ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2178
Yazar: Kerime Yıldız
BU NASIL 'Bizim Diziler' OLUYOR?

BU NASIL 'Bizim Diziler' OLUYOR?TRT ekranında pazar akşamları yayınlanan bir dizi var. Absürt komedi türündenmiş. Komedisi tamam da absürd, iltifat kalır.

Dizide, güçlü bir baba karakteri var. Çok da kuvvetli bir oyunculuk var, hakkını yemeyelim. Öncelikle bunu tebrik etmek lâzım.

Yazılarımı tâkip edenler, önde görünenlerle değil de arkada yutturulanlarla ilgilendiğimi bilirler. Yazayım mı yazmayayım mı derken, Âile Bakanı diziye misâfir olunca yazmak farz oldu.

Sanıyorum iktidar ile ideolojileri arasında sıkışan dizi yapımcıları, yeni yeni formüller üretiyorlar.

Allah aşkına İstanbul’da bizden bir mahallede yaşayan âileyi konu alan dizide, niye başörtülü kimse yok? Yoktan kastım dizi kahramanları mânâsında. Yoksa TRT’ye göz kırpmak için arada bir sokaktan geçen başörtülü var. Diziye misâfir olan Sema Ramazanoğlu’nu istisna tutuyorum tabi.

Doksanlar dizisiyle ilgili olarak da aynı şeyi yazmıştım. Ya arkadaş bir mahallenin câmisi olmaz mı? Gün içinde hiç mi ezan okunmaz? Meselâ, görünmek istemediği müşteriyi atlatmak için gelinine, “câmiye gitti” söylemesini işâret eden ve dükkânında besmele asılı olan Salih Baba, niye cuma namazına gitmez?

Ara ara gözümüze sokulan Gezi günlerinin sembolü boyalı merdivenler ile verilmek istenen mesaj nedir?

Bunlar bir yana, daha ciddî bir sorun var. Başroldeki Polyanna Ceylan, Nevşehir’den kalkıp çocukluk aşkı ile evlenmeye geldi. Önce âilenin müştemilatına yerleşti. Sonra fâre bahânesiyle evin halasının alt kattaki odasına geçti. Sonra da çocuklardan biri evlenince boşalan odaya yerleşti ve sevdiği delikanlı ile aynı katta kalmaya başladı. Yabancı bir kız, evin kızı oldu. Oğlanla aralarında sözlendikleri için bu duruma “Ama” diyenler, art niyetli kişiler demektir artık. Al sana âile tadında kızlı erkekli ev. Nasıl ama tam bizden bir dizi değil mi?

Son bölümde evin halası, kreşte çalışması için yapılan teklifi, “Benim bir âilem var. Önce onlar gelir. Onları bırakıp çalışamam.” diyerek reddetti. Oysa daha önceki bölümlerde, yeğenine heveslenip onun şirketinde sekretercilik oynuyordu. “Hem ev işi yaparım hem kariyer” iddiâsındaydı.

Senaristler, seyirci hâfızası ile dalga mı geçiyorlar yoksa kendi hâfızalarında ciddî sorunlar mı var?

ATV ekranında Kırgın Çiçekler diye klinik bir vak’a var. Reyting uğruna üvey kızına sarkan bir adamdan komiklik üretecek kadar klinik vak’a hem de. Yetimhâne soslu Kavak Yelleri. Yetimhânede barınan kızlara, “Akıllı olun, okuyun, meslek sâhibi olun. On sekiz yaşında dış dünyada tek başınasınız” diyeceği yerde, “Gençsiniz, sevgili yapın.” diyen bir dizi. Etekler bir karış. Herkesin sevgilisi var. Kızların hayatında din diye bir şey yok. Gerçi cenâze sahneleri hâricinde, dizide din adına bir şey yok.

Merak ediyorum, bu diziyi seyredince yetimhâneden bir çocuk evlat edinmeyi düşünenler olmuş mudur? Toplumsal bir yaranın, reyting için entrika üreten bir dizi yüzünden tahfif edilmesi tehlikesi var. Entrika seyrederken esastan uzaklaşmayı kastediyorum. Kırgın çiçeklerin daha da kırılması ihtimâlinden.

Âile ve yetimler meselesine duyarlı dizilerin hâli bu.  

Senaryolardaki mantıksızlıklara, zaman kavramındaki sorunlara hiç girmiyorum.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
30-03-16
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BU NASIL 'Bizim Diziler' OLUYOR?
Online Kişi: 13
Bu Gün: 61 || Bu Ay: 7.878 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.735 || Toplam Tıklanma: 52.151.723