ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2119
Yazar: Mücahit Öztürk
Çocuğumuzun bilgisayar bağımlısı olduğunu nasıl anlarız?

ÇOCUKLAR SORARAK ÖĞRENİRAslında çocuğumuzun bilgisayarla ilişkisinin sağlıksız bir hal aldığını anlamak, hiç de zor değildir. Bir çocuğun doğal olarak yapması gereken aktiviteler bellidir. Oyuncakla oynamak, tek başına ya da yaşıtları ile oyun kurmak büyük bir keyif verir çocuklara. Oyun çocukların duygusal gıdasıdır adeta. Arkadaşları ile birlikte olmak, onlarla oynamak, sohbet etmek en önemli ihtiyaçtır onlar için. Enerjilerini boşaltacakları sportif faaliyetler, becerilerini sergileyecekleri müzik, resim, drama gibi sanatsal etkinlikler, en temel rahatlama araçlarıdır. Ailesiyle birlikte vakit geçirmek, ziyaretlere gitmek, gezmek, huzur verici eylemlerdir çocuklar için.

Ancak tüm bu gelişimsel olarak normal süreçleri alt üst eden bir alet girdi evlerimize. Oyuncakların yerini akıllı telefonlar, tabletler aldı. Sokakta oynanan oyunlarının yerine, masa başında oynanan bilgisayar oyunları geçti. Mahalle arkadaşlarının yerini, sanal oyun arkadaşları aldı. Evden dışarı çıkmaz, derslerini çalışmaz, ödevlerini yapmaz, kitap okumaz, evdeki sorumluluklarını yerine getirmez oldu çocuklarımız.

Eğer bilgisayar genel olarak çocuğun sosyal hayatını etkileyen bir alet haline geliyor, örneğin çocuk “sizinle gezmeye gelmem, dışarı çıkmam, top oynamaya gitmeyeceğim” demeye başlıyor ise, durum alarm veriyor demektir. Hayatın merkezini bilgisayarın alması, buna bağlı olarak da sosyal aktivitelerde azalma ya da yok olma artık çocukta bağımlılık gelişiyor anlamına gelir.

Bilgisayarla geçirilen sürenin artmasıyla birlikte, çocuk gerektiği gibi ve yeterli ders çalışamadığı için akademik başarı düşer. Başta arkadaş ilişkileri olmak üzere, sosyal ilişkilerinde ciddi problemler ortaya çıkar. Arkadaşlarıyla olan diyaloğu azalır. Onları arayıp sormaz. Onlar aradığında da karşılık vermez. Çünkü kendisine sanal bir arkadaş dünyası oluşturmuştur. Bilgisayarla meşgul olmaya bağlı olarak giderek düşen ders başarısı ve arkadaşları ile birlikte olma süresinin azalması bağımlılığın önemli bir habercisidir.

Çocukları uzun süre aynı mekânda ve aynı işte tutmak hayli zordur. Bir süre sonra sıkılır, iş ve mekân değiştirirler. En sevdiği oyunlardan dahi bıkıp, başka bir oyuna geçerler. Oysa bazı çocuklar masadan kalkmadan bilgisayar başında saatlerce kalabilmektedirler. Hatta bazen yemeği içmeyi unutacak kadar. Bilgisayarı bir türlü kapatamazlar. Sürekli biraz daha süre isterler. Bu durum bilgisayarın yaşamda her şeyin önüne geçtiği anlamına gelir ki bu bağımlılık demektir.

Çocuğun bilgisayar ile ilgilenmesi engellendiğinde verdiği tepki de bağımlılık açısından çok önemlidir. Bağımlı çocukları bilgisayar başından kaldırmanız hayli zordur. Tüm uyarılarınıza rağmen adeta ayrılamazlar bilgisayar ekranından. Onlar için temel ihtiyaç haline gelmiştir bilgisayar. Engellediğinizde büyük krizler çıkar. Çocuğun tepkisi çok fazla ve abartılı olur. Bağırıp çağırmaktan, kırıp dökmeye, öfke ve ağlama nöbetlerinden fiziksel şiddet uygulamaya dönen bu hal bağımlılığın oluştuğu anlamına gelir.

Önümüzdeki hafta çocuğumuzun bağımlı olmaması için ne yapmamız gerekir onu paylaşacağım sizlerle.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mücahit Öztürk
30-08-15
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Çocuğumuzun bilgisayar bağımlısı olduğunu nasıl anlarız?
Online Kişi: 23
Bu Gün: 204 || Bu Ay: 4.758 || Toplam Ziyaretçi: 2.212.653 || Toplam Tıklanma: 52.079.933