ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2213
Yazar: Mücahit Öztürk
EV ÖDEVLERİ KÂBUS OLMASIN

Okul ödevleri, ilkokul birinci sınıftan itibaren bazı çocuklar ve aileleri için büyük sıkıntı demektir. Ödev yapmaya karşı çocuğun gösterdiği direnç, ev ortamının gerilmesine, çocukla yoğun çatışmaya ve hatta anne baba arasında büyük sorunlar çıkmasına neden olur. Aslında her çocuk için evde ödev yapmak çok da keyifli bir şey değildir. Hele günümüzde çocuğun ilgisini çekecek teknolojik ortam, oyunlar ve filmler varken çocuğun gayet de sıkıcı bulduğu bir işe yönelmesini beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. O zaman ne yapacağız? Bırakalım çocuklarımız okul ödevlerini yapmasınlar mı? Sadece okulda aldıkları eğitim kaliteli öğrenebilmeleri için yeterli olur mu?

Okul ödevlerini eğitimin bir parçası olarak kabul etmek zorundayız. Çocuğun ödev yapması yalnızca bilgileri pekiştirerek öğrenmeye katkı sağlamak açısından değil, kendine verilen görevi yerine getirme bilinci geliştirmek yani; sorumluluk duygusunun yerleştirmek açısından da çok değerlidir. Bu nedenle anne babanın ödevlere yaklaşımı çok bilinçli ve çözüm üreten tarzda olmalıdır. Her ne şekilde olursa olsun, mutlaka ödevler yapılacak tutumu kadar, ödevleri önemsemeyen ve takip etmeyen tutum da sorunludur.

Çocuğun ödev düzenini belirlerken birçok farklı değişkeni göz önünde tutmalıyız. Bu değişkenler göz önünde tutulmadan anne babanın ödev konusuna yaklaşımı sağlıklı olmayacaktır. Örneğin; çocuğun okulda geçirdiği vakit arttıkça, ödev yoğunluğu azalmalıdır. Sabah evden çıkan akşam 5-6 da eve gelen bir çocuktan 2-3 saat ödev yapmasını beklemek haksızlık olur. Böyle durumlarda hafta içi kısa süreli ödevler verilmeli, asıl ödevler hafta sonuna kaydırılmalıdır. Diğer taraftan her çocuğun öğrenme hızı farklıdır. Çok kolay öğrenen çocuklarda tekrar tekrar aynı konuyu işleyen ödevler vermek sıkıcı olacaktır. Her çocuğun öğrenme şekli de farklıdır. Kimi çocuk dinleyerek, kimi çocuk ise görsel olarak daha iyi öğrenir. Çocuğun zihinsel süreçlerine uygun ödevler vermek gerekir. Ödev yapmakta amaç çocuğun en kısa sürede öğrendiklerini pekiştirmek olmalıdır.

Özellikle ilkokul çağı çocuklarında, ödeve mutlaka eğlenceyi katmalı ve görsel materyalleri ve çizimleri çok sık kullanmalıyız. Ödevlerin içeriği çocuğun motive olması açısından oldukça önemlidir. Günümüzde çocukların çoğu, özellikle yazma ödevlerini sıkıcı bulurlar ve uzun süre yazmak istemezler. Bu nedenle yazma ödevleri az olmalıdır. Okuma ve matematik ödevlerinin eğlenceli hale gelmesini sağlayacak bulmacalara ve test usulü çalışmalara ağırlık verilmelidir.

Ev ödevleri, dikkat sorunu olan çocuklar ve aileleri için çok daha önemli bir çatışma noktasıdır. Bu çatışmayı azaltabilmek için; ev ödevlerinde miktardan çok kaliteye önem vermek gerekir. Büyük ödevler küçük ödevlere bölünmeli, çocuğun sıkıldığını ya da anlamadığı hissedildiğinde üzerine gitmek yerine, özel molalar verilmeli ancak bu molalar uzun tutulmamalıdır. Dikkat sorunu olan çocuklar boşluk doldurma ve test usulü ödevleri daha kolay yaparlar ve daha az sıkılırlar. Bu nedenle ödevlerin içeriğine de dikkat edilmelidir. Okuldan geldikten kısa bir süre sonra ödeve başlanmalıdır. Çünkü uzun süreli molalarda, çocuğu ödeve başlatmak hayli zor olabilir. Çocuğun ödeve başlamasında ona yardımcı olunmalı ve ödev yaparken sık sık kontrol edilmelidir. Çocuk ödev yaparken sizi yanında istiyor ise bir müddet çocuğun yanında kalınmalıdır. Yardım istediğinde geri çevirmemeli, ancak dikte ettirici değil, öğretici olunmalıdır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mücahit Öztürk
29-11-15
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
EV ÖDEVLERİ KÂBUS OLMASIN
Online Kişi: 21
Bu Gün: 513 || Bu Ay: 9.117 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.620 || Toplam Tıklanma: 51.937.106