ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 1727
Yazar: D. Mehmet Doğan
SAĞLAM DİL İŞÇİLERİMİZ YOK

30 AĞUSTOS NASIL KUTLANMAMALI?Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Kahramanmaraş’ta konuştu.

TYB, Uluslararası 3. Kitap ve Kültür Fuarı’na damga vurdu. Fuarda TYB yönetim kurulu ve üye yazarlar pek çok söyleşi gerçekleştirdi ve kitap imzaladı.

Kahramanmaraş Uluslararası 3. Kitap ve Kültür Fuarı’nda ilk söyleşiyi TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan gerçekleştirdi. ‘Neden Klasiklerimiz Yok?’ başlığıyla gerçekleşen söyleşi yoğun ilgi gördü. Söyleşide birçok önemli meselenin altını çizen ve değerli tespitlerde bulunan Doğan, medenî ve kültürel tarihimizin yaklaşık iki asırlık tarihçesini ana hatlarıyla belirttikten sonra şunları söyledi:

“Diğer canlıların hareketlerinin yegâne saiki içgüdüleri iken; insanların insiyakı bilgi, kanaat ve duygu birikimi ile harekete geçer. Son iki yüz yılda, çağlar boyu biriktirerek getirdiğimiz kadim kültür ve medeniyetimizi yeni nesille tanıştırmak konusunda çekimser duruldu.”

D. Mehmet Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Alfabe inkılabı ve din devrimi, maalesef bütün bu birikimin yok sayılması ile sonuçlandı. Hafızamız böylece silindi ve yeni birikimin oluşmasında kendi kültürümüzün payı en aza indirilmek istendi. Yabancı klasiklerin yayını ile paralel yürütülen sözüm ona ‘öztürkçe’ terim üretme faaliyetleri, bir zihin inşa etme ameliyesinin parçaları hükmündeydi.

‘Kelimenin menşeine göre kullanılıp kullanılmayacağına karar verebilir miyiz?’ sorusuyla konuşmasına devam eden Doğan,  “Türkiye'de hiç kimsenin İngilizce üzerinde ihtilafı yok çünkü buna gücü yetmiyor.” dedi.

İngilizce’nin anaokullarına dahi girmesinden ötürü derin üzüntü duyduğunu ifade ederek şöyle bir tespitte bulundu: “Geleceğe hazır olalım! Yakın zamanda eğitim dilimiz İngilizce olabilir. Seçmeli ders olarak da ‘Yerel anlaşma dili Türkçe’ öğretilebilir.”

“Büyük klasikler, köklü bir medeniyet zemininde va sağlam bir dil işçiliği ile ortaya çıkar. Köklü bir medeniyetimiz şükür ki var fakat çeşitli tahribatlar dolayısıyla sağlam dil işçilerimiz yok. Hem ortada dil kalmadı ki dil işçisi olsun” diyen Mehmet Doğan:

“2004 senesinde çocuklarımızın ortak hafızasını oluşturacak edebiyat ve fikir eserlerinin seçilmesi için bir komisyon kurulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı %73’ü Türk edebiyatından, %27’si de dünya edebiyatından toplam 100 eserlik bir liste yayınlamıştı. Fakat yayınlanan listenin muhtevası toplumumuzun ahlaki yapısını zedeler nitelikteydi.  Klasiklerin özetleri hazırlanmış ve özünden yoksun halde çocuklarımızla buluşturulmuştu.  Aslında iyi niyetle başlayan bir uygulama ancak başından itibaren yapılan hatalarla tamamen tersine bir sonuç vermişti.” şeklinde konuştu.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan şu sözlerle söyleşiyi noktaladı:

“Türkçe’nin son yüzyılda maruz kaldığı soykırımın bir arka planı vardır. Bunu en açık şekilde ifade eden Nurullah Ataç’tır. Türkiye'de yapılan iş, laikleştirme adına soykırıma dönüştürülmüştür. İslam’ın dilimize, kültürümüze, hayatımıza kattığı çok şey vardır. Bunların dinî arka planını bilmeyebiliriz, bilmek zorunda da değiliz. Ancak dinî veya din tesiriyle oluşmuş unsurları kültürümüzden atmaya kalkıştığımız zaman, aidiyetimize ve kimliğimize savaş açmış oluruz. İşte bu en tehlikelisidir.”

D. Mehmet Doğan dolu dolu geçen söyleşinin ardından okurlarına kitap imzaladı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: D. Mehmet Doğan
01-11-16
E mail: tyb.org.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
SAĞLAM DİL İŞÇİLERİMİZ YOK
Online Kişi: 17
Bu Gün: 575 || Bu Ay: 9.179 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.739 || Toplam Tıklanma: 51.939.070