ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2962
Yazar: Burak Gültekin
DEĞİŞEN ANNELİK ANLAYIŞIMIZ

Nazife Şişman

Nazife Şişman'ın derdi derdimiz

Nazife Şişman sistemle hesaplaşması bitmeyen önemli bir yazarımız. Kitabında boş bir cümle bulamazsınız.

‘Gündelik hayat’ ifadesini onlarca kez duyan ancak üzerine birkaç dakika düşünemeyecek kadar yoğun olan ‘modern’ insanlarız. Hızlandırılmış yaşam tarzının ‘vazgeçilmez’ olarak dayatılmasına karşılık dünün değil bugünün tarihinin unutulmasına bir karşı duruştur  Günün Kısa Tarihi. Çok defa karşılaşmamıza rağmen ‘Neden?’ sorusunu neden unuttuğumuzu yüzümüze vururcasına incelemelerle ve sosyolojik çözümlemelerle bizlere hatırlatmış Nazife Şişman kitabında.

Modern anne-kadın

 

Nazife Şişman  - Günün Kısa Tarihi
(+

 
Günün Kısa Tarihi, modernizmin bizlerle bu kadar içli dışlı olmasına rağmen bizleri nasıl bu kadar uyuşturduğunu fark ettiriyor. En çok dikkatimi çeken ise modern anneler üzerine yaptığı gözlem: “Modern ulus-devletlerin ortaya çıkışı, ‘yeni anne’yi geleneksel metodlarla değil, yeni tıp teknolojilerinin ışığında, yeni eğitim metotlarını kullanarak çocuğunu yetiştiren ‘anne-kadın’ı ön plana çıkardı. Modernlikle birlikte anne, adeta laik bir kült nesnesi haline geldi.” Kadının, bundan birkaç yüz yıl öncesinde annelik duygusunu bu kadar yoğun olarak kullanmadığını da ekliyor yazarımız.

Kendi başına karar alamayan bireyler yetişiyor

Bundan birkaç yüz yıl önce (henüz Freud doğmamışken) çocuğu yetiştirme görevinin yalnızca anneye ait bir görev olmadığı, anneliğin de bu kadar yüzeysel ve kavramsal olmadığını hatırlatıyor yazarımız. Modern anneler üzerine devam ettiğimizde annelerin çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamasının verdiği iç huzursuzlukla annelerin, çocukların hayatına daha fazla müdahale eden, çocuğunun başından geçen her olayın ona deneyim kazandırdığını unutan annelik vasfından sıyrılıp aşırı derecede koruyan bir bireye dönüştüğünü görürsünüz. Anneler bu huzursuzluklarını böyle giderebiliyorlar mı bilinmez ama çocuklarını –sözde- daha iyi yetiştirmek uğruna toplum genelinde annelerin yaptığı bu eylem, çocuklarının ilerde kendi başına karar alamayan, devamlı birilerine bağlı yaşamaya alışmış bireyler olarak yetişmelerine de sebep oluyor.

Kullandığımız kavramları sorgulatıyor

Kitap, yaşadığımız hayatta bizlere unuttuklarımızı ve gözümüzden kaçanları bir bilinç diriliği sağlayacak şekilde hatırlatırken, okuyucuya, kullandığı kavramları sorgulamanın ve sadeleştirmenin ipuçlarını veriyor. Gündelik hayatın debdebesinde bir nefeslik ara vermek isteyenler için fevkalade güzel, nitelikli bir eser.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Burak Gültekin
23-06-10
E mail: Dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DEĞİŞEN ANNELİK ANLAYIŞIMIZ
Online Kişi: 30
Bu Gün: 150 || Bu Ay: 5.540 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.060 || Toplam Tıklanma: 52.106.848