ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1093
Yazar: Kerime Yıldız
AMERİKA'YI BATMAN KURTARIR MI?

AMERİKA'YI BATMAN KURTARIR MI?Öncelikle şunu ifâde edeyim, bu yazı, siyâsetten münezzeh bir yazıdır.

Bizim lise yıllarımızda bir şarkı vardı: Life is life. Opus’un en meşhûr şarkılarından birisiydi. Bu şarkının ilginç bir klibi vardı.İçeride düzgün giyimli gençler bu şarkıyı söyleyip eğlenirken, dışarıdaki hippiler protesto hâlinde. İçlerinden birisi ritme ayak uydurunca diğeri onu dürtüyor. Fakat onda da bir merak uyanınca içeri giriyorlar. Kalabalığı yararak öne geçiyorlar. Şarkıcı bunlara gülümsüyor. Sert olan hippi, göstereceği şiddeti anlatmak için elindeki suç âletiyle tehditvârî hareketler yapıyor. Şarkıcı oralı değil, devam ediyor.

Sonunda sert hippi, müziğe kapılıp gidiyor. Elindeki suç âleti yere düşüyor. Hep berâber dans ediyorlar.

Yırtık Râhibe filminde de buna benzer bir sahne vardı. Kiliseye girmeyen protest gençler, içeriden gelen müziği duyunca kiliseye giriyorlar.

Seksenli yıllarda The Shorts’un “Comment ça va?” şarkısı da dikkat çekiciydi. Eli yüzü düzgün gençler söylüyordu. Bu şarkı, yıllar sonra Fransız yapımı “Kuyunu Kazacağım” filminde fon müziği oldu. Film, hız çağındaki insanın hazlarını sorguluyor ve hayatı yavaşlatmak, sâdece yaşamak değil, yaşatmak gerektiğini anlatıyordu.

Bu şarkılar, klipler ve filmler, rastgele değildi şüphesiz. Çünkü cinsellik ve uyuşturucu, hippiliğin bir parçasıydı ve Batı gençliğini mahvetmişti. Nefret ve kavgayı körüklemiş; uyuşturmuştu. Batılılar, gençliğin sorunlarına, anladıkları dilden, yâni müzikle çözüm arıyorlardı.. (Bizde Yücel Çakmaklı’nın Memleketim filmi, bu konuya lâyıkıyla temas etmiştir.)

Buraya nerden geldim. Las Vegas’da katliamın gerçekleştiği müzik festivalinin adı, “Life is Beautiful” imiş. Amerika’nın içinden çıkan bir teröristin “Hayat Güzeldir” anlamına gelen bir müzik-eğlence yerini hedef alması ne kadar ilginç değil mi?

Bu yazdıklarım bir tarafta dursun. Chiristopher Nolan’ın "Kara Şövalye" filminden bahsedeceğim biraz.

Nolan’ın Batman üçlemesinin ikincisi filmi olan "Kara Şövalye", iyilik ve kötülüğün savaşı üzerine kuruluydu. Kötülüğün temsilcisi, Joker isminde bir teröristti. Joker, kötülüğün kazanacağını umduğu bir sosyal deney yapmış ve hayâl kırıklığına uğramıştı.  Zîrâ iyilik, kötülüğe galebe çalmıştı.

Nolan, neredeyse dâhi denilebilecek bir yönetmen. Bir yandan subliminal mesajlarla Doğu’yu terörist i’lân ederken bir yandan da Amerika’daki şiddete, adâletsizliğe çâreler sunuyordu.

Nasıl mı?

Filmde ince dokunuşlarla Amerika'daki adâletsiz düzene uyarıda bulunuyordu. “Eğer, zengin fakiri doyurmazsa, kimsesizler ve yetim çocuklar korunmazsa ister Doğu’dan olsun, ister Batı’nın kendi içinden olsun her türlü devrimci ve sermâye düşmanı hareket amacına ulaşır ve kaos başlar.” demek istiyordu.

Bir yandan bu reçeteyi sunarken diğer yandan Japonya’ya atom bombasını Amerika’nın attığını usta bir şekilde unutturma eğilimindeydi. Batman, şehri, Uzak Doğulu terör örgütünün nükleer bombasından kurtarıyordu.

Şunu söylemek istiyorum. Batılılar, hastalıklarına çözüm ararken bile Doğu’ya saldırmaktan ve kendi suçlarını yok saymaktan vazgeçmiyorlar. Dolayısıyla çözüm bulamıyorlar. Dünyaya yaydıkları kaos gelip kendilerini vuruyor.

Şöyle ki;

2012 yılında, Nolan’ın Batman serisinin son filmi "Kara Şövalye Yükseliyor"un gala gösteriminde de bir katliam olmuştu. Katliamı gerçekleştiren Amerikalı James Holmes, "Ben Joker'im" demişti. Filmde iyilik kazanmıştı; gerçek hayatta ise kötülük!

O zaman şöyle yazmıştım:

Dünyaya ve özellikle İslâm ülkelerine joker misâli kötülük ve kaos hediye edip sonra da sinema filmleri ile Batmanvârî şövalyeliğe soyunan Amerika'nın, kendi içinden çıkan jokerlere karşı çok sayıda yarasa adama ihtiyâcı olacak. Ne çâre ki bu da ancak çizgi romanlarda var.

Evet, Amerika terör belâsını başka ülkelerin başına sarıp güç devşirmeye devam ettikçe, -adı ister James Holmes, ister Stephen Paddock olsun- kendi içinden çıkan terörist jokerlerle yüzleşecek. İmdâdına yetişen yarasa adamlar olmayacak.

Çünkü hayat, bütün insanlar için güzeldir.

Çünkü hayat, yaşamak ve yaşatmaktır.

Bunun adına ilâhî adâlet diyoruz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
13-10-17
E mail: enpolitik.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
AMERİKA'YI BATMAN KURTARIR MI?
Online Kişi: 18
Bu Gün: 128 || Bu Ay: 6.640 || Toplam Ziyaretçi: 2.216.203 || Toplam Tıklanma: 52.124.303