ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1640
Yazar: Nermin Taylan
SEYYİDLİK KİBİR SEBEBİ OLAMAZ

SEYYİDLİK KİBİR SEBEBİ OLAMAZYaratılmışların en şereflisi ve en hayırlısı Hazreti Muhammed (s.a.v) efendimiz şüphesiz..

...Ve onun ashabı, dava arkadaşları ile kan bağının devamı olan soyu (ehli beyt) dir.

Dünya genelinde de yaygın olan, hürmet ve itibar gören bir makam ki, bu makamın adı "Seyyidlik" makamıdır..

Fakat ne hikmetse 'seyyidlik makamı' çok fazla suistimal edilerek günümüz toplumunda itibar kazanma ve haksız kazanç elde etme kapısı olmuştur.

Nitekim bu hususla ilgili Hazreti Ali (r.a) efendimiz: "Eğer soyunla övüneceksen, bil ki kökün; su ile çamurdur!." demiştir.

Dolayısıyla toplumda böyle bir zafiyet (Hürmet kapısı) olduğunu gören fırsatçılar, kendilerini 'Seyyid' ilan etmişlerdir... Böylece toplum nazarında, kendilerine hürmet duyan insanların göstermiş olduğu iyi niyetleri suistimal edilmektedir.

Özellikle Türk Milleti'nin Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 'e sevgi ve saygısı büyüktür ama, "Seyyidim" diyerek halk arasında kolgezen insanların seyyitlik makamına hiç yakışmayan yaşayış ve davranış sergilemesi, iyi niyetli insanlarımızın, efendimizin günümüze kadar gelen gerçek soyuna (ehli beyt) karşı bakış açısını değiştirmektedir.


Nitekim; bir Hadis-i Şerifinde de "Benim ehli beytim ne hal üzere olursa olsun, son nefeste ki hâl'i önemlidir" buyurmuştur.

Bu bağlamda 'Seyyid olmak değil, Seyyid kalmak önemlidir.

Bir de bu özellik, halk arasında da dillendirilmemelidir. Kaldı ki, ulu orta ve yeni tanıştıkları insanlara dahi 'ben seyyidim' demek zaten İslam'da şiddetle men edilmiş olan kibir ve egoist düşüncelerin eseridir.

Seyyid olmanın da bazı kriterleri vardır ki, bunların başında gelen temel özelliklerden en önemlisi edep ve haya dır şüphesiz.

Hiçbir büyük "Ben büyüğüm" demediği gibi, hiçbir Seyyid de "Ben seyyidim" dememeli..

Nihayetinde hepimiz "ADEMOĞLU" ve "İBRAHİM" (a.s)' ın soyundan geliyoruz.

Gerçek manada seyyidseniz eğer, bu kutsal özellik, Allah tarafından size verilmiş bir lütuftur ama, bu mukaddes emaneti son nefesine kadar ahlaki değerlerle birlikte layıkıyla taşımaktır güzel ve önemli olan.

Seyyid olmayanlar da ellerinde bir kağıt parçasıyla (Soy seceresi) kapı kapı dolaşıp toplumun manevi hassasiyetlerini kullanmayı mutlaka bırakmalıdır.

Hiç kimsenin manevi duygularıyla oynanmamalı.. İnsanların masumane iyi niyetlerini de suistimal ederek, haksız kazanç ile çeşitli fırsatlar elde edilmemeli.

Para, hürmet ve itibar kazanmanın daha güzel yolları var elbette.. Sigortalı ve helal getirisi olan işlerde çalışmak mesela!!

Ama hepsinden de mühim olan ne biliyor musunuz?

Allah'ın yarattığı hakikatte insan olmak-kalmak!..

Umarım anlaşılmıştır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Nermin Taylan
24-04-17
E mail: istiklal.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
SEYYİDLİK KİBİR SEBEBİ OLAMAZ
Online Kişi: 14
Bu Gün: 588 || Bu Ay: 9.811 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.632 || Toplam Tıklanma: 51.946.480