ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 3623
Yazar:
ÇOCUKLAR DARBEDEN NASIL ETKİLENİR?

ÇOCUKLAR DARBEDEN NASIL ETKİLENİR?

ÇOCUKLAR DARBEYİ SEVMEZ!

‘Darbe’ kelimesi küçüklükten beri bu ülkenin çocuklarının duymaya alışık olduğu bir kelime. 1960 yılında ilkini yaşadığımız darbe girişimlerine çocuklarımız aşina hale geldi. Bu ülkenin çocukları, darbelerin demokrasiye düşman olduğunu, ülkemizi yıllarca yıl geriye götürdüğünü duyarak büyüdü. Darbeler nedeni ile çocuklarımızın ruhuna asker, silah ve tank korkusu salındı. Otorite karşısında çaresiz bırakılarak çocuklarımızın özgüveni ellerinden alındı. Her darbede ezilen çocuklarımız, büyük bir öğrenilmiş çaresizlik içinde büyüdü. Çocukların güven arayan ruhuna darbeler hep güvensizlik ekti. Her darbe öncesinde ve sonrasında, birçok çocuk yetim kaldı. Darbeler binlerce çocuğun ruhuna travma tohumları ekti.  

Tam da darbeleri unutmaya niyetlenmişken, 15 Temmuz 2016 gecesinde  haktan değil silahlardan medet uman, bu milletin doğal darbe refleksleri ile kendine boyun eğeceğini sanan bir güruh, güzel ülkemizi ve geleceğini ipotek altına almaya kalkıştı. Ne var ki darbeden çok çekmiş olan çocuklar büyümüştü. Geçmişin çocukları canını ortaya koydu ve elli yıldır devam eden geleneğe noktayı koydu. Bu günden sonra darbenin anlamı çocuklarımız ve bizim için değişti. Darbeler artık darbeyi yapanlar için birer kabus, özgüven yıkımı ve travma olarak kalacak. Çocuklarımız içinse birer zafer ve kahramanlık olarak anılacak.

Darbe tüm gündemimizi o kadar sardı ki çocuklarımız ister istemez olan bitene şahit oldu. Çoğu çocuğun aklı karıştı, birçoğu tedirgin oldu. Olan biteni çocuklarımıza yumuşatarak açıklamak bizlerin ana görevlerinden biridir. Çocuklarımıza olan biteni kısaca şöyle açıklayabiliriz: “Halkın özgür olmasını, kendi yöneticilerini seçmesini istemeyen kişiler var. Bunlar aklı karışmış, kötü niyetli kişiler. Bu kişiler ülkemizi yönetmek istediler. Bu nedenle askerlerin silah ve tanklarını alıp herkesi korkutarak devletimizi ve yöneticilerini ele geçirmek istediler. Ancak halkımız buna izin vermedi. Çok büyük kahramanlık gösterdiler. Elleri ve yumrukları ile tüfeklerin ve tankların karşısında durdular. Bazı ölenler ve yaralananlar oldu ama şimdi her yer güvenli. Devlet kötü niyetli askerleri yakaladı ve hapse koydu. Ülkemizde bir sürü iyi niyetli asker ve polis var ve onlar ülkemizi korumaya devam edecekler.” Bu açıklama ile birlikte çocukları haberlerden, çatışma ortamından, tartışmalardan, sosyal medyada paylaşılan vahim videolardan ve resimlerden uzak tutmak gerekir. Bunun yanında kaygılı çocuklarda olayların ardından terör, ölüm ve bomba korkusu gelişebilir. Bu korkuların uzun sürmesi durumunda uzmanlara danışmak faydalı olacaktır.

Bu vesile ile darbeyi, darbecileri yeniden lanetlerken; darbeye kahramanlıkla direnen geçmişin çocuklarını da gururla alkışlıyoruz. Diliyoruz ki darbe kelimesi bu günden sonra sadece tarih kitaplarında görebileceğimiz bir kelime olarak kalsın.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
21-07-16
E mail: pedagojidernegi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÇOCUKLAR DARBEDEN NASIL ETKİLENİR?
Online Kişi: 25
Bu Gün: 534 || Bu Ay: 5.924 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.739 || Toplam Tıklanma: 52.113.799