HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazýlar
Okunma Says: 4781
Yazar: Ahmet Selim
HER ÝMAMIN MÜÇTEHÝD OLMASI MI LÂZIM?



Bir merâkm var

Aydnlar,
din eitimi hakknda daima düünce ifade etmitir. Mesela demitir ki; din adamlar bilgili olsun, sadece naklî bilimleri deil aklî bilimleri de örensin, hurafelere ve delilsiz belgesiz bilgilere önem vermesin, çada deerleri de kavrasn, vs, vs...

Din eitimini kendi haline brakrsak, yetersiz kiiler elinde yanltc ve yozlamalara sürükleyici bir yabanclama yaanacan, dinin aslndan uzaklalacan yazan, konuan nice eski CHP'lileri hatrlyorum. çlerinde ciddi kalem sahipleri de vard, ortalama okur yazarl olanlar da. Denilebilir ki, aydnlarn her çeidinde bir miktar din eitimi eletirmenlii vardr! Günlük hayatn ak içindeki ilikilerde ve sohbetlerde bile, siyasetten undan bundan konuulurken, bir ara dinin nasl anlalmas, nasl örenilmesi, hangi din anlaynn daha doru olduu hususlarnda çeitli parantezler açlr. Eskiden beri böyledir. Mesela, CHP'nin dine scak bakmad tarznda bir yaktrmann var olduu, aslnda CHP'nin din istismarna ve bilgisiz düüncesiz hurafe ve menkbe dindarlna kar olduu, çada ve samimi din ilgilerine ise hep taraftar bulunduu anlatlrd. Kasabalarda köylerde bile böyle muhabbetler çoktu. Çada din anlaynn ve eitiminin nasl olmas gerektiiyle ilgili olarak çeitli görüler ve öneriler ifade edilirdi. Bu istikamette yazlm kitaplar ve makaleler çoktur.

 

Hadis ilminde "rivayet" kelimesi bir özel stlahtr (terimdir) ve senet konusudur. Buna ramen hadis rivayetleri eletirilir, "rivayet ve dirayet" açlarndan intikada tabi tutulur. Buna karlk hiçbir mahfuziyeti ve mazbutiyeti olmayan ve günlük dildeki rivayete, yani söylentiye dayanan baz bilgiler, çeitli dinlerde veya dini kollarda ve dallarda çokça vardr; lakin ve aydnlar onlar mutlak veri gibi kabullenirler ve hiç eletirmezler, tahkik ezmezler! Eletiri sadece bizim toplumsal hayatmzn genellikle paylalan normal akna yöneltilir!

 Bir cami imamnn, bir vâizin din âlimi olmas beklenmez. Olursa iyi olur da hepsinin öyle olmas mümkün deildir. Önem tayan husus, genel çerçeveyi ve istikameti iyi tanmas ve görevinin gerektirdii bilgileri oradan almas ve uygulamasdr. Ama onlardan neler istenir neler! Mukayeseli hukuku bilsin, fikrî hayat bilsin, Bat'y Dou'yu deerlendirebilsin, akl'la bilim'le bilgiyle ilgili felsefelere aina olsun, neler, neler... Bazen sormuumdur, "slam yanl anlalyor ve anlatlyor derken, bunu acaba hangi birikimine (müktesebatna) dayanarak söylüyorsun, sen neler biliyorsun? zin verirsen birkaç test sorusu vaz edeyim!" Aramzda yaptmz bu tarz konumalarn o kadar çok hatras var ki içimde. Çou rahmetli oldu o dostlarn, arkadalarn; fakat söyledikleri de portreleri de içinde capcanl duruyor.

 imdi bahsi, asl balamak istediim yere getiriyorum. Bu entel eletiriler hangi din adamlar, hangi din anlay, hangi din eitimi içindi?

 Mesela ia'y ve onlarn "masum imam" telakkisini eletiren bir entele ve rasyonaliste ben hiç rastlamadm, Aleviliin baz rivayetlerini ve dedelerinin bilgi seviyesini eletiren bir ilerici aydna da rastlamadm. Eletiri basksna tabi tutulan sadece Hanefi-Maturidi Sünniliktir, onun din adamlardr, onun din eitimidir! Bu biraz tuhaf gelmiyor mu size? Ben bunu öteden beri yadrgammdr ve hiçbir izahn bulamammdr.

 Birisi bir kitabn baz bölümlerini delil gösteriyor. O kitabn kimin tarafndan derlendii bile belli deildir, kendisine izafe edilen zata aidiyeti ise hiç belli deildir. Ho bir kitaptr ama anonim gibi bir eydir. Buradan delil olur mu? Holuklarn alrsn boluklarn brakrsn, yani faydalanabilirsin ve asl eletiri burada gereklidir. Fakat tam tersi yaplyor. Bunlar "mutlak veri" kabul eden bir "batnî pozitivizm ve rasyonalizm" ile Maturidi-Hanefi Sünnilik eletiriliyor! Bu da bir imtihan herhalde.

NOT:
Vurgular bize âittir. (Dorulu)

Yazar: Ahmet Selim
25-07-09
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
HER ÝMAMIN MÜÇTEHÝD OLMASI MI LÂZIM?
Online Kii: 26
Bu Gn: 318 || Bu Ay: 5.411 || Toplam Ziyareti: 2.928.389 || Toplam Tklanma: 58.604.045