ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 3237
Yazar: C.Yakup Şimşek
TÜRKÇENİN 'EN'LERİ

TÜRKÇENİN 'EN'LERİ Türkçenin en vurdumduymaz, cemaate uymaz ve gözü doymaz topluluğu TDK'dır.
***
Türkçenin en muhteşem ve muhterem çağı Osmanlı devridir; en sönük, kadük, güdük ve hödük Türkçe ise bugünkü dilimizdir.
***
Türkçenin en güzel örnekleri çok uzaklarda, târihî duraklarda, mahzendeki evraklarda ve sararmış yapraklardadır.
***
Türkçenin en büyük ustaları mâzîde örtülü, kapıları sürgülü ve türbede gömülü hâldedir. (Bugünkü bozuk dil, yeni üstadlar yetiştiremez ve en üstün zekâları bile az çok köreltir.)
***
Türkçenin en yaman tezâdı, bir yandan "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" için harekete geçtiğini söylemek; öbür tarafdan bu dilin mevcut güzelliğini ve zenginliğini de unutturup aşağı düşürmektir.
***
Türkçenin en büyük hâinleri, bu dilin asırlık çınar gibi binlerce kelimesine kılıç üşürenler ve onu bugünkü "kavruk-savruk-buruk-vuruk-kuduruk-uyduruk-kıl kuyruk" hâllere kasden düşürenlerdir. 
***
Türkçenin en büyük gaafilleri, gûyâ muhâlif oldukları "Dil Darbesi"nin mahsûlü olan kelimeleri dillerinden düşürmeyenlerdir.
***
Türkçenin en hızlı değiştiği devre, 1935’ten bugüne kadarki 80 yıldır. (Bu seksen senede olan değişme belki 800 senede olmamıştır.)
***
Türkçenin en yersiz kullanılan kelimeleri uydurukçanın maymuncuklarıdır. (Yüzlercesinden birkaçı: açı, algı, araç, aşama, atama, bay, bayan, belge, bilinç, birey, etki, ilgi, ilginç, olay, olumlu, savunmak, sorumlu, sorun, süreç, önemli, özel, özellik, uygulama...)
***
Türkçenin en zavallı tarafı, birtakım uydurma kelime ve kalıpları olur olmaz, kör değneğini beller gibi tekrarlayıp bunlarla çok mühim şeyler anlattığını zannetmektir.
***
Türkçenin en azgın, kızgın ve doludizgin eki “-al / -el; -sal / -seldir...
***

Türkçenin en büyük acısı, Haç şeklinde bir tahtaya (çarmıha) gerilip ayaklarından ve ellerinden çakıldıktan sonra vücûdundaki Arapça / Farsça uzuv ve unsurların kerpetenle, cımbızla lif lif didiklenmesi, lime lime tırmalanıp koparılmasıdır...

***
Türkçenin en büyük yalanı, binlerce kelimenin resmî zorlamayla değil halkın tasvip ve tasdîkiyle kaldırılıp atıldığıdır...


Yazar: C.Yakup Şimşek
14-12-15
E mail: c.yakup_simsek@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
AHMET
EN
Tarih : 14-12-15

Yakup Hocam yine kayıp gitmişti; nihayet yüzünü gösterdi. Bize Türkçenin ENini boyunu gösteren yazılarını bekliyoruz.

 
TÜRKÇENİN 'EN'LERİ
Online Kişi: 17
Bu Gün: 590 || Bu Ay: 9.813 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.636 || Toplam Tıklanma: 51.946.515