı, hip­pi­ler ve Be­at­les gi­bi mü­zik top­lu­luk­la­rı sâ­ye­sin­de kal­kı­nıp dün­yâ­yı ze­hir­le­me­ye de­vâm et­ti­ler.

“A­aa Bi­dıl­s’­ı bil­mi­yo­oo­” di­ye­rek ken­di­si­ni ay­rı­ca­lık­lı sa­nan za­val­lı­lar!

Ay­na­ya ba­kıp ken­di­niz­le alay edin. Be­at­les din­le­di­ği­niz ka­dar ki­tap da oku­yun. Bi­raz, va­ro­luş­çu­luk, hip­pi­ler ve Ame­ri­ka­’da­ki be­at’­le­ri araş­tı­rın. O afiş­te öz­gür­ce zıp­la­yan li­se     ta­le­be­si kı­lık­lı Be­at­les üye­le­ri­nin ge­ri­sin­de­ki vah­şi ka­pi­ta­liz­mi gö­rün. Üz­gü­nüm, am­ca oğul­la­rı­nız gö­rün­dük­le­ri ka­dar mâ­sum de­ğil. Tıp­kı ge­zi­ci­ler gi­bi.

Bir çift la­fım da Za­man Ga­ze­tesi­’ne. “As­ga­ri mü­zik bil­gi­si olan Be­at­le­s’­ı bi­lir.” di­ye, bi­zim ga­ze­tey­le dal­ga­sı­nı geç­miş. Si­ze ne olu­yor anam ba­bam? Ce­ma­at ev­le­rin­de, ri­sâ­le ara­sı Be­at­les mı din­li­yor­su­nuz?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
05-05-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İYİ Kİ BEATLES'İ BİLMİYORUM!
Online Kişi: 19
Bu Gün: 157 || Bu Ay: 8.761 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.153 || Toplam Tıklanma: 51.931.826