
| Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar) | Okunma Says: 2866 |

O güzel gençleri kaptrdnz!
Gözlerinde l l prltlar olan gençlerdi. Büyük bir umutla geldiler yannza. Fakat siz o körpe heyecanlar, o merakl zihinleri krdnz. Onlar sizin marazî tavrlarnza katlandlar; gençtiler, toyca birkaç söz sarfetmeleri olaand ama kimi zaman onlara hakaretler ettiniz bu yüzden. O güzel gençleri kaptrdnz! Kimi zaman dinlemeye tenezzül etmediniz onlar. Kovduunuz bile oldu kaplarnzdan. Yine de size srt çevirmediler. Çkardnz her kitaba, yazdnz her metne ilgi gösterdiler. Bir dergide sizinle röportaj m var; hemen kulaktan kulaa, cepten cebe yayld haber ve bu güzel gençler o yayn okumaya kotular. Sonra tarttlar söylediklerinizi. Savunmaszdlar, çünkü gençtiler; brakn düüncelerinizi, kibrinizi bile taklit ettiler. Fakat sonra bir eyler deimeye balad.
slamc gençlerin liberal aabeyleri
Sonra sonra bu güzel gençler, kendilerini dinleyen baka mahalle abileriyle karlatlar. Bu abiler rahattlar; karlarnda aklnza gelenleri snrsz bir
rahatlkla ifade edebiliyordunuz. Bu yeni abilerin kutsallar yoktu, kemiksizdiler ne yazk ki ama itaat kültürüne karydlar. Bu yüzden kibri bir zrh gibi kuanm deillerdi. Karlarnda rahatlkla bacak bacak üstüne atabiliyordunuz, sigara içebiliyordunuz. Öyle ki bu yeni abiler, her farkl kesimden gençleri tanmay, onlar dinlemeyi önemli bir kültürel gereklilik sayyorlard. Çünkü onlarn ahlak, erdem, namus gibi kavramlara yükledikleri anlamlarn kaynanda din yoktu. O prl prl gençler, bu yeni abilerle konuarak dönümeye baladlar: Baz müslüman aydnlarn göstermedii scakl bu yeni abilerde bulmulard. Çünkü insan günebakanlar gibi scak ilgiye ban çevirirdi.
Kemiksizlik: Eit Mesafe
Said Nursi'nin dedii gibi; yapmak ne kadar zorsa, tahrip o kadar kolayd. Yapmak için projeler üretmek, kafa yormak, denemek-yanlmak, egemen anlayn yerine yenilerini ikame etmek gerekiyordu. Oysa bu yeni abiler yeni bir medeniyetin peinde komuyorlard. Bat deerlerinin karsnda deil, yannda yer alyorlard. Dolaysyla ileri kolayd, savunduklar düüncelerse oldukça yalnd. Her türlü farklln insan haklar ve demokrasi snrlar içerisinde korunmas gerektiine, tüm inanç gruplarnn birbirlerine saygl yaklamas gerektiine inanyorlard. Bir dindarla bir laike, bir muhafazakârla bir ecinsele "eit mesafe"de duruyorlard.
Gözlerinde l l prltlar olan gençlerdi. Mara'tan, Trabzon'dan, Konya'dan, Diyarbekir'den gelmilerdi. Yüzlerine bakmadnz. imdi onore edildikleri "günelere" döndüler balarn. Kemiksiz, seküler bir tarafa ram oldular.
Bu sizin eseriniz. Rahat uyuyunuz.
Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.
NOT: Vurgular bize âittir.
Yazar: Faruk Kaptan |
06-07-10 |
||
| E mail: dünyabizim.com | Tweet | ||